Skocz do zawartości
Vincent de Marco

6800gt Czy X800xl

Rekomendowane odpowiedzi

A poinstalowałeś patche na windows media playera?

1516125[/snapback]

No no moje zdziwienie bylo wielkie gdy to zobaczylem. Zainstalowalem łatki i obraz plynniutki, ze hoho a uzycie procesora wacha sie miedzy 40 a 65% :D powtarzam, ze jest to filmik step into liquid. Mysle, ze wynik rewelacyjny jak na karte ktora wogole nie byla reklamowana jako wspomagajaca HD TV. Ciekawe co bedzie jak proca dam na 2350mhz pewnie jeszcze lepiej. Coz trza przyznac ze ATI robi zdecydowanie mniej przekretow niz NV i nie chce tu zadnej wojny wywolywac ale taka jest prawda. Moze i karta graf. nie sluzy do ogladania takich filmikow ale wierzcie mi gdybym mial lacze conajmniej 1 mb\s to bym je wszystkie posciagal. Pozdro for all

ps. filmik puszczony na barton 2600+ (11,5x166) 2x256 na nforce2 ultra400 no i oczywiscie r9800pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

ps. kiedys podłaczyłem leadteka pod lcd zwykłym kablem (nie dvi) to obraz jaki zobaczyłem wprawił mnie w rozpacz (falujacy obraz, rozmyta czcionka , kompletny brak ostrosci) i wiem ze ta przypadłosc tyczy sie wiekszosci jak nie wszytskich kart ledateka 68gt -pewnie jakiejs mizernej jakosci elementy uzyte do produkcji (potwierdza sie opis z xbitlabs) bo u innych producentów chyba ok

...

To chyba trafił Ci się trefny egzemplarz. Teraz na moim Leadteku obraz jest wyraźnie lepszy niż na moim poprzednim R9700 built by ATI (Radka podłączałem przez przejściówkę DVI bo wyjście D-Sub było strasznie zaszumione - taki już był urok R9500/Pro/9700/Pro). Może trafiła ci się jakaś trefna seria... nie wiem (moja karta ma ponad 0.5 roku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba trafił Ci się trefny egzemplarz. Teraz na moim Leadteku obraz jest wyraźnie lepszy niż na moim poprzednim R9700 built by ATI (Radka podłączałem przez przejściówkę DVI bo wyjście D-Sub było strasznie zaszumione - taki już był urok R9500/Pro/9700/Pro). Może trafiła ci się jakaś trefna seria... nie wiem (moja karta ma ponad 0.5 roku)

1517280[/snapback]

ten sam problem ma turzol (tez ma leadteka) , na forach zachodnich tez o tym piszą wiec nie moze byc to dziełem przypadku badz wadliwego egzemplarza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie dostałem Leadteka 6800GT AGP i sie rozczarowałem temperaturami. Karta jest niepodkręcona. W Windowsie mam 65-67*C a po 30 minutowym przejściu 3Dmark03 ( z 6-7 razy odpalone odrazu po sobie 4 pierwsze testy) temp wzrasta to 77*C. Czy to jest normalne? Wszysatko przy źle wentylowanej otwartej obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatury to w sumie mozna powiedzieć ze jest prawie w normie, jeśli założyć ze masz mało wentylowaną obudowe + jest ciepły dzień.

Jak chcesz zobaczyć prawdziwą realną temperature GPU podczas obciązenia to odpal jakąś wymagającą aplikacje 3D w oknie i ustaw na widoku pomiar temperatury NV... będziesz mieć pewnie 10C więcej...

rthdribl <<< dobry programik do nagrzewania karty ;) moj leadtek osiągał po 30 minutach spokojnie 80C przy standartowym chłodzeniu, bez problemu mozna by zrobić jajecznice na drugiej stronie karty graficznej ;).

A oto max temperatura sapphire x800xl na standartowym chłodzeniu:

x800xl max temp

Wieczorkiem albo jutro dostane Zalmana VF700-Cu wiec zrobie porównanie :).

Test trwał około 20 minut, nie mierzyłem dokładnie, chodziło mi aby temperatura się ustabilizowała - tzn. aby juz nie rosła. Pod koniec widać leki spadek temp, to dlatego ze karta zwiększyła obroty wiatraczka.

Edytowane przez jg5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze takie pytanko! Bo mi sie karta cholernie grzeje! W windzie mam teraz 70*C !!! Myślę ,ze te typki ze sklepu moze dali mi ta karte co ma 400/450 - bo też jest taka wersja karty Leadteka i zmienili bios na ta 400/1000. Na pudełku mi pisze Ver.B. Gdziej na forum widzialem linka do strony leadteka z informacjami oi nich i czy ktos moze bylby mily i mi pwoiedział, co on ma na swojej karcie napisane/ na pudełku? Ja mam jescze na karcie taką liczbe 450 i nie wiem co to znaczy. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Oryginalne terowniki karty nawet nie pozwalają na ustawienie powyżej 1050 w rivatuner. To moze być przez te stery czy poprostu karta tyle nie wyciągnie??? Dziwne żeby nie chciało więcej niz 1050MHz!

Edytowane przez Jet4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje GT mają standartowo taktowania 350/500 (350/1000ddr), leadtek wypuscił jeszcze miedzyczasie wynalazek 350/450 (350/900ddr).

Zgraj biosa karty na dysk (na płycie z kartą jest program winfox i mozna to zrobić z poziomu windowsa) następnie jak masz juz biosa na dysku to programem NiBiTor

odczytaj taktowania oraz napięcia GPU, jeśli ma podniesione napięcia to będzie wiadomo dlaczego się tak grzeje.

EDIT:

Jeśli napięcia w normie i karta działa prawidłowo to zabardzo bym sie nie przejmował temperaturą, te karty spokojnie działają nawet przy 100C, jedyny minus to że dużo prądu zamienianego jest w ciepło.

Edytowane przez jg5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem obydwie wersje i nie potrafie ich rozpoznać na oko. Poprostu są identyczne, tylko numer seryjny się rózni ;) i pewnie producent po tym rozpoznaje karty, jednak użytkownikowi który nie ma styczności z większą partią kart cięzko wyciągnąć wnioski z numeru seryjnego. Najpewniejsza metoda to zbadać karte programem diagnostycznym i zobaczyć jakie ma taktowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak rozpoznac tego 'trefnego' Leadteka jeszcze w sklepie przed zakupem ? ma jakies symbole inne czy jak ?

1522260[/snapback]

Lepiej nie rozpoznawać, bo może się to źle skończyć. Najlepiej to kupić X800XL, tam nic nie trzeba rozpoznawać :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no teraz mam 65*C w windzie a po 30 minutowym 3dmark03 (powtarzam co chiwle te 4 testy pierwsze) i w czasie jego działania okolo 78* -80* przy zamknietej budzie. Tylko coś się słabo kręci. Pamieci daja max 1050 :/ a GPU 425, moze ciut więcej. O ile wiem to do 6800GT właśnie lepiej zwiększac GPU, więc chyba mam wszystko ok? Karte mam na wysyłce, wiec moge ją zwrócić (30zł przesyłka) ale chyba nie ma sensu nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1517280[/snapback]

To chyba tobie trafił sie felerny egzemplarz radka :)

Od półtora roku mam R9700 by ATi i obraz jest żyleta na każdym wyjściu.

Jeśli chodzi o zakup nowej to jestem w 100% przekonany o kupnie X800!

Kumpel ma 6800(@GT) i ani wydajność mi nie imponuje ani jakość obrazu. I do tego ten hałas Leadteka! Fakt - chłodzenie wygląda imponująco i jest skuteczne na pewno ale szumi głośno!

NVidia nie popisała się tym produktem.

(Co innego seria 6600 - doskonałość, w tej klasie ATi nie ma nic do zaoferowania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1517280[/snapback]

Dokladnie ten tekst jest albo kompletnie nie przemyslany albo nie wiem. Czlowieku jak mozna stwierdzic po jednym 9700 ze te serie mialy taki urok :mur: :mur: :mur: . Ludzie masowo narzekaja na gf 6800 i twierdzisz ze trafily im sie trefne egzemplarze a ty spotkales jedengo trefnego r9700 i twierdzisz, ze wszytkie takie sa to jest poprostu smieszne. Jak te karty zawsze byly chwalone za jakosc obrazu. Przemysl swoja wypowiedz chyba ze jestes slepo zapatrzonym fanboyem nvidi jak tak to traktuj ten tekst tak jakby go nigdy nie bylo. Pozdro for all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz jestem po wstępnych testach zalmana vf700cu na radku x800xl.

Chłodzenie standartowe - sapphire idle 42C stress 57C

Zalman vf700cu 12v idle 37C stress 52C

Zalman vf700cu 5v idle 38C stress 58C

Nawet na 12v zalman jest cichszy od standartowego chłodzenia i zagłusza go zasilacz chieftec 360w, na 5v praktycznie w zadnym komputerze nie będzie go słychać, chyba ze ktoś ma wszystkie częsci chłodzone pasywnie.

Edytowane przez jg5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprawdopodobniej jutro przesiadam się z x800xl na ...

x800xl ale od sapphire;a, mam nadzieje, że się będzie lepiej kręcił od powecolora B)

miałem jeszcze gigabyte'a - jeszcze gorzej z oc niż u powercolora - niepolecam jednym słowem B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierne te wyniki- tylko 5C mniej przy 12V na zalmanie? Dziwne, różnica powinna być większa.

1522783[/snapback]

Aby potwierdzić wyniki sprawdzałem na dwóch pastach (biała zalman, arctic silver 5) i róznica w granicach błędu pomiarowego.

Jednak radeon x800xl jest najmniej grzejącą się kartą w swojej klasie, dlatego róznic w temperaturze nie moze być dużych, zwłaszcza ze temperatura w obudowie wynosi około 35C.

Napewno zalman mógłby się lepiej wykazać w przypadku 6800gt/ultra które osiągają 75 - 80C na standartowym chłodzeniu, wtedy róznica temperatur otoczenia i rdzenia jest większa i automatyczie procentowo mozna więcej schłodzić.

Druga sprawa to nie mozna porównywać pomiarów temperatury x800xl i 6800gt. Radeon osiąga powiedzmy prawie 60C pod pełnym obciązeniem, a 6800GT ma tyle jak nic nie robi w 2D (idle), jednak po dotyku obydwu kart wychodzi ze geforce jest gorący a radek letni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie ten tekst jest albo kompletnie nie przemyslany albo nie wiem. Czlowieku jak mozna stwierdzic po jednym 9700 ze te serie mialy taki urok :mur:  :mur:  :mur: . Ludzie masowo narzekaja na gf 6800 i twierdzisz ze trafily im sie trefne egzemplarze a ty spotkales jedengo trefnego r9700 i twierdzisz, ze wszytkie takie sa to jest poprostu smieszne. Jak te karty zawsze byly chwalone za jakosc obrazu. Przemysl swoja wypowiedz chyba ze jestes slepo zapatrzonym fanboyem nvidi jak tak to traktuj ten tekst tak jakby go nigdy nie bylo. Pozdro for all

1522708[/snapback]

miałem kilka Leadteków 6800 i nie mogę powiedzieć absolutnie nic złego o tych kartach

moim zdaniem są bardzo dobre, obraz też jest ok

sprzedaje też karty ATI i też nie mogę powiedzieć, że są to zle karty, obraz też jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja napisze, że faktycznie leadtek jest ciepła kartą:)

Ale u mnie w niczym to nie przeszkadza.. hmmmm.. a radka x800xl bede miał za 3 dni do testów, więc bede wiedzial czy sie zamieniac czy nie. bo jezeli nie bede widzial roznicy takiej zeby stracic gwarancje na leadteka mojego to zostane przy nim az do nextgenów:) (nie mowie o gf7800 - bo tego raczej nie kupie, raczej na nowego radka bede sie pchał).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja napisze, że faktycznie leadtek jest ciepła kartą:)

Ale u mnie w niczym to nie przeszkadza.. hmmmm.. a radka x800xl bede miał za 3 dni do testów, więc bede wiedzial czy sie zamieniac czy nie. bo jezeli nie bede widzial roznicy takiej zeby stracic gwarancje na leadteka mojego to zostane przy nim az do nextgenów:) (nie mowie o gf7800 - bo tego raczej nie kupie, raczej na nowego radka bede sie pchał).

1523577[/snapback]

nie ma widocznej różnicy pomiędzy x800XL a 6800 GT,

generalnie są to karty na remis, choć każda z nich ma swoje + i - :wink:

zamiana 6800 GT na x800XL moim zdaniem to wrzucanie pieniędzy w błoto B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie ten tekst jest albo kompletnie nie przemyslany albo nie wiem. Czlowieku jak mozna stwierdzic po jednym 9700 ze te serie mialy taki urok :mur:  :mur:  :mur: . Ludzie masowo narzekaja na gf 6800 i twierdzisz ze trafily im sie trefne egzemplarze a ty spotkales jedengo trefnego r9700 i twierdzisz, ze wszytkie takie sa to jest poprostu smieszne. Jak te karty zawsze byly chwalone za jakosc obrazu. Przemysl swoja wypowiedz chyba ze jestes slepo zapatrzonym fanboyem nvidi jak tak to traktuj ten tekst tak jakby go nigdy nie bylo. Pozdro for all

1522708[/snapback]

Nie musisz sięod razu tak rzucać ;) Peace :)

Akurat kwestia kiepskiego filtrowania wyjścia D-Sub (takiego falowania obrazu - poziomo biegnących delikatnych pasów o minimalnie innym odcieniu) również była wielokrotnie na różnych forach wałkowana i nie jest to mój wymysł np. TUTAJ - po podłączeniu przez przejściówkę problem znikł - zresztą kolega z R9500np@Pro ma dokładnie to samo (PCB identyczne z moim). Opinie co do tego były różne - że uszkodzone karty, że trefna seria itp. - ale zakłócenia obrazu zależały najprawdopodobniej od emitowanych przez zasilacz/kompa zakłóceń EMI i kiepskim filtrowaniu wyjścia D-Sub (dlatego nie zawsze się to ujawniało)

A porównując Leatdeka z R9700 mówię o porównaniu wyjścia D-Sub na nVidii i DVI>D-Sub na ATI. No i IMHO Leadtek wygrywa (i bynajmnie nie jestem żadnym faneboyem nVidii - kupuję to co z grubsza w danym momencie sie najbardziej opłaca - ostatnio GF3 GS Gainwarda, potem R9700np a teraz A400GT - a następny pewnie będzie R520 w underclockowanej wersji o ile taka wyjdzie....) - po prostu byłem mile zaskoczony jakością obrazu w Leadteku - nie żebym narzekał na ATI (poza tym problemem z D-Sub) - ale subiektywnie obraz wydaje mi się lepszy (gdyby faktycznie był nieostry na pewno bym to zauważył gdyż amatorsko się zajmuję grafiką, a poza tym nieostrość najlepiej wyłazi na czcionkach) ale jak pisałem karta jest jednym z wcześniejszych modeli seryjnych (odkupiłem ją od kumpla) i może w tym tkwi sęk (domyślnie jadę na 1280x1024@100Hz).

p.s. - no ale jedną z jej wad jest że faktycznie jest mocno ciepła - 60stopni idle - czyli w load pewnie powyzej 70 - ale nie mniej jednak kręci się do ultry bez mrugnięcia okiem więc nie narzekam...

Edytowane przez SikohR78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze powiedzieć, że teraz temperatury mi sie poprawiły! Zapuściłem na noc kompa i widać sie pasta dobrze wygrzała i teraz mam w windzie ok. 65*C, a po zapuszczeniu 2 razy 3dmark03 max 76-78*C i podkręciła sie do taktowań ultry na Winfoxie 2 dołączonym na płytce z driverami. Dziwne ,ze nie chciało mi na RivaTuner tak wykręcić. Tego 3dmarka03 puszczałem właśnie po tym podkręceniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie nr 1) zamiana R9800 na 6800 GT tez w bloto ?

pytanie nr 2) zamiana R9800 na X800XL tez w bloto ?

1524564[/snapback]

Uważam że zamiana 8 potoków na 16 jest wymierną kożyścią. Szczególnie jak ktoś lubi grać z włączonym AA i filtrowaniem anizo odczuje powiew świeżości karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg nVidii nie pojawi się :( Ale za to R520 ma na AGP wyjść (chyba że się z tego wycofają :( ) No i potwierdzam, że przy zmianie z 8 potokowca na 16 potokowca jest wyraźny wzrost płynności zwłaszcza przy AA i AF

Edytowane przez SikohR78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...