Wronek Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 (edytowane) Cała historia zaczęła się po wrocławskich Targach. Po kilku tygodniach spędzonych wśród blaszanych pudeł zwanych powszechnie obudowami postanowiłem zrobić coś innowacyjnego. Rozpocząłem intensywne poszukiwania - chodziłem po domu/strychu/piwnicy w poszukiwaniu sprzętu do którego można wpakować komputer. Ostatecznie wybór padł na odkurzacz - wspaniały, zielony, przegrzewający się Zelmer Meteor. Rozbebeszyłem, pociąłem, powierciłem - ogólnie rzecz biorąc dostosowałem do montażu kompa. Problem montażu rozwiązałem następująco: 1. mobo - montaż przy pomocy czterech kołeczków "zatopionych" w poxilinie i trzymających się solidnie ścianek. Przykład: 2. dysk - blacha od starego zasilacza wycięta, zgięta i rozwiercona do potrzeb instalacji dysku. Następnie solidnie przyklejona do podłoża. Sam dysk przykręcony za pomocą śrubek samowkrętnych. 3. zasilacz - umieszczony z przodu odkurzacza, wciśniety maksymalnie wgłąb. Zablokowałem dwoma blaszkami. Prąd doprowadziłem przez dodatkowy kabelek: do bolców w gniazdku PSU przymocowałem rurkami termokurczliwymi kabelki no i puściłem dwoma otworkami przez zasilacz do przedniej częsci Zelmerka. 4. włącznik, dioda sygnalizacyjna, podswietlenie: - w tym samym miejscu co pierwotnie :) wywalilem stary zelmerowski i zainstalowalem nowy (wyskakujacy) przy pomocy poxiliny (widac to z prawej w glebi). Trzyma sie stabilnie - testowalem walac glanem we wlacznik :) Reset - z drugiej strony ;) - dioda - stara byla spalona wiec wstawilem nowa. "Gniazdko" dla niej zrobilem z...? tak tak - z poxiliny - podswietlenie - dwie katody umieszczone od spodu. obie maja spiłowane kosteczki na końcach celem zwiększenia prześwitu odkurzacza. Inwerer z lewej u góry. Zabawka z zewnątrz wygląda tak: Musiałem wywalić jedna "zaślepkę" w tylnej części - nachodziła na gniazdo ISA. Czym wypełniłem - oczywiście Poxilina :P Tak tak wiem - powierzchnia nie jest równa. Jak w moje łapki w końcu wpadnie szlifierka to coś z tym zrobię :) Włączony Meteor wygląda tak: Może ten mod to początek trendu "wciskanie kompów do sprzętu AGD"? :) Konfig: MoBo mATX FIC AE31 CPU Duron 600 HDD Fujitsu 13gb RAM 32mb PSU Hiper350 Edytowane 26 Maja 2005 przez Wronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Gratuluje innowacyjnosci w dziale modyfikacje ;) Widac, ze nawet stary odkurzacz na cos sie moze przydac :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 ja bardzo przepraszam ze to powiem ale jak patrze na to, zaczynam mieć myśli ze niektórzy powinni sie lepiej zająć szydełkowaniem niż modingiem...[ciach!]A ODKURZACZ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 smieszny pomysl, ale oryginalny, mi sie podoba, ale dopracuj jeszcze ta szlifierka, albo pozycz od mamy pilnik do paznokci :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Ja takiego nie mogę zrobić, bo by mi kobieta ciągle tuła, schowaj odkurzacz, schowaj odkurzacz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronek Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 ja bardzo przepraszam ze to powiem ale jak patrze na to, zaczynam mieć myśli ze niektórzy powinni sie lepiej zająć szydełkowaniem niż modingiem...[ciach!]A ODKURZACZ? 1464618[/snapback] jakbys pracowal w firmie zajmujacej sie tuningiem komputerow to nie moglbys patrzec na wszelkie mody robione w blaszanych budach :D teraz dla mnie kazdy taki mod jest typowy :lol: kreca mnie tylko naprawde oryginalne projekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spot Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 hmmm to sie nazywa modding :) jak dla mnie bombaaa tlyko nie widze cd-romu nigdzie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronek Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 hmmm to sie nazywa modding :) jak dla mnie bombaaa tlyko nie widze cd-romu nigdzie :P 1464697[/snapback] na zwykly nie ma miejsca, laptopowego nie mam. jak w moje lapki trafi ten drugi typ to go wepcham :D cyrkulacji powietrza nie powinien bardzo zepsuc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guciosław Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Hehe gratuluję. Fajny pomysł z tym odkurzaczem. Tylko spiłuj to co potrzeba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 pomysl fajny, wykonanie nie wybitne. miejsca uzupelniane nawet papierkiem nie wygladzone, wyglada to jak murzynska chata uklepana rekoma. :? plastik z przodu tez nie wyszlifowany... widac zamalowane uszkodzenia plastiku. tak samo czarny plastik. moim zdaniem buda wymaga dokladnego i starannego przeszlifowania i pomalowania. co do ulozenia wnetrznosci. hdd pod plyta prawie idealnie pod procem....cieple powietrze idealnie podgrzewa ci proca od spodu B) moze sie czepiam ale uwazam ze mod robiony w pospiechu... a pospiech jest nawiekszym wrogiem moddera (zaraz obok braku kasy, kaca i upojenia alkoholowego B) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 fajne, tylko dopracować kilka rzeczy i bedzie ROX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^KapitaN^ Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Pomysl bardzo fajny. Wykonanie do poprawienia. Idealnie nadaje sie na serwer ktory stoi za szafa albo pod biurkiem. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 jeszcze pomysl techniczy do podniesienia cyrkulacji powietrza: -wiatrak przy uchwycie na rure zeby zasilka miala zimne powierze -wiatraki przy kratkach wentylacyjnych z tylu np 2x 40x40mm jeden zasysajacy drugi wypychajacy. chetnie zobacze wersje finalana bo mam nadzieje ze to nie koniec B) keep on moddin' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 ciekawy pomysl :D jedyne co mnie irytuje to to ze odwaliles fuche z wyjsciami z mobo ( http://wronek.pl/zelmer/rn/D_4.JPG ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 jakbys pracowal w firmie zajmujacej sie tuningiem komputerow to nie moglbys patrzec na wszelkie mody robione w blaszanych budach :D teraz dla mnie kazdy taki mod jest typowy :lol: kreca mnie tylko naprawde oryginalne projekty. 1464658[/snapback] rozumiem mnie też nie kręcą wszelakie zwykłe mody ale odkurzacz to przegięcie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 a mój tato do mnie jakis imesiąc temu mówi... (parząc na mojego neiskończonego moda).. "To może do odkurzacza wstaw komputer" :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Odkurzacz przypomina mi samochód z neonami w podwoziu. Ogólnie to innowacyjny pomysł, powierzchnie do wygładzenia i poprawienia, czekam na CD-ROM. Mam pomysł może zaczepisz zwykłą rurę od odkurzacza, a w końcówce ssącej wmontujesz cd-rom??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 (edytowane) mi się osobiście nie podoba. Po co takie coś robić. Ale mi może się nie podobać. To nie mój komp. A w sprawie tej rury ssącej to ja bym w nią włożył świecącego wentylatorka. By to nawet fajnie wyglądało. Edytowane 26 Maja 2005 przez Nostradamus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 extra mod (wygladzilbym tylko scianke z tyłu) hmmm do czego jeszcze by władowac kompa.....?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Tak jakos lipnie to wygląda... Odpadające kółka, zgrzewany, niewyszlifowany plastik... Ale to wina odkurzacza :) Do dziury po rurze możnaby wstawić Wentyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 obiecuje wam że jutro wpakuje kompa do kibla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Robak- Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Ciekawy pomysł z tym odkurzaczem, tylko wykonanie nie jest już takie dobre. Musisz troche poprawić to i owo a bedzie git, a no i co z tym CeDekiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakonnik Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 obiecuje wam że jutro wpakuje kompa do kibla 1465434[/snapback] Czekam na fotki tego kompa w kiblu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 hardcore! niezłe, niezłę... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 obiecuje wam że jutro wpakuje kompa do kibla 1465434[/snapback] a bedzie go można używać :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Mam identyczny odkurzacz jak twoja obudowa :). Moze i ja zbiore sia za jej modyfikacje. Tylko co na to domownicy - w koncu ten odkurzacz jest jest jeszcze sprawny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Nie no, poprostu rewelacja. To sie nazywa prawdziwy modding, a nie jakis okienko i katodki. Gratuluje pomysłowości. Kompa w odkurzaczu jeszcze nie widziałem, napewno mozesz być dumny ze posiadasz kompa jedynego na świecie. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 hardcore! niezłe, niezłę... :D 1465492[/snapback] czy ja wiem :P troche roboty (czyt. zabawy z poxylina :P ) ale efekt całkiem. Mnie osobiscie sie nie podoba :D :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmon Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Komp w odkurzaczu > swietny pomysl i dobre wykonanie, mnie sie bardzo podoba :) Hmm, Al Bundy ten komp w kiblu to bedzie mial chlodzenie wodne ze spluczka? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 widze ze autor nie poprawil moda mimo konstruktywnej krytyki zaraz po opublikowaniu fotek.... szkoda bo mod mogl byc lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...