Vitton Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 (edytowane) Witam, Kupilem wlasnie pamiec kingstona 512mb 400mhz na CL3 , proc chodzi u mnie na szynie 166 a w aidzie pokazuje ze pamiec na 200 co zrobic by bylo synchro obnizyc CL dla pamieci na 2,5? czy to grozi zjaraniem czegos? odpiszcie dzieki :) acha tych elixirow co sa w sygnaturce nie ma :)) sprzedalem Edytowane 27 Maja 2005 przez Vitton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 (edytowane) W Biosie masz pewnie ustawione żeby ram chodził "By SPD" . Musisz to zmienić na 166 albo na 100% i wtedy ram będzie chodził synchro z Procem 1:1. Swoją drogą możesz spróbować ustawić CL 2,5 (zjarać się nic nie zjara). Podejrzewam, że jak ram poleci niżej niż nominalnie czyli na 166 to prawie na pewno ustaiwsz CL 2,5 Edytowane 27 Maja 2005 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitton Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 w sumie nie moge nic tam zmienic jest tak ze obecnie SPD czy jakos tak :P a nad tym z jaka predkoscia szyna i to jest takie nie podswietlone z enic nie moge zrobic.jedynie moge dac na auto lub user. myslicie ze powinienem dac CL2,5? nie spali sie nic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 wlasnie o to chodzi, zeby ustawic manual lub user, wtedy odblokuje ci sie mozliwosc ustawiania pamieci. tak samo jest zazwyczaj z voltage procka czy timingami pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitton Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 ale ze co mam dac na manual? w sensi euser? i co tam dalej? hm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Chłopie... 1. Zaznaczasz w opcjach dla ramu na user... 2. Jak to zrobisz to będziesz miał dostępne opcje 3. Ustawisz częśtotliwość dla ramu albo 166 MHz albo 100% ! To wysztko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitton Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 chłopie zrozum ze tego ni emam w biosie... jedynie cl moge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 (edytowane) Płyta MSi... Masz najnowszy bios ? EDIT: Ciągne manuala do tej płyty..., zaraz zobaczę co siedzi w tym biosie... EDIT 2: Zaktualizuj bios ! SDRAM Frequency masz ustawione na SPD I właśnie to masz zmienić na 166MHZ ! Edytowane 27 Maja 2005 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitton Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Widzisz moja sygnaturke? :P co tam jest? czy nie ma czasem MSI? :P MSI KT4AV dokladniej kt400a VIA:) ciesze si ez echcesz mi pomoc powaga :) moze nam si euda dzisiaj. zeby nie bylo to przepisze co jest w Aidzie32 : -Najwyzsze opoznieni eCAS 3.0(5.0 ns@ 200mhz) -nastepne najwyzsze opoznieni eCAS2,5 (6.o ns @ 166mhz) Wlasciwosci magistrali pamieci: -rzeczywista czestotliwosc taktowania 237mhz(ddr) -efektywna czest.takt 474mhz-i tam przepustowosc 3795mb/sek Co to oznacza czy jest synchro? bo proca mam w biosie na 166mhz(wiadomo ze tam aiada sobie pokazuje 169mhz) wybaczmy jej to :P z tego co wiem to cl3 to 200mhz cl2,5 166mhz czy nie ? popraw mnie jaksie myle a jak mam na spd to pewnie jest jak aida pokazuje 200 czyli cl3 a proc jest n a166 jezeli jest wszystko ok i sie mylilem to bardzo przepraszam :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 1. Mojego wcześniejszego posta już zedytowałem, wiem że masz MSI :D 2. Synchro jest wtedy gdy ram i procek pracują z taką samą częstotliwością czyli jak procka masz 166 to ram też powinieneś mić 166 MHZ (332 efektywnie ddr). 3. CL 3 to w przypadku twoich kości masz 200 MHz (tak to sobie producent dobrał), bo wcale nie powiedziane, że te ramy nie polecą przy 200 MHz z CL 2,5... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitton Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Nie aktualizowalem biosu bo nie chce nie ma sensu :P chyba ze on to akurat poprawia.W sumie nie potrafilbym dla mnie to ryzyko :P wlasnie sprawdzalem jeszcze raz moge dac tylko spd i user i tak na zmiane nie mam tam innych ustawien. czyli co mam recznie ustawic CL? n a2,5? nie palac nic? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 To zaktualizuj bios, bo ten screen co zapodałem to jest z biosu z dokładnie takiej samej płyty co ty masz. Wgraj najnowszy oczywiście. A w zmianę CL to się narazie nie baw bo większym prblemem jest asyncheoniczna praca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitton Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 czlowieku ni epotrafi eaktualizowac biosu .. i do tego ni emam 1005 pewnosci ze sie wszystko uda. a mozna spod systemu to robic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Jak masz taki program do płyty LiveUPDATE czy coś to możesz spod windy zaktualizować bios, czego ty się tak boisz ? Więcej odwagi ! Tu się boisz spalenia ramu przez CL, teraz ta aktualizacja biosu :wink: :) Jak twoja płyta pozwala z windowsa aktualizoać/masz odpowiedni program to zrób tak, a jak nie to wal na stronę Msi i zassaj bios i przeczytaj instrukcję co do aktualizacji, pewnie dyskietka będzie potrzebna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Bios mozesz spokojnie zaktualizowac z poziomu windy. Mozesz to zrobic winflashem. Operacja szybka, łatwa i przyjemna :wink: Zreszta wydaje mi sie ze w obecnym biosie masz mozliwosc ustawienia synchronicznej pracy proca z pamieciami. Nie bój sie tak kompa i szukaj, zmieniaj, testuj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitton Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Dalem w biosie frekwencje RAM na 333 mhz. innej opcji nie mialem i teraz w sumie aida pokazuje ze synchro. no i jest na CL3 czyli co moge teraz dac n aCL2,5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 tak możesz, a jak komp nie wstanie to znaczy ze ramy chca wiecej V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...