mazzipl Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Konifiguracja: mobo: NF7 -S v.2.0 hdd: Samsung HD 160JJ (sata 150/ sata300) zworka dysku ustawiona na sata150 bios płyty: nf7d27.exe, data 11/22/04 kontroler SataRaid: SilikonImage SIL 3112 driver: 1.0.0.51 system: winXP SP2 Problem: pod systemem: nie widoczny napęd SATA (w menadzerze,w zarządzaniu komputerem, ani w jakimkolwiek innym) przy instalacji systemu: nie widoczny napęd sata, podczas instalacji załadowane sterowniki kontrolera, instalator ładuje sterowniki, lecz po chwili zwraca: brak dysku prosząc o sprawdzenie zasilania oraz podłączenie hdd bios kontroler sataRaid rozpoznaje dysk właściwie podczas ładowania hdd jest sformatowny i sprawny, pod kontrolerem via (na innym komputerze) dziełał bez zarzutu, od razu rozpoznał dysk i był widoczny pod systemem zewnętrzny kontroler SIL 3112 wpięty pod interfejs PCI ta sama sytuacja - nie widoczny sugestie myślę, że kwestia musi dotyczyć biosu płyty (próbowałem również z biosem snf7d_10, z poprawioną obsługą sata) ponieważ instalator nie rozpoznaje dysku natomiast kontroler sataRaid go rozpoznaje, może to też być kwestia instalatora winXP, lub strowników kontrolera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Konifiguracja: mobo: NF7 -S v.2.0 hdd: Samsung HD 160JJ (sata 150/ sata300) zworka dysku ustawiona na sata150 bios płyty: nf7d27.exe, data 11/22/04 kontroler SataRaid: SilikonImage SIL 3112 driver: 1.0.0.51 system: winXP SP2 Problem: pod systemem: nie widoczny napęd SATA (w menadzerze,w zarządzaniu komputerem, ani w jakimkolwiek innym) przy instalacji systemu: nie widoczny napęd sata, podczas instalacji załadowane sterowniki kontrolera, instalator ładuje sterowniki, lecz po chwili zwraca: brak dysku prosząc o sprawdzenie zasilania oraz podłączenie hdd bios kontroler sataRaid rozpoznaje dysk właściwie podczas ładowania hdd jest sformatowny i sprawny, pod kontrolerem via (na innym komputerze) dziełał bez zarzutu, od razu rozpoznał dysk i był widoczny pod systemem zewnętrzny kontroler SIL 3112 wpięty pod interfejs PCI ta sama sytuacja - nie widoczny sugestie myślę, że kwestia musi dotyczyć biosu płyty (próbowałem również z biosem snf7d_10, z poprawioną obsługą sata) ponieważ instalator nie rozpoznaje dysku natomiast kontroler sataRaid go rozpoznaje, może to też być kwestia instalatora winXP, lub strowników kontrolera 1465789[/snapback] Sprawdź: czy dobrze podpiąłeś dysk do mobo, zresetuj bios płyty głównej pamiętając o ustawieniu botowania na dysk sata i sprawdź zworki na twardzielu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazzipl Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 problem musi dotyczyć czegoś innego ponieważ linux oraz partition magic jak i msdos widzą dysk, Linux zainstalował się bez najmniejszego problemu, natychmiast rozpoznał właściwie dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...