Skocz do zawartości
Luc

Luc - Bloki

Rekomendowane odpowiedzi

szukam danych na temat wymiarow procesorow PIV i A64: powierzchnia jadra, sposob montowania blokow / rozstaw otworow montazowych.

wczoraj widzialem na forum zdaje sie info na temat powierzchni A64. ale za cholere nie moge tego odszukac.

bede wdzieczny za info albo link.

1465041[/snapback]

P IV

Rozmiar obudowy 3,5x3,5cm

CPU DIE size 112mm2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

projekt bloku CPU w 99% gotowy. bedzie przeznaczony dla PIV lub A64. pozostalo tylko dodanie otworow montazowych.

czy ktos moze mi podac rozstaw dla PIV i A64? dzieki.

blok bedzie mial wymiary 60x75x40 (szer., dlug., wysok. - bez kroccow). nie za wielki kloc? z wysokosci tylko 10 jest miedzia. reszta to tworzywo wiec ciezki nie bedzie. pytanie czy nie za duzy? :)

dodam, ze projekt jest kompletnie inny niz te pierwsze z tego watku..

moze wykonam od razu kilka. jesli bylby chetny moglbym wyslac do potestowania (moze nie pojawi sie pozniej na allegro ;) )

zalezy ile bede mial Cu.

w przyszlym tygodniu zabiore sie za robienie czesci z tworzywa. miedz pozniej. trzymajcie kciuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubość 40mm bez złączek- to strasznie dużo IMO. Miedź 10mm- z tego wynika że top będzie miał 30mm grubości (!?!).

1466934[/snapback]

mysle nad zejsciem do 25 ale ciezko bedzie. dosc skomplikowany rozklad kanalow w topie. taka konstrukcja. 'it's by design' jak mawial nasz ulubiony bill gates ;)

mimo wszystko najwyzszy blok to chyba nie bedzie. poza tym gdzie jak gdzie ale w pionie miejsca chyba nie brakuje.

z wygladu bedzie masywny jak 60cio kolowa TATRA. ale nie wykluczone, ze moze zaskoczyc lekkoscia. zobaczymy.

Edytowane przez Luc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaj projekt- może damy radę trochu go odchudzić...

1466945[/snapback]

niestety ciezko byloby cos zobaczyc w 2D. za duzo przekrojow by trzeba. wnetrze topu jest dosc skomplikowane. trzeba 'poobracac' model zeby sie polapac.

Chyba jednak będzie jednym z liderów grubości ;-).

moze nazwe go 'KROWA'? :)

swoja droga radiator i wiatrak sa wiele wyzsze, wiec luz. bardziej sie martwilem o to 60x75 w podstawie.

Edytowane przez Luc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powodzenia w realizacji projektu

60x75 to troche nie trafiony wymiar ,lepiej odrazu 60x80 i przewiercic dziory do mocowania na socketA

co do mocowania na s939 (i s754 pewnie tez) to sa dwie dziory w osi oddalone od siebie o 90mm (dokladnie podobno 89.9mm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej odrazu 60x80 i przewiercic dziory do mocowania na socketA

co do mocowania na s939 (i s754 pewnie tez) to sa dwie dziory w osi oddalone od siebie o 90mm (dokladnie podobno 89.9mm)

1467054[/snapback]

socket a.. projektowalem blok z mysla o oddawaniu ciepla z wiekszej powierzchni.. ale kto wie.

60x80.. moze nie zaszkodzi. pomysle.

a jak sprawa wyglada w PIV?

macie namiary na jakis katalog oringow online?

Edytowane przez Luc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby zrobic dziury do mocowania na sA wystarcza 74mm dlugosci :)

1467633[/snapback]

tak wystarczy 74 na styk ,a skoro w wiekszosci plyt z dziorami jest miejsce na 80mm to co da te 5mm oszczednosci

jak jest wiecej to zawsze mozna jakas zapinke dorobic ,np. do s939 i bedzie miala sie o co opierac ,a nie szczerbic kanty pleksi (czy tam innego plastiku w tym przypadku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim programie robiłeś projekty? Jestem ciekaw jak będzie wyglądała taka "krowa". życze powodzenia.

1468531[/snapback]

te ktore tu widac byly zrobione w MDT6. ogolnie kicha. ale ostatnio duzo w nim pracuje.. a ponoc nie liczy sie to co najlepsze tylko to w czym sie najszybciej smiga :)

zaznaczam, ze te screeny ktore widac w tym watku to projekt zaniechany ze wzgledu na TO ;) (nie chcialem az tak doslownie cytowac bloku Misia15go).

projekt o nazwie roboczej 'krowa' wyglada zupelnie inaczej.

Edytowane przez Luc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wystarczy 74 na styk ,a skoro w wiekszosci plyt z dziorami jest miejsce na 80mm to co da te 5mm oszczednosci

jak jest wiecej to zawsze mozna jakas zapinke dorobic ,np. do s939 i bedzie miala sie o co opierac ,a nie szczerbic kanty pleksi (czy tam innego plastiku w tym przypadku)

1468086[/snapback]

mysle, ze zrobie dwie wersje topu. pierwsza bedzie dla athlona 64 i socket a (choc projektowalem go pod procki o duzych powierzchniach kontaktu z blokiem).

jeszcze sie zastanowie czy nie zrobic topu 'all in one' zeby od razu zalatwic sprawe PIV.

co do zapinek.. wiadomo, sruby sa duzo prostsze.. wystarczy otwory porobic w bloku.. jednak zapinki wydaja mi sie duzo bardziej cywilizowane.. niestety nie dysponuje odpowiednimi danymi ani plytami glownymi zeby sobie na nich pomierzyc co i jak. wiec najprawdopodomniej zostane przy otworach. co myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo mi bardziej o to zeby mozna bylo sobie blok dodtosowac do innego gniazda w razie potrzeby ,bo jak ktos kupuje to i tak bierze pod aktualny proc

a JA np. blok zaczepiam na sA ,ale tego samego bloku chcialbym uzyc w przyszlosci na s939 ,a czasami mi sie zdaza ze na s7 montuje

raz sa dziory ,raz nie ,wazne zeby byla jakas mozliwos manewrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele osob mowilo, ze blok z topem z mocowaniem pod sA i s939 nie wchodzi na czesc plyt sA. Samhain ladnie to rozwiazal :D Zastanawiam sie, czy nie lepiej byloby zrobic topik pod sA i do tego plexowa zapinke na inne sockety (bo z tego co sie orientuje, s939, s478 i sT maja wkolo wystarczajaco miejsca zeby pomiescic taka duza zapinke).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele osob mowilo, ze blok z topem z mocowaniem pod sA i s939 nie wchodzi na czesc plyt sA.

1471606[/snapback]

sprawa wyglada tak: robie ten blok glownie z mysla o moim kompie.. planuje za jakis czas troche odswierzyc hardware, ale jeszcze nie jestem zdecydowany czy PIV czy A64. stad moje wahania.

Samhain ladnie to rozwiazal :D

jak? :)

Zastanawiam sie, czy nie lepiej byloby zrobic topik pod sA i do tego plexowa zapinke na inne sockety (bo z tego co sie orientuje, s939, s478 i sT maja wkolo wystarczajaco miejsca zeby pomiescic taka duza zapinke).

czyli mam rozumiec, ze w przypadku sA blok wiekszych rozmiarow moze najzwyczajniej kolidowac z elementami mobo?

jesli chodzi o zapinki i inne bajery to myslalem czy by nie zintegrowac jej z topem (tyle, ze w moim przypadku material to PA a nie PMMA czy PC). jestem bardziej ograniczony jesli chodzi o wiedze w zakresie geometrii zapinek. jesli chodzi o wykonanie - nie ma problemu.

najlepiej by bylo pomierzyc wszystko juz na mobo kiedy ja kupie.. ale:

1) nie wiem kiedy ja kupie - a na wykonanie blokow mam akurat teraz czas,

2) jak juz bede mial hardware to mi sie nie bedzie chcialo czekac z odpalaniem na bloki :)

albo poprostu tak jak piszecie.. otwory pod sA i jakies wglebienia na topie do umocowania ewentualnej zapinki (albo adaptera do innego rozstawu otworow mobo).. to tez by bylo wyjscie: blok i gama zapinek nakladanych na top.

z jednej strony blok bedzie przeznaczony tylko dla jednego proca (bo tylko jednego bede mial :) ) a z drugiej - fajnie by bylo zrobic cos uniwersalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak? :)

Zobacz jak wyglada top we Frost 2 Slim.

czyli mam rozumiec, ze w przypadku sA blok wiekszych rozmiarow moze najzwyczajniej kolidowac z elementami mobo?

Tak. Czasami kondensatory na plycie sa blisko socketu i zbyt duzy top bloku (lub ew. sam blok) moze zachodzic na te wlasnie kondensatory. Niestety, rozni producenci inaczej rozwiazuja budowe plyt.

z jednej strony blok bedzie przeznaczony tylko dla jednego proca (bo tylko jednego bede mial :) ) a z drugiej - fajnie by bylo zrobic cos uniwersalnego.

Jak na pierwszy blok, to proponuje zrobic na to co teraz masz. Potem jak juz bedziesz mial nowa platforme, to weekend wystrugasz cos nowego, opierajac sie na doswiadczeniach juz zdobytych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na pierwszy blok, to proponuje zrobic na to co teraz masz. Potem jak juz bedziesz mial nowa platforme, to weekend wystrugasz cos nowego, opierajac sie na doswiadczeniach juz zdobytych :)

1471686[/snapback]

pierwszy to on nie bedzie, bo robilem juz jakies lutowane straszydla.. ale bedzie (mam nadzieje) pierwszym porzadnym blokiem :)

teraz mam socket a, wiec z otworami nie ma problemu.

mysle, ze zrobie cos takiego: zredukuje wielkosc bloku do mozliwego minimum (choc i tak bedzie grubasny), zobacze jakie otwory montazowe moge w nim umiescic.. i przygotuje juz miejsce na adaptery do innych otworow, ew. innych zapinatorow.. zrobie taki 'zapinka friendly'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze kup sobie jakies spalone mobo pod a64 to sobie pomierzysz...

1471872[/snapback]

e tam.. juz wyroslem z kolekcjonowania gratow ;)

piteq podal mi kilka odpowiedzi wyzej dobre linki. duzo tam mozna w tej sprawie wyczytac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalozenia:

1. odbieranie ciepla z procesorow PIV i A64 (wersja z renderu przeznaczona jest oczywiscie dla A64),

2. 1/4" ready,

3. mozliwie male opory,

4. centralne wprowadzenie chlodnej wody nad _caly_ obszar kontaktu bloku z procesorem,

5. chlodna woda doprowadzona praktycznie bezposrednio do samego dna bloku,

6. rownomierne odebranie ogrzanej wody (ujscia po obu stronach ale przy zachowaniu konstrukcji dwukroccowej),

7. top jednoczesciowy - zadnych wkladek i dodatkowych elementow,

8. czolgowy design ;) (10 srub ehehe)

realizacja tych zalozen (szczegolnie dosc skomplikowany uklad kanalow w topie - ze wzgledu na punkty: 3, 4, 6) wymusila wieksza niz przecietna (delikatnie mowiac :) ) wielkosc bloku: upraszczajac do prostopadloscianu - 60x77x40mm (bez szybkozlaczek). w moim przypadku blok nie bedzie z niczym kolidowal a top wykonany z PA bedzie lekki. jesli konstrukcja sie sprawdzi to byc moze w przyszlych wersjach poloze nacisk na zmniejszenie rozmiarow bloku. choc z drugiej strony: mnie to nie przeszkadza a produkowac go raczej nie bede :)

z tego co sie orientuje to jeszcze nikt nie robil bloku z wykorzystaniem poliamidu (jesli robil to mnie sprostujcie). tym bardziej chetnie przetestuje przydatnosc i trwalosc tego materialu w ukladzie wc.

zwolennicy swiecacych komputerow moga nie byc zachwyceni bo PA przezroczysty nie jest i katoda go przeswietlic nie sposob.

na dzien dzisiejszy pokazuje tylko tyle. dolna czesc topu jak i miedziana czesc zaprezentuje po wykonaniu.

do konca tygodnia postaram sie znalesc troche czasu (ostatnio z nim krucho) i wykonac top. zdjecia zamieszcze zaraz potem.

blok bedzie sie nazywal: c_block-1 (v. A64).

oto on:

Dołączona grafika

Edytowane przez Luc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko yyyy dla a64 dlugosc musi byc wieksza niz 77mm (rozstaw otworow to 90mm od osi do osi)

1484502[/snapback]

niepreczyjnie opisalem blok: 'bryla glowna' bloku ma rozmiary jak powyzej.. nie liczac 'uszu' z otworami montazowymi. rozstaw otworow jest prawidlowy - 90mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny wyglad, swieza konstrukcja, G1/4

Przy takich gabarytacj maja pole do popisu tokarz, frezer.

A przede wszystkim projektant. :lol:

OT

8. czolgowy design....

Proponuje nadac nieoficjalny przydomek Abrams :D :D

Projekt jest rownie imponujacy jak M1 :)

Edytowane przez piteq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi