pajacyk Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Włąśnie męczę się z tą płytą i muszę powiedzieć że niektóre opcje zaprojektował jakiś idiota. Vcore mam na 1.82 przy biosie F6 (podobno) a proc grzeje się na 65stopni. Wcześniej na Solteku było maksymalnie 50stopni. Sflashowałem biosa ale programu nadal wykrywają wersję F5, nic nie rozumiem. Temperatura systemu wynosi 46stopni. Kurde komp zamienił mi się w grzejnik, wcześniej miałem Solteka DRV2 i było znacznie chłodniej. Przecież to niemożliwe żeby nagle tak poszły w górę temperatury. Żeby chociaż można było jakoś sensownie regulować napięcie na procka :(. A najgorsze że każdy program do monitorowania pracy kompa pokazuje inne temperatury. Cóż mam nadzieję że to choroby wieku dziecięcego i jakoś się polubimy tzn ja i ten Gigabyte. Na razie to tak średnio, zachwycony to ja nie jestem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Pierwsza choroba rozwiązana :) , niepodłączyłem wentylatora w zasilaczu do zasilania więc jak go dotknąłem to parzył :). Cóż przez przypadek sprawdziłem jakość zasilaczy HuntKey`a. Dwa dni tak chodził. Temperatury wróciły w miarę do normy: proc 52stopnie , system 39stopni a zasilacz już nie parzy :) Jeszcze żeby dało się obniżyć napięcie proca to byłoby miło a i kilka stopni w dół też by poszło. Dlaczego jest tak że na ekranie startowym pisze że bios jest F6 a programy typu Mbm czy SisoftSandra2003 pokazują F5? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djcrash Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 co do plyty pod firma gigabyte nie mam zadnych zasztrzezen po prostu zajebiste plyty jezeli chodzi o wykrywanie temp. to na kazdej plycie glownej sa montowane czytniki roznych firm stad mozesz miec inna temp niz wczesniej miales co do biosa fakt ze moze sie cos nie dokonca wgral ale moze tez tak byc ze robiac tego biosa zapomnieli przemienic jakiejs jednej danej i dlatego teraz w niektorych programach pokazuje ze masz f5 zamiast f6 chociarz nigdy przy upgradzie biosu nie spotkalem sie z takim bledem na tych plytach gigabyta tylko ze mam plyte pod P4 ale ogulnie wczesniej mialem tez slabsze procki zawsze na gigabaycie plytki sie sprawuja znakomicie i kreca tak samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 i jeszce jedno pytanie: w jaki sposób system czyta temperaturę z procesora? Dawniej miałem taki mały dynksik a w środku socketa a teraz tam nic nie ma. Pytam bo teraz jest standardowo 52stopnie ale po zapuszczeniu np. Prime95 dosłownie w kilka sekund wchodzi na 60-62 stopnie a mam D5TB + CS-a więc nie powinno być tak źle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Pod biosem F5 miałem Vcore jak u Ciebie (1,85V), po zmianie biosa na F6 Vcore spadło do 1,75V i jest OK. Obecnie mam biosa F7... Może coś z flash'em biosa nie tak :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarq Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 to z tym biosem - że programy nie czytają aktualnej wersji może być związane z tym ze gigabyte ma DUALBIOS'a - więc nie wiadomo z którego biosa ci zczytują programy monitorujące. i wszystko - tak mi sie wydaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarq Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 to z tym biosem - że programy nie czytają aktualnej wersji może być związane z tym ze gigabyte ma DUALBIOS'a - więc nie wiadomo z którego biosa ci zczytują programy monitorujące. i wszystko - tak mi sie wydaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterq Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 buhahahahah, widze ze kolega sie troszke nie orientuje co to jest dualbios;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarq Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 buhahahahah, widze ze kolega sie troszke nie orientuje co to jest dualbios;P jak dobrze mi się zdaje, to po złej aktualizacji albo jakimś uszkodzeniu biosa, zostaje przywrócony bios z "zapasowej" kostki i nadpisuje uszkodzony bios. Czyż nie ? jeśli się mylę to mnie popraw mądralo :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterq Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 no tak...to chyba oczywiste....tyle ze nie da sie zrobic tak zeby na dwoch kosciach byly rozne wersje biosow;PPP jak sie ni uda podmienic to kasuje starego i mamy tylko tego, albo tylko innego rozumisz??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarq Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 ....tyle ze nie da sie zrobic tak zeby na dwoch kosciach byly rozne wersje biosow;PPP... hm, powiem Ci że nie masz racji - robiliśmy taki manewr u kolesia na plycie GA (bodajze z kt266) bylo to tam zrobione w ten sposob ze jesli chciales to MOGLES :idea: zaktualizowac zapasowy bios ale NIE MUSIALES :!: ani nie robilo sie to automatycznie, - specjalnie wgralismy potem zlego biosa i po przywroceniu byl ten ktory byl przy zakupie plyty - wiec stad moj pomysl;) - :lol: czaisz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Jeszcze żeby dało się obniżyć napięcie proca to byłoby miło a i kilka stopni w dół też by poszło.kolejne kilka stopni [w moim przypadku 16!] zapewni ci jakiś program do robienia HLT [np CpuIdle, Rain ...] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Uneek Eth tylko ty masz GA-7VAXP a ja GA-7VAX, do mojej płyty najnowszy bios to F6. A DuaaBios działa tak że domyślnie startuje kompa z kości podstawowej, jeżeli jest z nią coś źle to wtedy startuje z kości na której jest backup. Ja na primary bios mam F6 a na backup bios F5. Płyta do kręcenia jest super, żeby tylko to napięcie na procku dało się sensownie regulować. Zastanawiam się czy nie reklamować płyty, w koncu jest to jakaś wada że płyta podaje napięcie o wiele za wysokie niż powinna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarq Opublikowano 15 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2002 ...Ja na primary bios mam F6 a na backup bios F5... do Peterq :!: : sam widzisz że to fakt:) - więc następnym razem zanim zrobisz "buhahahah" może (bez urazy) doczytaj gdzieś :twisted: i dopiero podważaj argumenty:) pozdrawiam! :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 15 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2002 Uneek Eth tylko ty masz GA-7VAXP a ja GA-7VAX, do mojej płyty najnowszy bios to F6. A DuaaBios działa tak że domyślnie startuje kompa z kości podstawowej, jeżeli jest z nią coś źle to wtedy startuje z kości na której jest backup. Ja na primary bios mam F6 a na backup bios F5. Płyta do kręcenia jest super, żeby tylko to napięcie na procku dało się sensownie regulować. Zastanawiam się czy nie reklamować płyty, w koncu jest to jakaś wada że płyta podaje napięcie o wiele za wysokie niż powinna Możesz próbować reklamacji, albo poczekaj na nowy Bios F7... Może on Ci pomoże. Chociaż jeśli będzisz chciał "krecić" proca to wyższe Vcore jest wskazane... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 15 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2002 no tak...to chyba oczywiste....tyle ze nie da sie zrobic tak zeby na dwoch kosciach byly rozne wersje biosow;PPP jak sie ni uda podmienic to kasuje starego i mamy tylko tego, albo tylko innego rozumisz???a to dziwne ja u siebie mialem 2 wersje na jednym nowsza a na drugim stara jak sie okazalo ze na tehj nowszej moj procek sie slabiej kreci to przelaczylem sie na stara wogole w tym momencie moj komp startuje z zapasowej kostki gdyz to rozwiazuje jeszcze jeden moj problem o ktorym nie chce mi sie rozpisywac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...