Skocz do zawartości
CriXu

Krecenie Procka Athlona 2600+

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w ogole pojdzie ten procek na 200Mhz i czy bedzie normalnie chodzil tzn nie spali sie ani nic podobnego???? czy moga wystapic jakies komplikacje itp... Prosibl bym bardzo o wypowiedz fachowcow od krecenia i osob ktore mialy doczynienia z tym prockiem... Prosze o wyczerpujace wypowidzi bo mam malego stracha ze moge go stracic... Bardzo prosze o odpowiedzi...

1462095[/snapback]

Witam, bo na początku wypada się przywitać.

Mam Athlona 2600 xp+ i bez problemu chodzi na 10.5x200mhz (niestety nie mogę, bo ramy taktowane mam na 400mhz) i mam pytanie.

Próbowałem zwiększyć mnożnik do 11 (w athlonach chyba 11.5 jest zablokowane) i niestety -nic.

2,1 ghz chodzi stabilnie dobiero przy napięciu 1.8, ale mam kiepski wiatrak bo temperatura wynosi 58-60 stopni.

I więc - dlaczego nie mogę przestawić mnożnika na 11 - jest to wina małego napięcia, temperatury, czy może zasilacza (300 W)?

2. Czy zmieniając wiatrak 70x70 5000rpm przejsciowka na 80x80 2500 rpm zbije temp procka?

3. Bardzo bym prosił o poradę dot chłodzenia - jakiś bardzo wydajny wentylator który by utrzymał niską temperature.

Z góry dzięki.

ps. Skoro athlona 2600 xp * można podkręcić do maksimu 2,9 ghz to jakie chłodzenie zastosować i jak odblokować mnożnik.

Może subzerog, ale ten z kolei jest k...drogi...

Edytowane przez K0re

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodów tego może być wiele tak jak napisałeś... Słaby zasilacz nie trzymający napięcia, temperatura stanowczo za wysoka. U mnie przy 2200 Mhz nie przekracza 50 stopni. Poszukaj jakiegoś wydajnego i wmiare cichego wentylatorka i bedzie ok:> Może twój proesor poprostu nie ma potancjału oc. A co do mnożnika to może być zablokowany. U mnie działa we wszystkie strony więc ok:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubi z tym zasilaczem Chifteca to już jest ustalone od dawna , że kupie model 420W, ale niestety nie mam na niego kasy narazie:unsure: Póki co zbieram na karte graficzna 6600 lub X700 i jak narazie szykuje sie , że pod koniec wakacji bedzie juz nowa grafa :D później gdzies tak we wrzesniu powinienem kupic zasilacz.Jeszcze jedno pytanko, czy opłaca mi się zamienić moje kingston'y na Geile i czy lepiej zeby byl DualCH ??

P.S Jutro , to znaczy dzisiaj rano :razz: sproboje go jeszcze puscic na 2250 na 1,8V, zobaczymy co bedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci radze kupic Hynixy D43 bo sa lepsze od tych geili(podobno) a do tego bez radiatorów mozersz je podkrecic do ok.460-480 niektorzy nawet wiecej z nich wycisneli

kingstony zmień bo z tego co wiem to te z CL3 sa troche felerne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodów tego może być wiele tak jak napisałeś... Słaby zasilacz nie trzymający napięcia, temperatura stanowczo za wysoka. U mnie przy 2200 Mhz nie przekracza 50 stopni. Poszukaj jakiegoś wydajnego i wmiare cichego wentylatorka i bedzie ok:> Może twój proesor poprostu nie ma potancjału oc. A co do mnożnika to może być zablokowany. U mnie działa we wszystkie strony więc ok:>

1538247[/snapback]

No i padło - pochodziło trochę i bum - płytka msi kt6 delta poszła razaem z zasilaczem do serwisu... nie wiem czy procek się nie spalił - sprawdzę jak odbiore plyte i nowy zasilacz.

Mnożnik mam odblokowany (model sprzed 39 tygodnia produkcji).

Ehhh i nie wyszło mi na zdrowie podbice fsb do 200 mhz, chociaż ramy działały cudnie....ehh.

Jaki zasilacz lepiej wziąć - 350, czy 400 W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Athlon 2600+ (Thoroughbred) z odblokowanym mnożnikiem idzie na 200x11=2.2Ghz przy 1.7V w biosie. Według pomiaru z windowsa jest jednak 1.76-1.78V. Temperatura w stresie (Prime) to max 63C. Dzisiaj próbuje na 200x12,5 :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...