Skocz do zawartości
Marlo!

2x256 Kingstone

Rekomendowane odpowiedzi

CAS Latency (Tcl) [3.0]

Row Cycle TIme (Trc) [11]

Row Refresh Cycle time (Trfc) [14]

RAS to CAS Delay (Trcd) [4]

RAS to RAS Delay (Trrd) [3]

Min RAS Active Time (Tras) [8]

Row Prechrge Time (Trp) [3]

Write Recovery Time (Twr) [3]

Write to Read Delay Time (Twtr) [2]

Read to Write Delay Time (Trtw) [4]

tak sie prezentuja moje ramy kingstone 2x256 i mam kila pytan

1) Ktore liczby podaje sie jako timmingi

2) do oc ktore zmieniac i na jakie (napiszcie ktore zmienaic pokolei i na jakie :P)

3) czy timmingi ramow maja jakies znaczenie przy podnoszeniu FSB u proca ?

4) jakie liczby zmienic na max bez zmiany napiecia ? a jakie przy zmianie :P

thx ale jestem zielony o oc ;P

Edytowane przez Marlo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CAS Latency (Tcl)                    [3.0]

Row Cycle TIme (Trc)              [11]

Row Refresh Cycle time (Trfc)  [14]

RAS to CAS Delay (Trcd)          [4]

RAS to RAS Delay (Trrd)          [3]

Min RAS Active Time (Tras)        [8]

Row Prechrge Time (Trp)          [3]

Write Recovery Time (Twr)        [3]

Write to Read Delay Time (Twtr) [2]

Read to Write Delay Time (Trtw) [4]

tak sie prezentuja moje ramy kingstone 2x256 i mam kila pytan

1) Ktore liczby podaje sie jako timmingi

2) do oc ktore zmieniac i na jakie (napiszcie ktore zmienaic pokolei i na jakie :P)

3) czy timmingi ramow maja jakies znaczenie przy podnoszeniu FSB u proca ?

4) jakie liczby zmienic na max bez zmiany napiecia ? a jakie przy zmianie :P

thx ale jestem zielony o oc ;P

1463268[/snapback]

AD.1

Dołączona grafika

Czyli Tras, Trp, Trcd, i Cas Latency.

AD.2

Cas latency najlepiej na 2 (jak sie tylko da)

Tras powinno byc rowne lub wieksze od sumy pozostalych trzech timongow np. 2-2-2-6 , 2-2-3-7 .... i tak dalej.

Zaczynasz od zmiany Cas Latency na 2.5 i ustawienia Tras jakos "sume" , jak tak zadziala mozesz powoli zmniejszac Trp i Trcd, uwazajac zeby zgadzalo sie z Tras ;) ... zabawy na 2h jak nie lepiej ... do tego oczywiscie testy jakims softem lub Quakem ;)

AD.3 To zalerzy czy FSB procka jest synchroniczne z taktowaniem ramow ( w zasadzie powinno byc synchroniczne) a wtedy oczywiscie ma znaczenie, czym wieksze FSB tym wieksze timingi trzeba dawac, ale to droga prob i bledow patrz punkt 2.

AD.4

Zacznijmy od tego ze nie ma sensu schodzic ponizej 2-2-2-6 czasami 2-2-2-5 'zadko' , co do napiecia to zalezy od aktualnego FSB , posiadanych ramow etc.

Napiecie podnosi sie gdy ramy przestaja byc stabilne np. mamy timingi 2-3-3-8, ustawiamy 2-2-3-7 i od czasu do czasu wywala nam z gry lub cos podobnego, to jest wlasnie dobry moment na podniesienie napiecia, o ile i do ilu ? lecimy od 2.5 w gore , a podnosimy kolejno o 0,1 .... i nie przekraczamy 2.8V "bez dodatkowego chlodzenia"

Podstawowe pytanie ;) "czy ja czegos nie spale" :) - nie spalisz jak nie bedziesz przekraczal ~2.8V , timingami pamieci sie nie uszkodzi, a napiecie to chyba kazdy widzi jakie ustawia, pozatym co jakis czas podczas zabawy z pamiecia dotknac kosci palcem... lepiej niech nie grzeja sie powyzej 45 stopni, jak komus malo to radiatory, wentylatory i bawimy sie dalej..... ale czy to sie oplaci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zmienialem na rozne mozliwosci i doszedlem do takich opcji

everest : odczyt : zapis : czas dostepu : 3DMark 2001

8-2-3-2,5 : 3390 : 1348 : 50,0 : 13185

7-2-3-2,5 : 3384 : 1360 : 50,1 : 13178

Tras nieprobowalem dawac na 6 bo to chyba zamalo, jak dam Trcd na 2 to mi monitor przechodzi w stan czuwania i mam dlugi ciagly powtarza sie co iles tam(wystarczy res kompa i wchodze do biosu) jak zmieniam CAS Latency na 2.0 to mam jeden dlugi 2 krotkie (monitor w stanie czuwania) robie resa CMOS wlaczam kompa znowu jeden dlugi 2 krotkie poczekam z 15 sec i wchodzi z standardowymi ustawieniami.

Co oznacza przy Trcd a co przy CL dzwieki ? czy to kres mozliwosci ramow ? czy moze cienka MOBO (gigabyte GA-K8NS)

Edytowane przez Marlo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie jezeli podkrecam FSB na np 244 to mi sie komp niewlacza jest taka mozliwosc ze ramy noedotrzym,uja tepa ? bo z tego co wiem zmienia sie im czestotliwosc rownomiernie do FSB, jest mzoliwosc zeby czestotliwosc ramu niezmieniala sie wraz z FSB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi