Skocz do zawartości
ff:om

Czy Będą Wspólnie Dobrze Działać ?

Rekomendowane odpowiedzi

AMD Sempron - Socket A - 3000(2000MHZ) Bartin BOX

+

Asus nForce - K8N

+

AGP ATI Radeon 9550 128mb 128bit TV [produkcj Asusa najprawdopodobnije będzie]

+

Seagate Barracuda 160bg 7200/8mb

+

DDram PC 400/ 1Gb Kingston CL3 (2x512mb)

+

Samsung 40gb w kieszeni [aktualny dysk]

+

Sound Blaster 5.1 live

+

DVD rw Lite On

+

DVD Rom Lite On

+

Reatleka sieciówka

Obudowa standardowa MidiTower ATX 300W jakaś pewnie będzie. Czy będzie trzeba zmieniać pod tą konfiguracje zasilacz ? Jakieś dodatkowe lub zamienne chłodzenie polecicie. Chodzi mi o wydajność i stosunkowo cichą prace chłodzenia :) Chłodzenie Wodne odpada. Co do wiatraków najlepiej z tych tanszych lepsze wersje [wiem ,że nie ma tanio i dobrze ;) ]

Wszędzie montowane będą okrągłe taśmy ATA/133 :)

Czy taka konfiguracja nie będzie się gryzła ? Czy może coś zamiennego polecicie w mniej więcej takich samych przedziałach cennowych. ?

Zastsowanie: Filmy i internet. Sporadycznie gry z serii Civ lub Football Managery ;P

Edytowane przez ff:om

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym do tego zestawu polecił jakiś pożądny zasilacz, Chieftec,Modecom, Tagan. Nie żadne Codeshit,Megashit, Colorshit.... A co do chłodzenia do polecam Pentagrama. Cena nie wysokia a wydajność dobra. Pozdrawiam ;)

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie!

Zgadzam sie z przedmowca co do zasilacza - jak wszystkim wiadomo nie wolno na tym oszczedzac :)

Co do chlodzenia to juz zalezy tak naprawde czy bedziesz krecil czy nie. Wielu pewnie za chwile objedzie slonia :wink: ale prawda jest taka, ze jesli nie bedziesz krecil to boxowe chlodzonko wystarczy - wiem bo instalowalem juz takie semproniki.

Poza tym konfiguracja calkiem przyzwoita i jesli zeczywiscie bedzie ona glownie do internetu i filmow to ok. Jesli jednak bedziesz krecil, albo "nagle" :wink: okaze sie, ze zechcesz pograc w wymagajace gry to w takim ukladzie napewno zostaniesz zasypany propozycjami zmiany grafiki i pamieci :)

Takze ogolnie jest dobrze :)

Zycze udanych zakupow i duzo dobrej zabawy pozniej :)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chciałbym zauważyć, że ta płyta jest na socket 754, a procek na socket A, więc procek weź semprona 3000+ na socket 754 :) No i ten zasilacz bym zmienil na jakiś lepszy. Poza tym oki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwięk idzie z aktualnego blaszaka :) Tak samo jak dysk 40gb w kieszeń. Co do ramu to Twinmows/Kingstone który lepszy :?: Bo z tego co ja słysząłem to Kingstone ciągle zachwalają ludzie.

Ile kosztuje ten zasilacz chieftech 410W :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanów sie dobrze nad procem, bo Sempron 3100 jest wykonany w technologii 0,13, a np. 2800+ już jest na rdzeniu Palermo 0,09. Obydwa mają plusy i minusy, w zależności do czego będziesz używął kompa!

Masz też do wyboru Athlona 64 2800+.

Co do grafiki to w zależności od tego, czy masz dobrą wentylację w budzie wybierałbym między Gigabyte, a Saphire.

Giga ma pasywne chłodzenie, więc dlatego ważna wentylacja. I zwróć uwagę na pamięci, najepiej jak trafisz kości 4ns, zawsze lepsze możliwości OC.

O dyskach 160GB jest temat na forum, poczytaj sobie opinie użytkowników, wtedy podejmij decyzję.

Tutaj masz ceny zasiłek.

Jak jeszcze nie kupiłeś napędów, to koniecznie też poczytaj temat o najlepszych nagrywarkach DVD, bo i tutaj jest wybór, ceny w miarę podobne, a LiteOn do I ligi nie należy, jeśli idzie o DVD.

Edytowane przez Mastiff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sie jeszcze zastanowil nad plyta glowna. Jak bedziesz chcial krecic to 1461568[/snapback]

Lepszy będzie Epox 8NDA3J :) do tego procek Amd Sempron 2800 (s.754) a jak masz coś więcej kasy to możesz wziąć AMD64 2800+ ... wersja OEM kosztuje niecałe 400zł , a wersja box to gdzieś ok. 430zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor tematu dał do zrozumienia ze komp słuzyć będzie wylącznie do netu/filmów i sporadycznie do mało wymagających gier, więc niewiem po jaka cholere takie błotko robicie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi