Skocz do zawartości
dejvid

Modecom 5.1-mc-av2000 Vs Tanie "kino Domowe"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zamieżam kupić Modecom 5.1-MC-AV2000 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13966! Mam płytę jak w podpisie z integrowaną dźwiękówką C-Media CMI9739A! Nie jestem audiofilem i będę używał zestawu 5.1 głównie do muzy i filmów! Chciałbym aby muzyka i filmy płynąca z tych kolumn była porównywalna lub lepsza od "kina domowego" dziadka AIWA-czy coś takiego!Powierzchnia pokoju 12m kwadratowych!

1 pytanie:

Czy w moim przypadku ma sens zakupować kartę dźwiękową Creative Sound Blaster Live 24bit PCI OEM? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14789

Jaka jest różnica w jakości dźwięku między kartą zintegrowaną a tą? Czy jest to warte "wywalania" 100 pln na Creativ Live?

2.Jeśli kupiłbym ten zestaw z Creativem w sumie za ok.480 pln to czy nie lepiej byłoby dołożyć do takiego "kina domowego" które i czyta divix i pl txt!(widziałem takiego Philipsa w Auchan za ok.500 pln) Może w tym kinie jakość dzwięku jest taka sama albo porównywalna z zestawem komputerowym!

Proszę o pomoc!Bo nie mam gdzie i jak porównać jakości dzwięków tych 2 sprzętów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki był by wynik te mc vs. tanie kino - nie wiem

za to wiem jaki jest wynik dowolny onb vs zwykły live - live ma dobry wzmacniacz,, bass z live to inna szkoła jazdy i too testowałem na najstarszym lajwie value (jeszcze 4.1 chyba),, ten 24bit ponoć gra sporo lepiej - ale nie ma sprzętowego eaxa także w grach nie ma zalet lajwa ;) do muzyki i filmów jak najbardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO w Twoim systemie jakość dzwięku będą limitować głośniki. Jeżeli ewidentnie nie słyszysz szumów, przydzwięków czy zniekształcen z wbudowanej karty, to wstawienie lepszej niewiele poprawi. Być może uzyskasz lepsze skraje pasma i możliwość regulacji barwy dzwięku.

Warto kupić kartę, jeżeli planujesz np. korzystanie ze słuchawek, nagrywanie na komputerze albo po prostu oczekujesz większej funkcjonalności niż dają drivery do karty na płycie. Live24 jest bardzo dobrą kartą do odtwarzania muzyki, niestety nie ma DSP jak inne karty Creativa, nie wspomaga sprzętowo dzwięku w grach i nie można na nim zainstalować driverów kX.

Jednak chciałbyś mieć kartę dobrą także do gier, to zastanów się nad SB Live 5.1 lub Audigy2 Value. Ta pierwsza stara i jakościowo gorsza niż Live24, natomiast do A2V trzeba dopłacić jeszcze 60zł, ale w zamian masz uniwersalną kartę o dużych możliwościach i dobrym dzwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi