d100yec Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Wczoraj zrobiłem sobie formacik dysku z windowsem. Przy okazji usunąłem na razie linuksa. Po tym zainstalowałem wina i potrzebne mu programy/sterowniki. Następnie chciałem rozdysponować wolne miejsce które pozostało po usunięciu linuksa ponieważ stwierdziłem że 2 gb(wcześniej miałem 10 ) linuksowi starczy. Uruchomiłem więc Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Zarządzanie dyskami. Miałem tam 8 gb wolnego miejsca. 5 GB było oznaczone jako "Nieprzydzielone" a reszta jako "Wolne miejsce". Wzięłem więc kliknąłem na to "Wolne miejsce" i dałem Nowy dysk logiczny. Wykonałem wszystko jak należy i pokazał mi się taki komunikat: "Pojawił się nieoczekiwany błąd. (...)" Więc próbuję jeszcze raz ale znowu to samo. Nie wiem jakim cudem po tej operacji znikła partycja na której miałem gry. Nie wiem nawet jak. Spróbowałem to zrobić w fdisku. Jako tako udało się. Próbuję więc go sformatować (win xp nie widzał tej partycji więc musiałem to zrobić używając płyty win 98) niestety format też nie widział tej partycji. Patrze znowu do fdiska i jest nadal pod literką F: ale teraz odziwo pisze że system plików to FAT 32 . Myślałem że teraz Windows XP będzie go widział ale nic z tego. Ściągnąłem więc Partition Magic 8 i przy jego uruchamiani od razy wyskakuje okienko błędu: "PowerQuest Partition Magic has detected an error 114 on the partition starting at sector 10249533 on disk 2. This logical partition begins more than one head away from the extented partition. To fix this error PowerQuest PM can simply write a new EPBR record for this logical partition. Would you like PQ PM to fix this error?" No więc klikam Tak i moim oczom ukazuje się okno programu PQ PM. W pierszym "wierszu" okna po prawej widniej napis Disk 1 - 9781 MB a pod nim Napis litera dysku C: jego rozmiar i system plików. Tu wszystko jest OK ale skolei Na dole (Disk 2 - 38201 MB) nie ma literki żadnego dysku tylko pisze 38 201,4 MB BAD. Uruchamiam więc PM jeszcze raz i znowu jest okienko z błędem i znowu to samo. Co jest nie tak z dyskiem?? Mam nadzieję, że wystarczająco wyczerpująco opisałem problem. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Cos namieszales partycjami. Skoro PM sobie nie radzi, to ciezko bedzie innym programom, ale nie zaszkodzi sprobowac tego: http://www.23cc.com/free-fdisk/ Moze fdisk (czy jak on sie tam nazywa) z jakiegos Linuksa by cos pomogl. Jak nie, to przerzuc wszystkie dane na jakis inny dysk (swoj lub kumpla) i przejedz po dysku programem WDCLEAR a potem zaloz wszystko od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...