Skocz do zawartości
eou

Co Wybrac Amd64 Czy Amd?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam sie nad wymiana plyty glownej i proca. Mam na uwadze 2 proce AMD64 Athlon2800+ Clawhammera(0.13) - 399zl; i bartona 2500+/3200+ 320zl chcialbym teraz abyscie mi doradzili co wybrac. Czy ten Proc AMD64 jest oplacalny i czy da sie z niego cos wycisnac wiecej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym wypadku nie ma o czym dyskutowac oczywiscie ze A64 kupowanie na chwile obecna A32 to jak cofanie sie w tyl albo co najmniej dreptanie w miejscu. Zastanawiam sie tylko dlaczego chcesz ssac ClawHammera nie lepiej dorzucic pare groszy i zapodac Winniego i 939?? Generalnie Winchestery lepiej sie kreca chociaz coniektore ClawHammery tez pokazywaly pazurki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba oczywiste ze skoro 2800+ to nie clawhammer

no i jasne ze na s754

jezeli kasa do 800pln to nie da sie wbic na s939

hmm - choc w sumie sie da bo 3000+ s939 - 480pln

MSI K8T Neo2 - 286pln

jakis coolerek do tego za 40pln

tylko ze na s754 ta sama wydajnosc ,a plyte mozna mocniejsza brac - np. DFI na nf3 250 - sprzet mniej rozwojowy ,ale mozna mocniej podkrecic

choc z drugiej strony na msi do fsb250 spokojnie sie dojedzie ,a i tak kasy na jakies porzadne chlodzenie nie ma

lepiej s939

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Widocznie na stronce proline'u wypisuja jakies bzdury. Kurde :cry: w takim razie to juz nie wiem co kupic do 800zl :/ Mowicie ze Amd32 krok w przeszlosc to co wybrac poradzcie :(

Edytowane przez eou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba oczywiste ze skoro 2800+ to nie clawhammer

no i jasne ze na s754

jezeli kasa do 800pln to nie da sie wbic na s939

hmm - choc w sumie sie da bo 3000+ s939  - 480pln

MSI K8T Neo2  - 286pln

jakis coolerek do tego za 40pln

tylko ze na s754 ta sama wydajnosc ,a plyte mozna mocniejsza brac - np. DFI na nf3 250 - sprzet mniej rozwojowy ,ale mozna mocniej podkrecic

choc z drugiej strony na msi do fsb250 spokojnie sie dojedzie ,a i tak kasy na jakies porzadne chlodzenie nie ma

lepiej s939

1465426[/snapback]

no widzisz KGB wcale nie takie jasne kumaj ten link tez sie zdziwilem ;]]]

tyle ze to cos ze stronki proline odbiega od prawdy bo jesli clawhammer to only 1MB cache L2

UPDATE:

zeby 754 dorownywalo 939 trzeba miec jakies 100 - 150 mhz na procu zeby nadrobil zaleglosci ktore powoduje kontroler pamieci

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwe ze pomylka w tym linku - tak im sie skopiowalo z innego procka

nie wiem ,moze skopiowali 3800+ i zmienili na 2 ,zamiast skopiowac 2800+ i zmienic na BOX :D

no wlasnie kontroler podobno duzo nie daje ,zwlaszcza w nizszych czestotliwosiach

JA tam dokladnie nie wiem ,zauwazylem tylko ze s939 jest szybszy od sA przy takim samym taktowaniu :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwe ze pomylka w tym linku - tak im sie skopiowalo z innego procka

nie wiem ,moze skopiowali 3800+ i zmienili na 2 ,zamiast skopiowac 2800+ i zmienic na BOX :D

no wlasnie kontroler podobno duzo nie daje ,zwlaszcza w nizszych czestotliwosiach

JA tam dokladnie nie wiem ,zauwazylem tylko ze s939 jest szybszy od sA przy takim samym taktowaniu :mrgreen:

1465587[/snapback]

chyba raczej nie, faktycznie jest wersja 2800+ ClawHammer ale nie widzialem jej jesio w Polsce. Wyjasnila sie tez sprawa pamieci podrecznej L2 i w wersji na 754 faktycznie druga jej czesc została wyłączona. Jesli ktos chce moze poczytac sobie o tym tutaj

UPDT:

reasumujac Newcastle 2800+ i CLawHammer 2800+ to praktycznie dwie identyczne wydajnosciowo jednostki

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi