Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wale jutro po nowy twardy i zastanawiam sie ktory hdd jest lepszy Bara IV 60gb czy moze Maxtor D740X 60gb, plusem maxtora jest to ze ma ata 133, a bara z kolei cisz i z tego co slyszlem bezawaryjnosc. Jaka jest Wasza opinia? Ktory jest lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to ta "cisza" to jest porownywalna! Na to 133 tez sie nie zucaj bo duzej roznicy pomiedzy 100 a 133 nie ma ! Niedlugo wchodzi new standard takze...

Ja mam maxtora i jestem zadowolony... co wybierzesz - Twoja sprawa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie zakupilem ten dysk tylko ze 40GB i jest SUPER!!! Jak chcesz to moge zamiescic jakis test powiedz tylko jaki? Sandra2002,HDTACH. Wybor nalerzy do ciebie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli BIV chodzi to jest to juz dosc stary model i ostatnio na forum byly poruszane problemy wydajnosciowe, ze w benchmarku ma niskie wyniki a normalnie pracuje spox, wiec sam niewiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcecie tabelki z wykresami to zapraszam TU

a co do "glosnosci" Maxtorow to polecam te z lozyskami olejowymi - ale nie pamietam czy to te z L czy z J (przedostatnia litera w "nazwie"/opisie symbolowym) :oops:

i jeszcze jedno - przy pomocy programu AMSET

do sciagniecia np TU 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno wielkie gadanie o niczym, obydwa są dobre i niezwodne, ja osobiście mam dwa maxtory, a to tylko dlatego bo zamierzam kupić kontroler z RAIDem, najlepiej wybierz ten najtańszy, a jeśli kosztują tyle samo to weź rzuć monetą, ATA 133 to tylko chwyt marketingowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba rozwiązania są dobre...S jest teraz troche tańszy jako produkt mający rok i może, subiektywnie, cichszy. Ja wybrałem M i jestem bardzo zadowolony. Jest też cichy i bardzo szybki. Regulacja programem nie ma sensu - lepiej pomyśleć o precyzyjnym zamontowaniu w obudowie /na gumowych uszczelkach wokół śrubek/ aby nie przenosiły się drgania na obudowę. ATA 133 wykorzystasz dopiero na płytach , które teraz wchodzą na rynek - zatem jest to produkt przyszłościowy, gdy zechcesz wymienić płytę za pare miesięcy dysk będzie działał na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ta twoja 6 znajomych miała pecha. Baracude IV poleciłem już 4 osobom i nie nażekają. Poza tym mam też jedną w kieszeni. Noszę ją codziennie ze sobą do pracy a chodzi jak złotko. Ostatni argument to to, że pracuje w serwisie i odsetek uszkodzeń ogólnie wypada na kożyść Baracud. Porównuje do różnych dysków Maxtora a nie tylko jednego mdelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qpel ma BaśkeIV i sie poszla jebac po 4 dniach 8)

ja mam Maxtora i w HD tachu mam 40000kb/s wiec mnie pobij

a w przyszlosci standardem bedzie ata 133 wiec bierz MAxtora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baracuda niezawodność buahahaha nie znam osobiście żadnej osoby która ma barracudę i nie wymieniała jej conajmniej 3 razy (do tej pory) ale może 6 osobom akurat pech sprzyja...

to malo ludzi cos znasz, mam 4 barracudy w domu i jakos sie nie wala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten temat pojawia sie juz tu N-ty raz. Jezeli bedziesz chcial pracowac w trybie RAID - bierz Maxtora, jezeli nie - rzucaj moneta ;-) (tzn. bierz tanszy)

www.storagereview.com - looknij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam dylemat pare tygodni temu i wybrałem Baracude była tańsza ( 80GB -640zł vs 720zł - Maxtor) szybkość porównywalna, podobno B pracuje ciszej, ale są to niepotwierdzone informacje. Z mojego doświadczenia powiem tyle że jak ją podłączyłem i uruchomiłem to zastanawiałem się czy nie mam przerwy w kabelku zasilającym - bezwibracyjna praca. ATA133 nie jest wykorzystana przez żaden dysk, jest to jedynie jak ktoś już zauważył chwyt reklamowy przyciągający laików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do wszystkich..

Gdzie w polsce mozna kupic dysk maxtora d740x na lozyskach hydrodynamicznych.. w rachube wchodza wszelkie churtownie

ale odpadaja gieldy itp...

hmm to nie dostane maxtora na 6L060L2 na hydrodynamicznych tak latwo?, jest z tym problem?, bo sklaniam sie ku maxtrorwi raczej po artykule na xbit labs..., nie ma dyskow L ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baracuda niezawodność buahahaha nie znam osobiście żadnej osoby która ma barracudę i nie wymieniała jej conajmniej 3 razy (do tej pory) ale może 6 osobom akurat pech sprzyja...

to malo ludzi cos znasz, mam 4 barracudy w domu i jakos sie nie wala.

:) Wręcz przeciwnie najwięcej znam takich co mają WD i Maxtory a Ci co mają Barracudy to im padają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem maxtora 13 GB i pracowal bez problemow, pozniej zmienilem na 60 gbi mam go do dzis, halasu wydaje tyle co i nic (a nie jest to najnowszy model), z BIV sie nie spotkalem osobiscie to nie wiem.

polecam MAXTOR'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dzisiaj dwa dyski tzn. moją BIV 40GB i Maxtora 7200 40GB i musze powiedzieć, że wydajnością to prawie to samo (wykresy w HD-TACHU się prawie pokrywają), podobny czas dostępu, tylko troche większa szybkość Maxtora w trybie burst (U133). Zauważyłem również, że Maxtor jest nieznacznie głośniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...