Skocz do zawartości
teges

Thermaltake Big Typhoon

Rekomendowane odpowiedzi

@deadfrog

Dziwne to coś... Z tego co pamiętam to BT miał spód wyszlifowany na lustro. Do tego tempy masz strasznie wysokie o.O U mnie w stresie na SD @ 3Ghz @ 1.325 + Freezer 64pro @ 1.4k rpm mam 37-38* core...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. Spodem sie nie przejmuje, pozatym poczytalem rozne testy i jednak ten spod to norma w bt. Tempy troche wysokie bo mam tylko ceramique, natomiast denerwuje mnie ten docisk... Chyba wykombinuje cos z zapinki i backplate'a od pentagrama - ale to po nowym roku bo narazie mam wolne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam BT jeszzce przykrecany na srubki i uwazam ze jest o wiele lepszy niz ten z nowej wersji.

Moj sie trzyma jak trzeba i temp tez sa ok. Kumpek kupil nowa wersje i niestety ma wyzsze temperatury oraz o wiele gorszy docisk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko czy Big Typhoon zmieści mi się na płycie? Bo jest bardzo mało miejsca między dotychczasowym wentylem a zasilaczem a ten przecież ma 12cm. Chcę wyciszyć kompa, a nowego będę miał dopiero za kilka ładnych miesięcy więc jest to też inwestycja na przeszłość.

Niżej fotki, przepraszam za ostrość ale robione telefonem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że temat został wygrzebany z czeluści to skorzystam z okazji i się zapytam.

Czy ktoś próbował stosowanie innego wentylatora na BT? Jakie rezultaty i jaki wentyl oczywiście. Kupiłem używanego BT i istnieje możliwość iż wentyl będzie wyrobiony. Do głowy także wpadł mi pomysł na wykorzystanie wentylatora z PWM np jakiś Arctic 12 tylko czy to by działało jak należy, bo on by cały czas chodził na full to mija się z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BT mnie miło zaskoczył w idlle temperatura na moim procu nie przekracza 41 stopni najcześciej utrzymuje się na poziomie 38-39 stopni dla obydwu rdzeni. W stresie 55-58 zależy od warunków w pokoju. Sam wentylator tylko mógłby startować odrazu, bo regulacja na płycie daje napięcie niższe niż 7V no i chłopak stoi, poza tym nie mam żadnych zastrzeżeń jak za chłodzenie kupione po cenie nowego Freezera 7 Pro. Chwilowo chodzi na 12V bo kompa mam w szafce i ona ładnie go wygłusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie docisk w tej nowej wersji jest jakiś lewy. Śruby dają jednak większe pole manewru. Samo mocowanie to zależy jak masz płytę z wysokimi radiatorami na przy mosfetach to może być trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejść wejdzie, tylko tak jak mówiłem, będziesz musiał się trochę po gimnastykować. Lewy górny otwór i prawy dolny przy sockecie (patrząc na płytę w sposób w jakie jest ułożona w obudowie) może być trochę kłopotliwy.

Zobacz jeszcze ten topic, może znajdziesz swoją płytę: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=234100

Edytowane przez Konar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie wpada w rezonans....

ale jak dotykam go reka... to caly wibruje... mam nadzieje ze to nic zlego :)

Spód wyszlifowalem na lustro... procek tez lustereczko ( papier 400 800 1200 1500 2000 2500 ) i w polaczeniu z pasta CLP

procek C2D 3440 MHz 1.375 V ( idle )

tempy przedstawiaja sie tak :

Dołączona grafika

na 3600 tez idle 1.425 V ( bios ) :

Dołączona grafika

a w stresie na 1.6 V 3800 MHz :

Dołączona grafika

TAKZE JA JESTEM PRZE PRZE PRZE ZADOWLONY Z NIEGO :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzewam ;)

Czy komus z posiadaczy BT przytrafilo sie , ze caly cooler wpada w rezonans ? Powstaja dosc niemile wibracje , ktore powoduja ogolny halas w obudowie :/

to sie niestety zdarza, zmniejsz obroty wiatraka, albo wymień na lepiej wyważony np: Papst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zablokowali moj osobny temat dotyczacy ponownego montażu dlatego piszę tutaj.

Chce zamontowac Tt BigTyphoon na MSI P35 NEO2 FIR.

Wczesniej uzywałem go na DFI LP ULTRA-D nf4 no i wczasie rozbiórki guma backplate odeszła z rezystorem. Super no nie :/

Ale mniejsza z tym.

Chodzi o ponowny montaż. Guma na backplate sie zniszczyla. Co zamiast niej?

Wykombinowałem gąbke i nizej zamieszcze kilka zdjec z moim projektem. Sa 2 grubosci gabki. Jak cos mozecie co innego polecic co moge miec w domu, lub napisac czy za grube czy za cienkie itp.

Zdjęcia 1 gąbki:

Dołączona grafika

--------

Dołączona grafika

--------

Dołączona grafika

Zdjęcia 2 gąbki:

Dołączona grafika

--------

Dołączona grafika

--------

Dołączona grafika

--------

Dołączona grafika

--------

Dołączona grafika

Jeszcze ze starych Geilów mogłbym wykorzystać gąbke. Moge ja przyciać tylko nie wiem ile bo jest strasznie twarda:

Dołączona grafika

No i po starej plycie glownej gabke, ale chyba jest za cienka. Moglbym zlozyc kilka warstw:

Dołączona grafika

Edytowane przez D154573R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Chodzi o ponowny montaż. Guma na backplate sie zniszczyla. Co zamiast niej?...

hmm - a może guma :P

Zależy jakiej była grubości :?:

Jak cienka - szukasz znajomka cyklistę i bierzesz kawałek dętki i wycinasz potrzebny kształt

Jak gruba - szukasz dętki od cięzarówki/traktora/kombajnu/... i wycinasz potrzebny kształt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm - a może guma :P

Zależy jakiej była grubości :?:

Jak cienka - szukasz znajomka cyklistę i bierzesz kawałek dętki i wycinasz potrzebny kształt

Jak gruba - szukasz dętki od cięzarówki/traktora/kombajnu/... i wycinasz potrzebny kształt

guma się nie nada bo nie zniweluje wystających elementów na płycie, a obciążenie zamiast rozłożyć się równomiernie na płycie skoncentruje się na wystających elementach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi