mintrill Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Mam taki problem: zmieniłem w biosie ustawiwnie (nie pamiętam nazwy) dotyczące pamięci RAM z 2T na 1T. Komputer się uruchomił, włączyłem sobie GTA Vice City i po ok. godzinie gry komp sie zawiesił: Na monitorze pozostało "ujęcie" z gry i nic nie działało. Oczywiście reset i podczas startu komputera pojawił się napis "Checking nvram"czy coś takiego i zwis (podczas serii testów sprzętu - zawsze sie pojawia, ale oczywiscie komp przetestuje pamieci, sprawdzi kanały IDE i uruchamia system). Znowy reset i tym razem już nic nie widać. Monitor ciemny. Co może być przyczynątakiego zachowania? Mam płyte Gigabyte 7VTXH procek athlonXP1600+ i GF 2MX200 64MB. Próbowałem zresetować BIOS wyjmując bateryjkę, ale to nic nie daje (na płycie nie ma zworki clr_cmos). Czy to może być uszkodzenie ramu, karty, procka, czy plyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 To jak zresetowałeś ten bios czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mintrill Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 noenie wiem :) Bateryjke wyciagnalem na ok. 5 min, wlozylem i to samo. Troche sie wkurzylem (moze 5min to za malo) i wyciagnale na ok godz. :), ale efekt ten sam. PS. Ta plyta ma patent DualBIOS może to cos pomoze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mintrill Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Prosze pomocy!! Czy po wyciągnięciu grafy powinien glosniczek w mobo piszczeć? Kiedy grafa jest lub je nie ma to komp zachowuje sie tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 1. na przyszlosc uzywaj opcji 'edytuj" 2. jesli plyta nie wydaje zadnych dzwiekow (niezaleznie od tego, czy podlaczone sa pamieci/karta graficzna) to przewaznie plyta lub procek nie zyje.. ewentualnie zasilacz lub pamieci cos nie tak 3. wepchnij procka do kumpla budy i sprawdz, wepchnij pamieci i tez sprawdz, zmien u siebie zasilacz i sprawdz 4. na koniec (na wlasna odpowiedzialnosc) mozesz sprobowac uruchomic swoja plyte na cudzych podzespolach (albo na swoich jesli sa sprawne - a powinny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mintrill Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 (edytowane) Kiedy wyciagne RAMy to glosniczek jak najbardziej działa, ergo płyta i procek chyba sprawne - nie jestem pewny wiec sie Was pytam. Nie wiem co z ta grafika. Dobra musze spadać - biblioteke zamykaja. Mimo wszystkie wszelka pomoc mile widziana. Edytowane 27 Maja 2005 przez mintrill Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 A jaki masz zasilacz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 1. A ruszales kabelki w srodku budy? 2. Pozycz od kogos pamiatki i sprobuj (na wlasna odpowiedzlanosc) - wyglada na to, ze poszly sie pasc na zielona lake lub reset biosu nie dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mintrill Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Grzechu: zasilacz to jakis noname 300W z etykitki:) ULLISSES: o jakie kabelki chodzi? Co do ramów - czy wkładając jakieś pożyczone jest możliwość, że się uszkodzą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 wymij kabel od zasilania jak wyciągnołeś bateryjkę. podczas uruchamiania wciśnij insert powinien załadowac ustawienie fabryczne........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mintrill Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 bateryjka byla wyciagnieta na noc, plyta odlaczona od wszystkiego. Gdzieś czytalem, że to działa (ten insert) tylko w plytach abita, a ja mam gigabyte - moze sie myle, jednakowoż próbowałem i nic. Szukałem po necie rozwiazania i gdzieś doczytalem, ze moze kontroler pamieci czy coś jest walniete i płyta chyba do wymiany. Co sądzicie o tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Sprobuj inne pamieci... teoretycznie nie powinno im nic sie stac.. chyba ze poszly jakies elementy elektroniczne i plyta puszcza na pamieci wiecej niz 2.6V.. Poogladaj plyte, czy nie ma padnietych kondensatorow - sprawne maja gorna czesc plaska,, a walniete maja polokragla (wygladaja, jak by mialy wybuchnac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...