IamWeasel Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 Sorry Bart17 ale jakbym ci napisał na pw "pisz normalnie" to bys sie jeszcze bardziej wkurzył :) A co do pasty, chodzi mi o to ze po podniesieniu po sprawdzeniu nie nalezy jej zakladac jeszcze raz bez zmiany pasty. fredus: heatspreader to blacha przykrywająca rdzenie w P4 i A64. Chodzi ogólnie o wierzch procesora, porownaj stare athlony (nie mają HS) z nowymi A64 to zobaczysz o co chodzi. I edytuj posty na przyszlosc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidma Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 Hmm czyli jak zamowilem Arctic Cooling Freezer 64 to lepiej dokupic jakas inna paste bo ta standardowa jest cienka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 Tak sądzi większość. Chyba że te 2-3 stopnie ci nie robią różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) heat spreader = odpromiennik, taka blacha na P4 albo A64 ;) EDIT oo ,spóźniłem sie :P Edytowane 12 Lipca 2005 przez Siuwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 hehe do freezera jest dawana ta MX-1 chyba z jakichs odpadow ja kupilem taka osobno w boxie i mowie Wam, ze jest git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 ma ktos doswiadczenie z pastami zalmana? jak wygladaja w porownaniu do innych? ja mam teraz paste 'manhattan' sie chyba ta firma nazywa, wyglada na srebrna (ale watpie zeby byla) dalem chyba 10zl i jest niezla :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 zalman - sama firma mowi za siebie wiec pasta powinna byc lux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Tak jak już IamWeasel powiedział, ja troszke rozbuduje. Pomiędzy najlepszą pastą a przeciętną (typu silikonopodobne zalmana czy arctica - bo to mimo wszystko nie tylko silikon) będzie 2-3, no może max 4 stopnie różnicy. Arctic Ceramique jest lepsza niż przeciętna a słabsza niż silverV. Jak ktoś ma silikon z saszetki hgw jakiej produkcji to warto zmieniać, jeśli nawet najtańszy zalman czy arctic to wg. mnie nie opłaca się. Oczywiście jeśli ktoś myśli o extremalnym o/c lub chłodzeniu wodą lub jakimś wyyyypasionym coolerze to można dołożyć do silver V (lub coś podobnego). Ja osobiście jestem zadowolony z Ceramique a i z zalmana (dołożonego do vf700). Co do wielkich różnic w temp. - Zauważyłem taką ciekawą rzecz. Z ceramique nigdy się nie bawiłem - ziarno na środek i docisk radiatora. Z silver V (1 raz miałem okazje) no to była jazda prawie z mikroskopem żeby dobrze rozprowadzić. A to też ma wpływ na temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin198787 Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Sory za to, że się wpieprzam do tematu ale na ile wystarcza Arctic Silver 5, tzn czy jedna tubka wystarczy na procka (athlon xp na rdzeniu thoroughbred), na chipset n-force 2 i na geforce'a 3 titanium 200 (rdzeń i 8 prostokątnych kości pamięci)? Z tego co wiem to tej pasty jest chyba 3,5g a Arctic Ceramique jest 2,5g. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Ceramique wystarczyła mi na około 8 smarowań Bartona, 4 smarowania gpu (różnych), 2 smarowania NB, 16 kostek na ramie no i jest jej jeszcze jakaś 1/4 tubki...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin198787 Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Ceramique wystarczyła mi na około 8 smarowań Bartona, 4 smarowania gpu (różnych), 2 smarowania NB, 16 kostek na ramie no i jest jej jeszcze jakaś 1/4 tubki...... 1544830[/snapback] A to luz :D Powinno wystarczyć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 hohoho ja bym tym ze 100 rdzeni minimalnie przesmarowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 hohoho ja bym tym ze 100 rdzeni minimalnie przesmarowal 1545119[/snapback] No prawie. Na te układziki (nierówno prytwierdzone) na ramach idzie naprawde sporo pasty..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spectrum1600 Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 No to jaką pastę polecicie w 100% AS?>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) polecamy Arctic Ceramique :) 10zł lub ARCTIC SILVER 5 17zł Edytowane 12 Lutego 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spectrum1600 Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 heh to i ja wiedziałem ale to są dwie?? Czyli którą rozumiem że są plusy i minusy?? Generalnie chodzi o jak największe przewodzenie ciepła od razu a nie po wygrzaniu heh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Dorzucę ostatni hit tzw, płynny metal tj. PASTA COLLABORATORY LIQUID PRO 3-4 *C lepiej od AS5 cytat: Pasta termoprzewodząca „Liquid Pro“ stworzona na bazie płynnego metalu wyznacza zupełnie nowy kierunek w dziedzinie odprowadzania ciepła z procesora. Nowa pasta dzięki swoim właściwościom praktycznie dyskwalifikuje konwencjonalne środki termoprzewodzące. Liquid Pro składa się w 100% z płynnego i zupełnie nieszkodliwego dla zdrowia stopu metali. Nie zwiera żadnych niemetalicznych dodatków (jak np. silikon). Nie zawiera także składników stałych. Skuteczność nowej pasty jest dziesięciokrotnie większa niż w przypadku dobrej jakości past termoprzewodzących i aż stukrotnie większa niż w przypadku zwykłych past. UWAGA: Pasty nie należy stosować do pokrywania powierzchni aluminiowych! CENA=39zł reszta na stronce http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...&id_towaru=1338 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Posiadam MX-1 jak sie ma do innych nie wiem, nie mialem innych (silikonowe dolanczane do zwyklych coolerow to .. sami wiecie). Ale co do trudnosic z jej nalozeniem, nie zgodze sie podobnie jak BarTweak. Moj sposo jednak polegal na tym, ze nalozylem troche na radiator, przycisnalem karta (taka podoba do telefonicznej, plastikowa) i sie ladnie rozsmarowala. Poprawilem na brzegach w taki sposob, jak sie szpachluje cekolem/gipsem....:) Moze troszke nie ekonomiczne (wiecej trzeba nalozyc, by miec pewnosc, ze zakryjemy rdzen), ale jak sciagalem radiator, przy wymianie proca, ladnie "odcisnal" sie, a nadmiar wyszedl poza rdzen. Tem. w moim przypadku spadla o ok 1,5 C (jednak procek nigdy nie przekroczyl 40C (duron 1600@1950) i pracowal dosc krotko. Obecie barton 2600@3200+ po dwoch tygodniach grzania od 1 momentu do obecnego stanu stracil ok 2 C, wlasnie na MX-1 (bylo ok 45C w idle teraz 42-43). Mi sie to podoba Edytowane 23 Lutego 2006 przez PabloHasan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 którą z tych past polecacie?? Zależy mi na stosunku jakości do ceny (chociaż jeśli kosztowało by to poniżej 10 zł byłbym bardzo zadowolony) Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chemik89 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) jak jakość/cena to arctic ceramiqe - nie przewodzi pradu :) ale mógłbyś przeczytać kilka postów zanim zadasz pytanie :) cavarr Napisano 12 Lut 2006, 17:47 polecamy Arctic Ceramique icon_smile3.gif 10zł lub ARCTIC SILVER 5 17zł Edytowane 24 Lutego 2006 przez Chemik89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) Przeczytałem WSZYSTKIE :) posty w tym temacie ale chciałem wiedzieć którą z past wśród tam dostępnych mi polecicie bo wybór jest sporawy. Nie mam zamiaru przesadnie kręcić kompa - płyta gł. na to nie pozwala więc interesuje mnie tania i dobra pasta. Poza tym na allegro zawsze dochodzi wysyłka:( a ja za te 5 czy 6 zł zawsze mogę kupić odpowiednią pastę w normalnym komputerowym (o ile będą mieli), Tak więc ciekawi mnie różnica w cenie rzędu 5 - 6 zł. A jutro sprawdzę jakie pasty mają w moim komputerowym. pozdro Edytowane 24 Lutego 2006 przez Shakell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) @Shakell http://www.allegro.pl/item88620879_pasta_t...za_grosze_.html Raczej nie przekret, a cena kuszaca. Jedna z najlepszych past. EDIT teraz dziala. Edytowane 25 Lutego 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Gdyby jeszcze ten odnośnik był aktualny;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chemik89 Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 (edytowane) hehe http://www.allegro.pl/item88620879_najleps...a_usb_nowa.html :) troche przeróbek i chodzi :) pasta uzywana :) ja tam sie na to bym nie pisal :) naładowała tam jakiegos świństwa i tyle :) albo jest w 1/2 pusta :P Edytowane 25 Lutego 2006 przez Chemik89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 (edytowane) To bierz ta http://www.allegro.pl/item87478800__rewela...em_srebra_.html z dodatkiem srebra wiec powinna byc ok. EDIT Z drugiej strony jak kupiesz tubke AS5 to masz zapewniona najwyzsza wydajnosc pasty. Pozatym tubka starczy Ci na kilka przesmarowan bedziesz mial na pozniej... Edytowane 25 Lutego 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Siemanko, mam pytanie do użytkowników Mx-1! Jak u was sprawuje się ta pasta jakie macie temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Po wpisaniu w wyszukiwarke "AK-450" nic nie znalazło. http://www.allegro.pl/item88271266__akasa_...50_srebra_.html Ktoś miał z nią doczynienia i może coś o niej napisać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 To bierz ta http://www.allegro.pl/item87478800__rewela...em_srebra_.html z dodatkiem srebra wiec powinna byc ok. EDIT Z drugiej strony jak kupiesz tubke AS5 to masz zapewniona najwyzsza wydajnosc pasty. Pozatym tubka starczy Ci na kilka przesmarowan bedziesz mial na pozniej... ten titan to kupa, nie polecam, AC ceramique jest o wiele lepsza, baa, juz lepiej smarowac nawet sylikonem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Z titana po pewnym czasie robi się skorupa ;D no ale nie można wymagać super jakości od pasty za 1zł - za tyle ją kupowałem ;D A co do wydajności to nie jest tak źle i na pewno jest lepsza od silikonowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) i na pewno jest lepsza od silikonowej nie prawda :) silikon o wzbogaconej termoprzewodności jest lepszy :) .... przez jakiś tydzień :) potem niestety właściwości termo lecą ostro w dół :) aż do stanu kawałka papiuru :) Edytowane 28 Lutego 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...