Skocz do zawartości
Paweł_Gdańsk

Athl 2,4xp-box- Zamiana Wiatraczka

Rekomendowane odpowiedzi

no niby proste, ale chodzi mi, o jakas przejsciowke, albo co, poprostu, ten boxowy wiater ma powiedzmy 5x5 , a ja bym kupil taki wielgi 10x10 i jak go upchnac :/

a co do zestawow, to idzie wychaczyc cosik za 30zl, ale do tego pasta i takie duperele, a ja raczej sie boje, ze bym zle nalozyl, na nowy procek mnie nie stac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm.... :unsure:

Tak nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić ? Wiatraczek z zasilacza chcesz walnąć o obudowę?? :blink:

A tak na serio to zajrzyj TUTAJ chyba najtańszy wybór w NECIE - jeśli z $$$ krucho bierz YS TECh a jeżeli masz$$$ troszke więcej to PAPST, AKASA też nieczego sobie ale te wiatraczki szukaj na ANGELI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niby proste, ale chodzi mi, o jakas przejsciowke, albo co, poprostu, ten boxowy wiater ma powiedzmy 5x5 , a ja bym kupil taki wielgi 10x10 i jak go upchnac :/

a co do zestawow, to idzie wychaczyc cosik za 30zl, ale do tego pasta i takie duperele, a ja raczej sie boje, ze bym zle nalozyl, na nowy procek mnie nie stac

1463783[/snapback]

na przykład to: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4143...c454e545f325443

Zamontować wcale nie jest tak trudno, pasta silikonowa w zestawie. Ciche i skuteczne, jak nie podkręcasz to wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ost. pytanie, czy moge wziac jakis najtanszy wiatrak, czy lepiej cos firmowego?

nie podkrecalem procka, a na boxowym moj ma 37-39 stopni

wydaje mi sie, ze jakikolwiek by nie byl i tak bedzie mocniej wial, niz ten maly gwizdek, zalezy mi tylko na halasie i pieniadzach :D

i jeszcze jedna wazna rzecz, jaka jest temp pracy mojego procka, jaka max dopuszczalna temp ?

Edytowane przez Paweł_Gdańsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ost. pytanie, czy moge wziac jakis najtanszy wiatrak, czy lepiej cos firmowego?

nie podkrecalem procka, a na boxowym moj ma 37-39 stopni

wydaje mi sie, ze jakikolwiek by nie byl i tak bedzie mocniej wial, niz ten maly gwizdek, zalezy mi tylko na halasie i pieniadzach :D

i jeszcze jedna wazna rzecz, jaka jest temp pracy mojego procka, jaka max dopuszczalna temp ?

1464042[/snapback]

Temperatury masz niskie. Najlepiej żeby procek nie przekraczał temperatury 60 stopni. Ale ciebie to chyba nie dotyczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobione, wiatrak zamocowalem na prowizorke niestety, ale sie trzyma, temp. znosna a komp cichszy :)

chociaz i tak przydaloby sie poprawic kilka rzeczy :/

nie wiem, z czego taka przejsciowke zrobic, na radiator o wymiarach 8x6 z wentylka 8x8

bo do obrobienia blachy, jak kolega powyzej, to sprzet trza miec :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to z tą blachą było o mnie to ja nie mam żadnego sprzętu. Ot poprostu, kombinerki, młotek i do dzieła :wink: . No i jeszcze gwoździe żeby zrobić dziurki na wkręty.

edit

Zapomniałem o imadełku.

Edytowane przez PiotruśPan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam dokładnie ale chyba około 3,5 godziny z pomalowaniem - nie lubię się spieszyć a lubię popijać przy robocie :rolleyes: . Zapomniałem jeszcze o nożycach do blachy. Bez imadła też można. Tylko trochę więcej pracy, ale bez przesady.

Poszukaj może gdzieś znajdziesz takie małe imadełko biurkowe. A jak nie to może z kilku warstw kartonu łączonych wikolem (klej do drewna) dla większej sztywności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te profile z blachy przyklejone są do radiatora na zwykły silikon a wiatraczek jest do tych profili przykręcony (tak jak widać na zdjęciu). Ten karton z pudełka po butach to pomyłka. Zwykły karton+wikol+odrobina umiejętności manualnych = nice job.

Wyjmij stary radiator, odkręć od niego wszystkie mocowania starego wentyla, przyłóż tą 80-kę i zastanów się jak mogłoby wyglądać to mocowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi