Menthos Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Witam, ma 2x 512 w DUALU TwinMOS'a. I tak. Od początku jak je kupilem były jakieś problemy. Gdy im dalem do testów, napisali ze wszysko ok. No ale powiedzialem ze coś jest jednak nie tak bo nie działają wiec o co chodzi? No to wymienili mi pamięć. I co? no i wracam do domu, odpalam...niby wszysko ok; ale komp sie sam restartuje. To robie test Ramków za pomocą Goldmemory. I tak: - pojedyńczo działają ok - lecz gdy podłączam w dualu (w różnych opcjach 1-3, 2-3 i różnie kolejności pamięci) to wyśmietla mi tyle błędów ze aż głowa boli. Z tego wywnioskowałem ze te ramki nie działają ze sobą :) to jedyny możliwy powód? Dodam za mam płytke z najnowszym oficjalnym biosem z MSI a płyta to K7N2 Delta Series (MS-6570) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 pamięć się gryzie w dualu, dedukujesz dobrze ;) sprawdz timingi, poszukaj info jak radzi sobie płyta z 2x 512,,, nf7 np ma problemy i nie ma na to innej recepty jak commandrate na 2t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 1. Spróbuj pożyczyć dwie inne kostki (najlepiej Dual channel kit) i sprawdż czy pójdzie. Upewnisz się że problem tkwi w pamiątkach a nie w płycie. 2.Te Twinmosy co kupiłeś to był Dual Channel Kit czy zwykłe dwie takie same kostki? Jeżeli to był komplet dedykowany do duala a u Ciebie nie chodzi to jest to podstawa do reklamowania tych RAMów, a jak dwa osobne moduły to zima. Moduły są dwustronne czy jednostronne? 3. Jak się upewnisz, że wina nie leży po stronie płyty to dobrze by było pojechać z kompem do sklepu (no chyba że kupowałeś przez interneta) i pokazać im te błędy w Gold Memory. U mnie też twierdzili że pamiątki są sprawne i musiałem udowodnić że jedna kostka jest uszkodzona (błędy w GM) a z drugą było OK, a ponieważ to był Dual Channel Kit to musieli wymienić obie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Sproboj im dac wiecej voltow o ile mozesz. ja mam u siebie caly zcas 2,9v na pamieciach, tak ustawilem i chodza ladnie w dualu (256+512) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Menthos Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 ramy kupione w sklepie. Były kupione pod DUALA (jeszcze sie pytalem czy będą chodzić w dualu - odpowiedź oczywiście ze TAK) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julas Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 to nie jest odpowiedz... czy byly kupione jako dual chanel kit (zestaw 2 kostek, zazwyczaj drozszy niz kupione 2 osobno) czy poprostu kupiles 2 i tylko zapytales czy beda chodzic w dualu? (a oni to potwierdzili) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 ramy kupione w sklepie. Były kupione pod DUALA (jeszcze sie pytalem czy będą chodzić w dualu - odpowiedź oczywiście ze TAK) 1462645[/snapback] To że kupione pod duala nie znaczy że będą ze sobą chodzić idealnie w dualu... Jeśli był to Dual Channel KIT to owszem, muszą, jeśli tylko opierało się to na tym że będą chodzić w dualu to nic nie zdziałasz... Wszystko jest raczej zależne od dwóch czynników, płyty i pamięci... Ja tak miałem z pierwszymi moimi Hynixami, w dualu chodziły dopiero przy 2.8V i to na nominalnych ustawieniach na nforce2, a na Intelu śmigałmy na 250 w dualu na nominalnym napięciu :) Następne robiły 280 :) Weź pamiątki i skocz sprawdzić do jakiegoś kumpla, to najlepsza recepta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julas Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 mozna tez miec ogromne szczescie i kupic 2 kostki o teoretycznie tych samych parametrach ale w odstepie 8 miesiecy, i moga chodzic bez problemow w dualu :) tak jak ja i moje twinmosy na nf7s :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cube Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Gdy kupowalem ram, wzialem najpierw Kingstony CL3 Value ram i [gluteus maximus], nie chodza razem, system sie sypie i GM wali bledami na lewo i prawo. Odnioslem i zamowilem TwinMos na M-Tec (jeszcze nie bylo powszechnie wiadomo, ze sa rewelacyjne) jednak zanim przyszly (na drugi dzien) wzialem 2x512 GoodRam CL3 i to samo. Na TwinMosach rowniez to samo... Zrezygnowany zaczalem gmerac w biosie po opcjach o ktorych nie mialem pojecia najmniejszego - problem rozwiazalo wylaczenie opcji Memory Module Precharge... od tej pory lataja wszystkie testowane przeze mnie kosci i to w dualu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Menthos Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Przy zakupie to było tak, ze poszedlem i powiedzialem ze chce 2x512 pod Duala (kingstona). No ale oni powiedzieli ze mają, ale tańsze i nawet lepsze są TwinMOSy. No to kupiłem. Co do ustawienia w biosie to mam PhoenixBios'a no i raczej wszysko jest ok. Dodam ze od poczatku były cyrki z tymi ramami. Od poczatku nie działały ok. Zanosiłem im, a oni ze wszysko ok. Gdy nakierowałem ich na błędy jakie sie pojawiają i ze to typowe dla RAMów, okazało sie ze wymienili jednego singla i zastąpili drugim. Pewnie dlatego nie działaja w DUalu, bo źle dopasowane :| kto w tych servisach pracuje (no commend) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Menthos Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 Bylem dzisiaj w servisie i mi wymienili tą kość, no ale z racji tego iż nie mieli TwinMOS'ów na stanie, to dali mi wzamian Kingstony 2x512 w Dualu. No ale mam pytanko: - testowałem w goldmemory kości pojedyńczo i chodziły na 400, ale gdy podłączyłem w Dualu to zaczeły wypisywać błędy. Pogrzebalem troche w Biosie, i gdy zmienilem ustawienia i RAMy chodziły na 333 goldmemory nie wyświetlał zadnych błędów. I tu jest pytanie. Czy to oznacza poprostu ze płyta główna nie wyrabia na 400? No ale przecież MSI k7N2 Delta Series obłsuguje 400. ? Moze coś w konfiguracji? No bo qwa chyba pamięci nie są zwalone :| thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 dodaj trochę voltów na mem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Menthos Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 2.7 to u mnie juz max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...