Skocz do zawartości
mongothealien

RAID 0 RULEZ !!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

mam kontroler RAID Iwill, ale zawsze używałwm go jako ATA100 ( moje mobo obsługuje tylko ATA33 :cry: ) aż do dziś !!!

wcześniej sandrdra pokazywała mi 18333 , a teraz 32512 !!!

fajna sprawa nie?!!!!

przed postawieniem RAID 0 bałem się, że z moich 2x20gb, zrobi się jedna szybka 20 ( nie mogłem nigdzie znaleźć żadnego info na ten temat ). a tu niespodzianka !!!!

mam dwie szybkie 20 !!!!!!

podsumowanie:

jeżeli ktoś ma raida, niech śmiało korzysta z tego dobrodziejstwa !

jutro zapodam 3dmarka i sprawdzę wyniki => przed raidem 4300 w 2k1 i 6500 w 2k ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jedna szybka 40. RAID0 polega na tym ze jezeli cos ma zapisac lub odczytac to zleca to zadanie obydwom dyskom wiec jeden plik jest podzielony na pol i kazda z polowek jest zapisana na osobnym dysku. Wiadomo ze rownolegla praca dwoch urzadzen jest wydajniejsza od jednego. "Co dwie glowy to nie jedna"

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez 3DMark nie testuje dysku 8) Roznica w wyniku raczej zadna jezeli juz to szybciej bedzie sie ladowal :lol: Najwieksze korzysci z RAID0 widac na maszynach z malo iloscia RAM kiedy to WINDA korzysta non stop z pliku wymiany. Ogolnie to fajna sprawa bo operacje kopiowania plikow i otwierania programow sa znacznie skrocone, ale jak Ci sie posypie jeden dysk to dane na drugim sa bezwartosciowe i tracisz wszystko.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie na wydajności kopiowania mi zależeało ( palę dość sporo płytek na TDK 16/10/40 ), a co do padnięcia któregoś z hdd, to masz niestety rację, więc "ważne" pliki staram się trzymać na starym WD...

reasumując: wydajność 0%, aplikacje i operacje 100% na+

ale i tak warto, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwieksze korzysci z RAID0 widac na maszynach z malo iloscia RAM kiedy to WINDA korzysta non stop z pliku wymiany. 

Dexter

Winda jest tak skonstruowana że jak ma nawet 512 MB i więcej to i tak z uporem godnym lepszej spawy korzysta ze swapa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie na wydajności kopiowania mi zależeało ( palę dość sporo płytek na TDK 16/10/40 ), a co do padnięcia któregoś z hdd, to masz niestety rację, więc "ważne" pliki staram się trzymać na starym WD...

reasumując: wydajność 0%, aplikacje i operacje 100% na+ 

ale i tak warto, nie?

Do palenia z przędkością 16 potrzebny Raid 8O 8O Ja wypalam z 40, i mogę w tym czasie jeszcze przegrywać z partycji na partycje a płytka i tak w 3min, a nie ma raida... Raid jest dobry dla tych co zgrywają filmy bez kompresji i obrabiają je później, oraz do wsokowydajnych serwerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winda jest tak skonstruowana że jak ma nawet 512 MB i więcej to i tak z uporem godnym lepszej spawy korzysta ze swapa.

Nie - możesz przecież ustawić ConservativeSwapFileUsage=1 (chyba w win.ini trzeba to wpisać) i wtedy swap będzie używany dopiero wtedy jak ramu zabraknie. 8)

A co do ilości powyżej 512mb - miałem kiedyś tak na winMe - non stop się sypał; te systemy (seria 9x) zwyczajnie krzaczą się jak maję >512mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kontroler RAID Iwill, ale zawsze używałwm go jako ATA100 ( moje mobo obsługuje tylko ATA33  :cry: ) aż do dziś !!!

wcześniej sandrdra pokazywała mi 18333 , a teraz 32512 !!!

fajna sprawa nie?!!!!

przed postawieniem RAID 0 bałem się, że z moich 2x20gb, zrobi się jedna szybka 20 ( nie mogłem nigdzie znaleźć żadnego info na ten temat ). a tu niespodzianka !!!!

mam dwie szybkie 20 !!!!!!

podsumowanie:

jeżeli ktoś ma raida, niech śmiało korzysta z tego dobrodziejstwa !

jutro zapodam 3dmarka i sprawdzę wyniki => przed raidem 4300 w 2k1 i 6500 w 2k ...

Jak ktos nie ma RAIDa to i tak moze macierz sobie zrobic. Wystarczy miec Win2k lub WinXP. Wystarczy zajrzec w jedno okienko i sie chwile pobawic. A czy kontroler ma na karcie rozszerzen czy robi to pod Wina to tak czy siak i tak jest to macierz programowa. Sprzetowy kontroler RAID kosztuje majatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam wypowiedzi takich ludzi to mi sie zle robi...

Jak ktos pisze ze nie ma dokumentacji na temat raid`a./... to chyba nie zna www.google.com.

Raid0 - laczy dyski (tylko mam nadzieje ze wiesz ze gdy jeden dysk pada tracisz WSZYSTKIE dane)

a nie amsz 2x20gb.. tylko jedna struktutre 40gb

A to co mowiles ze bedziesz mial jedna szybka 20.. to sie grubo mylisz...

To o co sie martwiles to raid1.

i on w zasadzie nic nie przyspiesza.. gdyz to mirror. zapisuje dane na oobu dyskach jednoczesnie (te same dane oczywiscie na obu dyskach) ale za to jak padnie Ci jeden dysk to nie tracisz zadnych danych..

a jak masz pozadny kontroler to on tylko zamelduje ze cos padlo..

NAjlepszym rozwiazaniem jest raid0+1, ale na to potrzeba minimum 4 dyskow. (lub 2x20 + 1x40)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...