Skocz do zawartości
teges

Thermaltake Big Typhoon

Rekomendowane odpowiedzi

....

coś nie tak jest w tym teście, za duże różnice w wydajności

1473483[/snapback]

A w tescie Beetla roznice miedzy nim a stock P4 sa rzedu tylko kilku stopni przy obciazeniu i OC. Dziwne... i wychodzi, ze Typhoon wydajnosciowo = Intel stock cooler, a nawet gorzej ??? Jakies lipne te testy :angry:

Beetle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę w trybie cichym (7V), a po to Thermalright zrobił XP-90C. Ich cooler nadal jest górą nad Big Tyfusem ;) Dla mnie liczy się czy cooler będzie wydajny na najniższych obrotach, oraz jak łatwo sie go instaluje. Dlatego zostane przy swoim XP-120, może potem przesiąde się na Scythe Ninja z jakąś dobrą 120'ką

Dołączona grafika

Edytowane przez ZenFist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uś skończone, zamontowane i odpalone.

Poniżej troszke zdjęć (dla zainteresowanych)

PODSTAWKA

Dołączona grafika

WENTYLEK - Jak dla mnie zupełnie niesłyszalny :D

Dołączona grafika

Płyta przed wymianą

Dołączona grafika

...i po wymianie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

MOCOWANIE

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika[/b]

Zamocowanie BigTyphoona razem z wymontowaniem płyty,czyszczeniem procka, przygotowaniem nowego radiatora i skręcenie tego do qpy zajęło mi ok 45min. :D

Przy montażu nie napotkałem żadnych wiekszych problemów, nawet długość śrubek była OK. :banana: MSI górą!!!

Przy jednym trza się jednak nagimnastykowac aby czegoś nie sknocić - przykręcanie radiatora do płyty - rzeczywiście bez specjalnego śrubokręta (zagietego pod katem 90`) trudno będzie to coś przykręcić. Śrubki są usytuowane praktycznie pod radiatorem :mur: (mi sie udało normalnym ale co sie strachu nałykałem aby nie przekręcić gwintu to moje)

Po odpaleniu :zonk: nie słyszę kompa !!! Jedyna oznaką że komp żyje są migające diody.

Temperatura spadła mi do 31`C z 38`C przy normalnej pracy. Nie miałem czasu na sprawdzenie jak to będzie przy PRIME95 ale sądzę że też wynik będzie zadawalający :D W zamyśle mam jeszcze puszczenie 92mm PAPST`a z boku obudowy wprost na BT, wtedy temperatura powinna spaść poniżej 30`C Aha, używam pasty AS5 co ma na pewno znaczenie

Teraz jestem gotowy do OC, tylko nie wiem czy moje pamiątki dadzą mi coś wielkiego wykręcić ?

POLECAM BigTyphoona każdemu kto docenia cisze a nie chce "akwarium" mieć w kompie (z całym szacunkiem dla WC)

EDIT

Godzinny PRIME95 za nami temperatura wskoczyła na 38`C

Edytowane przez hassanbey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hassenbey - swietna robota :D ale miales ulatwione zadanie bo to BigTower widze ;) ale rzeczywiscie backplate od MSI jest kompatybilny - wystaje z plyty - moj byl schowany...

Ja wlasnie testuje 2.7Ghz (9x300) przy realnym 1.775v - wg kalkulatora mocy 136W mocy !!! a temperaturka w stresie max 50C B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i 2.7giga peklo ...

GRATULACJE

max jaki zaobserwowalem podczas liczenia to 50C  :D tylko cholera martwi mnie to PWM IC  :unsure:

Te PWM IC to układy zasilające procesor - przy BOXowym wentylku powietrze wylatujące bokiem z radiatora owiewało te układy. Teraz tego nie ma, bo radiator jest wyżej.

Poczytaj tutaj, jest opis gdzie znajduje się czujnik na płycie DFI. Może w jakis sposób bedziesz musiał na niego dmuchać :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki hassenbey, na tym scalaku nie mam jeszcze radiatorka bo na zdjeciu pokazujacym najbardziej grzejace sie elementy DFI NF3 nie zostal zaznaczony.. no ale normalnie jest ukryty pod koszykiem. Zapodam radiatorek i zobaczymy czy temperatury poleca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pupy jest ten test na pclabie i tyle ... wzieliby jakas porzadna grzalke 120-130W to by tajfun rozwinol skrzydelka.

XP-120 jest rzeczywiscie lepszy przy slabym nawiewie/niskich zegarach, ale takich zabawek nie kupuje sie przeciez dla 2.2GHz na procu :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pupy jest ten test na pclabie i tyle ... wzieliby jakas porzadna grzalke 120-130W to by tajfun rozwinol skrzydelka.

XP-120 jest rzeczywiscie lepszy przy slabym nawiewie/niskich zegarach, ale takich zabawek nie kupuje sie przeciez dla 2.2GHz na procu :mur:

1475321[/snapback]

SENSEI podpisuje się wszystkimi członakmi pod tym co wyżej napisałeś

Czy ktos z WAS poczytał komentarze na forum do tego testu z PCLAB

Wyraźnie jest tam napisane że "troszke" za słaby sprzęt dali do testów a i 30min na PRIME95 to prawie nic.

BT rozwija skrzydła dopiero powyżej 110W gdzie naprawdę trza zacząć DUŻO ciepła odprowadzić.

Chciałbym zobaczyć temperaturę na XP przy ustawieniu takim jak ostatnio zarzucił SENSEI - 2.7 GIGA przy 1300 obr./min ???

Nadal twierdze że jest to najwydajniesze "chłodziwo" i w dodatku cichutkie

KazMax

Nie bój duszy :), od razu załatw sobie dłuższe śrubki i po bólu ,no i krzywy :) śrubokręt

Edytowane przez hassanbey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ sensei & hassanbey

A jak wygląda mocowanie na socket A, tak jak w Zalmanie dwie "podkładki" przykręcane do płyty i na to radiator?

Mam AN7 i na procku siedzi obecnie Zalman 7000B-Cu, ale głośny jest na max obrotach

i przy tym bez rewalacji, jeśli o wydajnośc chodzi. Dlatego myslę nad wymianą albo na Big Typhoon albo Si-97. Mam zamiar schłodzić AXP @ ~230W ciepła :) a mój obecny cooler po prostu wymięka.

Tylko że Zalman ma spoko mocowanie i cięzko procka ukruszyć, a jak czytam o Big Typhoon to mnie aż ciary przechodzą, bo nawet fajnego mam procka i szkoda by go było zniszczyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macie następny test naszego potworka, jednak wydaje mi się że to nie jest najwydajniejsze "chłodziwo" jakie jest dostępne na rynku

http://www.3dxtreme.net/index.php?id=ttbigtyphoon1

zwróćcie uwagę na cenę :blink:

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macie następny test naszego potworka, jednak wydaje mi się że to nie jest najwydajniejsze "chłodziwo" jakie jest dostępne na rynku

Zgadzam się z TOBA że BT nie jest najwydajniejszy, jest chciażby NINJA który nie będzie dostępny na rynku Europejskim a bije BT o głowę

@ pawel.agh

Poniżej masz instrukcje montazu które były razem BT.

Jesli masz DFI to szykuj sie na załatwienie dłuższych śrubek i proś SENSEi o radę

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja się zgłaszam jako kolejny który bedzie miał to cudo :D i nie z ANGEL'i ale z alegro :D za 169 zl :D

Jak bedzie to podam porownanie do Pentagrama QVC 100, chcoaz domyslam sie ze bedzie przytłaczajaca roznica :D i to mnie bardzo cieszy :D

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem niezly patent - podmontowalem pod spod Typhoona 80mm wiatrak, zaczepilem go na jedna srube z nakretka za zapinke, bo tam jest duzo dziurek do wyboru ;) i temperaturka mosfetow oczywiscie spadla o 20pare stopni :D

Dołączona grafika

Niestety proc sie konczy i wystarczylo mocy tylko na 1M Spi, na 2.8Ghz ladnie laduje winde ale nic wiecej :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koper jesli dystansy od BACK PLATE nie wychodzą ci ponad płyte to szukaj juz dłuższych śrbek :(

1476294[/snapback]

Tzn ja mam standardowa podstawke od Asusa i mam nadzieje ze mi to wystarczy...

Wyglada to tak:

Dołączona grafika

śrubki mają 22 mm długości... starczy?

Edytowane przez Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem niezly patent - podmontowalem pod spod Typhoona 80mm wiatrak, zaczepilem go na jedna srube z nakretka za zapinke, bo tam jest duzo dziurek do wyboru ;) i temperaturka mosfetow oczywiscie spadla o 20pare stopni  :D

1476600[/snapback]

a możesz zarzucić fotkę jak to wygląda, jestem ciekawy :)

Dołączona grafika

polerowaliście coś spód, gdyż wydaje mi się że jest za bardzo chropowaty :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a możesz zarzucić fotkę jak to wygląda,  jestem ciekawy :)

oto i fotka

Dołączona grafika

a przy okazji BT juz zamontowany i pozbawiony grila :D

Dołączona grafika

i male wspomaganie z zewnatrz ;)

Dołączona grafika

co do spodu to rzeczywiscie w porownaniu chocby z Zalmanem jest kiepsko :? ale trudno go bedzie polerowac ze wzgledu na wage i nieporecznosc calej konstrukcji...

Edytowane przez sensei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi