benek Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 guma się nie nada bo nie zniweluje wystających elementów na płycie, a obciążenie zamiast rozłożyć się równomiernie na płycie skoncentruje się na wystających elementachJuż nie pamietam jak ten BT miał roziązane te "uszczelki" od backplate, jak guma się nie nada to moze podkładka silikonowa - taka z elektronicznego powinna być OK. Zawsze mozna dac 2 warstwy - 1 po całości jako izolacja, 2 z dziurami na wystające elementy. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Ja to rozwiązałem u siebie taka pianko-taśmą, która służyła do montażu płyty ceramicznej w blacie. I zdało to idealnie test, od izolowało mi końcówki lutów kondensatorów, a także rozłożyło ciężar na cały backplate. Dwie warstwy takie wykorzystałem. Macie tu zdjęcie tego czegoś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zamontowałem, uzyłem gabki Geila. Troche było przycinania bo okazała sie za gruba. Musiałem uwazac bo płyta sie zaczeła wyginac, ale jakos to wyregulowałem i jest. Ciezko sie było dostac do nakrętek z jednej strony i chyba je za słabo przykręciłem. Płyta teraz siedzi w budzie. Jak sie poluzuje bede miał robote:/ Nie wiem jak temperatury bo nie mam pamieci i nie moge sprawdzic. Ogólnie płyta działa bo sie włącza ;] Troche zle mi BT lezy na procku. Nie jest na samym srodku tylko troche bardziej w bok, ale mysle ze to nie bedzie przeszkadzac. To pewnie tez dlatego ze moj Opteron był wiekszy nic C2D. Wszystko wyjdzie w praniu. Jutro zamieszcze zdjecia jak to wyglada od tyłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 A u mnie BT wymieka nie wiem czemu.Mam e6600 i z zamknieta dobrze wentylowana buda (4x noctua) kiedy proc jest ustawiony na 7*450 temperatura IDLE to okolo 54 stopnie a stress 72-75.Nie wiem co jest kur... Dwa razy go zakladalem i zdejmowalem. Kiedy otworze bude jest duzo lepiej(przy zamknietej sie bardziej grzeje bo jest jakies 2cm od scianki) choc nie rewelacyjnie bo w stress 62-63 stopnie.Zakladalem juz kilka wentylatorow.Najgrosze jest to ze caly radiator wydaje sie raczej chlodny a temp jest gigantyczna. Nie mam pojecia co z nim nie tak, w srode pewnie sobie wrzuce scythe mugen mam nadzieje ze sobie lepiej poradzi niz BT.Juz zglupialem czego to wina,z reszta ten pomar temp tez jest chory jakis.Orthos odpalony to mam 72*C a wylacze to w sekundzie mam powiedzmy 60*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Ja juz mam BT na C2D E6750 no i temp. niskie. Fakt ze nie mam zamknietej budy no ale Ty tez nie miales jak testowales a temp mam 54st w stresie na 3,4GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Ja przed chwila znow zdjalem radiator,znow przesmarowalem i znow zalozylem i mam dokladnie to samo.Nie rozumiem jakim cudem wam jakos tajfuny sobie radza.U mnie jest chyba gorzej niz na boxsie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 (edytowane) A u mnie BT wymieka nie wiem czemu.Mam e6600 i z zamknieta dobrze wentylowana buda (4x noctua) kiedy proc jest ustawiony na 7*450 temperatura IDLE to okolo 54 stopnie a stress 72-75.Nie wiem co jest kur... Dwa razy go zakladalem i zdejmowalem. Kiedy otworze bude jest duzo lepiej(przy zamknietej sie bardziej grzeje bo jest jakies 2cm od scianki) choc nie rewelacyjnie bo w stress 62-63 stopnie.Zakladalem juz kilka wentylatorow.Najgrosze jest to ze caly radiator wydaje sie raczej chlodny a temp jest gigantyczna. Nie mam pojecia co z nim nie tak, w srode pewnie sobie wrzuce scythe mugen mam nadzieje ze sobie lepiej poradzi niz BT.Juz zglupialem czego to wina,z reszta ten pomar temp tez jest chory jakis.Orthos odpalony to mam 72*C a wylacze to w sekundzie mam powiedzmy 60*C. Miałem coś takiego świeżo po montażu. Okazało się, że za mało pasty dawałem (ziarenko ryżu ssie). Dałem taką kreskę długości 7-8mm i jak ręką odjął. W idle mam 39-41 na obu rdzeniach, a w stresie to maks 51 stopni odnotowałem dziś. Jeszcze przyszło mi na myśl: Miałeś wcześniej jakieś inne chłodzenie na tym e6600? Jakie tempy? Może syndrom krzywej czapki. Edytowane 9 Września 2007 przez Konar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Kupilem uzywke,troche jest porysowana czapa to fakt no ale bez przesady,nie az tak zebym musial szlifowac. Gosciowi spokojnie smigal 3.75ghz na thermalight 120.Dzis nawalilem tej pasty juz konkretnie i dalej mam to samo.Nie wiem o co chodzi,a cooler caly czas jest w miare chlodny. Dokladnie ta aukcja: http://www.allegro.pl/item216040799_intel_..._mega_o_c_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Może coś z samym montażem w takim razie. Sprawdź backplate czy może, nie opiera się on o jakieś luty kondensatorów. Kilkanaście postów wcześniej dawałem zdjęcie czym zabezpieczyłem backplate. Inna sprawa, wiem może czepianie się, ale spróbuj tak bardzo dokładnie przy montażu dokręcać śruby np o 1 obrót. Może sprawdź podstawę samego BT, wyczyścić ją alkoholem, bo cholera wie co tam za pozostałości zostały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) Nie wydaje mi sie bo mam ta oryginalna gabeczke i wyglada w porzadku.Rowniez dobrze dokrecalem sruby,z linijka w reku zeby bylo rowno,tez przed montazem przeczyscilem sobie alkoholem i proca i podstawe coolera.Rece juz mi opadly.Teraz nie mam czasu za bardzo sie w to bawic i szczerze mowaic juz brak mi checi zeby zdejmowc i zakladac to gowno na nowo.Na p4 elegancko dzialal sobie,tutaj wymieka.Nie potrafie tego wytlumaczyc.W srode zmienie na mugen'a i zobacze ale coraz bardziej podejrzewam ze czujniki sa jakies spierdzielone choc z drugiej strony wiele rzeczy wskazuje na kiepski montaz bo cooler w orthosie nawet nie jest cieply a mam >70 stopni.Dam znac jak cos wymysle,ale dzieki za odpowiedzi. Edytowane 10 Września 2007 przez Adasi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Sprawdź koniecznie z tym Scythe Mugen, bo wygląda ewidentnie na problem z dociskiem radiatora. Nie zauważyłeś np. , że pasta była nierówno odciśnięta? Może np. dajesz jej z kolei za dużo? Spróbuj wymyć podstawę i IHS alkoholem izopropylowym dokładnie, a potem nałóż pasty tak, by po rozsmarowaniu była jej cieniutka warstewka - ma przykryć powierzchnię, ale może spokojnie prześwitywać - chodzi o to, żeby po prostu nakryć ją choćby drobiną pasty. Potem dokręcaj cooler śrubami po przekątnej i nie dokręcaj od początku żadnej do oporu. Najpier jedną trochę, potem po jej przekątnej drugą, potem kolejną parę, i potem już dokręcaj delikatnie każdą w tej samej kolejności. Wiem, że BigTyphoon jest dość kłopotliwy w montażu niestety. Nie wiem też czy ta obudowa (Antec P182) jest najodpowiedniejsza do tego chłodzenia... albo prędzej na odwrót - chłodzenie niefortunne do obudowy. Chyba znacznie lepsze efekty mógłbyś osiągnąć na chłodzeniu typu "tower". Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Pasta wydaje sie rowno docisnieta.Raz dalem mniej raz wiecej,bez efektu,zawsze to samo.Przemywalem alkoholem rowniez.Troche doswiadczenia w tym mam spoko,noobem nie jestem ;) A ze chlodzenie nieco niefortunne do obudowy to sie przekonalem niedawno,m.in dlatego wrzuce mu mugena.Mam nadzieje ze do srody dojedzie.Wtedy zdam relacje. Bardzo mozliwe ze nadal cos z montazem ale juz nie mam czasu ani checi sie z nim meczyc,sprzedam go razem ze starym sprzetem i gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Wiem ze dubluje posta,odświeżam temat. Założyłem mugena i na zamknietej budzie po godzinie orthosa mam Procesor 56 °C (133 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 66 °C (151 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 65 °C (149 °F) Czyli tez wyzej niz inni,fakt ze w idle temp jest ponizej 50 stopni juz nie pameitam ile dokladnie ale nadal mam wyzsze tempy niz wszyscy,moze ta pasta zalmana ZM-STG1 jest jakas chusteczkowa,szczerze mowiac to nie mam juz sily sie z tym bawic,jesli mi sie uda ustawic proca na jakies 3,5Ghz to zostawiam jak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 A czym mierzysz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 To co zapodalem to Everest Ultimate Edition,ale w CoreTemp temperatury sa wlasciwie identyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igorzasty Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Witam!! Jestem jednym z wielu posiadaczy TT Bt. Lecz rozczarował mnie fakt, że mój TT BT sobie po prostu nie daje rady z podkręconym c2d e4300 do 3Ghz przy biosowskim napięciu 1.5V (Cpzu ok. 1.45). Temp w stresie oscyluje w granicach 72 stopni C. Pasty też używam Zalman STG1 (tej pasty używałem również do evercool turbo i też miałem temp. znacznie wyższe niż inni podawali). Coolere TT BT zakupiłem używkę (starą wersję ze śrubkami), spód był dość uwalony jakąś czarną smugą, ale nie dało się za chiny tego wyczyścić. Czy myślicie, że jakbym użył kamienia szlifierskiego lub papieru ściernego mogło by to spowodować wzrost temp. o kolejne stopnie ?? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 użyj papieru wodnego 800, 1500, 2000 i wtedy masz idealny spód (oczywiscie szlifujemy na szybie ruchy okrężne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igorzasty Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 użyj papieru wodnego 800, 1500, 2000 i wtedy masz idealny spód (oczywiscie szlifujemy na szybie ruchy okrężne) Czy ten papier oprócz wyszlifowania zmyje mi czarną smugę ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 To moze ja tez sprobuje,tylko zebym sobie proca nie zarżnął przez przypadek.Mnie caly czas szokuje jak rozmawiam z ludzmi i na zamknietej budzie mówią ze maja po 20-25 stopni w idle.Rece mi opadaja,tyle to ja nawet nie mam jak ledwo wlacze kompa i wejde do biosu,wtedy zawsze juz mam z 35.Mi sie wydaje ze niektore procki/plyty maja jakies uwalone te czujniki bo to jest smiech na sali z tymi tempami. Nizsze mialem na Prescottcie @ 3.75ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 To moze ja tez sprobuje,tylko zebym sobie proca nie zarżnął przez przypadek.Mnie caly czas szokuje jak rozmawiam z ludzmi i na zamknietej budzie mówią ze maja po 20-25 stopni w idle.Rece mi opadaja,tyle to ja nawet nie mam jak ledwo wlacze kompa i wejde do biosu,wtedy zawsze juz mam z 35.Mi sie wydaje ze niektore procki/plyty maja jakies uwalone te czujniki bo to jest smiech na sali z tymi tempami. Nizsze mialem na Prescottcie @ 3.75ghz.mają takie bo programy źle pokazują, nie można mieć 20C kiedy w pomieszczeniu jest 21C no chyba ze mieszka sie w chłodzni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igorzasty Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Z tym papierem to rozumiem, że mam polerować najpierw 800, później 1500, a na końcu 2000 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 tak dokładnie w tej kolejności, troszkę wody na papier, i jazda koniecznie na szkle (powierzchnia musi być idealnie równa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igorzasty Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Czy coś się stanie jeśli 800 zastąpię 1000. Wiem, że to troszkę głupie pytanie, ale po prostu bardziej mi się kalkuluje zakupić 1000, a poza tym arkusz tego papieru jest większy, więc zarazem wygodniejszy do użytku. Dziękuję za ostateczną odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 nic sie nie stanie, więcej wysiłku będzie cię to kosztować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 (edytowane) witam zdecydowalem sie na tego coolera jednak: mam to co w podpisie i chce to zasadzic na socketA wiem ze stary rev wejdzie ale nie wejdzie na AM2 na ktore sie chce przesiasc w przyszlym roku, i wlasnie chcialem go kupic jako zakup przyszlosciowy a tu zonk, ten proc strasznie mis ie grzeje na tych mhz i voltach wiec bardzo by mu pomogl, doradzcie cos da sie jakims cudem zalozyc nowy rev na soca? albo czy ktos mialby ta zapinke do odsprzedania mała bo na abicie ta duza nie wejdzie ;/ edit na allegro sa obydwie wersje i teraz jest dramat naprawde chcialbym miec tego potwora, ponizewaz ten proc na moim biednym coolermaster aero na max obrotach ledwo schodzi pon 50st chyba ze jest zimno w pokoju a dobija do 60 st na srednich obrotach czasami jak mam okno zamkniete... nie mowcie ze bede musial sam dorabiac taka blaszke z jakiejs blachy 2mm... Edytowane 29 Września 2007 przez fuxmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 (edytowane) Zamiast BT bierz coś od scythe. Edytowane 29 Września 2007 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 (edytowane) a co byscie doradzili zeby chodzilo na socA i AM2? edit z tego co widze nic takiego na allegro nie ma ;/ niech to jasna.... trafi czemu w nowym rev'ie tak trudno bylo im blaszke do socA dolozyc ;/ edit2 myslalem teraz zeby kupic tego starszego a w razie w jak bede wymienial na AM2 to by sie może coś pokombinowalo z mocowaniem, prosze o porade, na allegro nie ma zadnego wydajnego coolera pod socA i AM2 ;/ w kulki leca widze z czescia klientow edit3 sa na allegro bydwie wersje, nawet jakbym wzial tego co nie ma obslugi AM2 to z tego co widze nie ma tam tej malej blaszki a u mnie kondziory beda zawadzac... jestem w totalnej kropce, chcialem go kupic bo mam pare groszy a nic ninnego nie kupie z czego moglbym kozystac i teraz na SOCKET A i pozniej na AM2... Edytowane 29 Września 2007 przez fuxmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Czy coś się stanie jeśli 800 zastąpię 1000. Wiem, że to troszkę głupie pytanie, ale po prostu bardziej mi się kalkuluje zakupić 1000, a poza tym arkusz tego papieru jest większy, więc zarazem wygodniejszy do użytku. Dziękuję za ostateczną odpowiedź. Pozdrawiam Czy wyszlifowałes juz procka? Jestem bardzo ciekawy efektów. Chciałbym mieć w końcu normalne temp w okolicach 25 w idle jak wszyscy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Czy wyszlifowałes juz procka? Jestem bardzo ciekawy efektów. Chciałbym mieć w końcu normalne temp w okolicach 25 w idle jak wszyscy...Jakie 25 jak wszyscy? Idle to okolice 35C, jesli ktos ma 25C idle to szybciej ma problemy z pomiarem temp niz naprawde tak niskie temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Jakie 25 jak wszyscy? Idle to okolice 35C, jesli ktos ma 25C idle to szybciej ma problemy z pomiarem temp niz naprawde tak niskie temperatury.Albo mieszka w ogrzewanym iglo :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...