Skocz do zawartości
makok

Benchmark Edgea W Sieciach Idea/era

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wynajmuję mieszkanie (przynajmniej raz w roku przeprowadzka) oraz posiadam 3 telefony na firmę (w każdej sieci). W takim układzie nie opłaca mi się w żaden sposób instalować stacjonarnego tel + neo, bo w najtańszej wersji wyniosło by mnie to >100zł.

Dlatego chciałem zapytać, czy ktoś używa (przede wszystkim na terenie Poznania, ale nie tylko) transmisji danych w technologii EDGE w sieciach IDEA i ERA.

Nigdzie nie ma benchmarków takich usług.

Konkretnie myślę o MOC w Idei lub o blueconnect w erze.

Jak to chodzi? W różnych momentach... np święta, weekendy, noc itp.

Akurat kończą mi się umowy a rachunki mam dość duże, więc spróbuję zawnioskować o te usługi taniej (na przedłużenie - bez kart) - przynajmniej w idei, bo era wymaga nowej aktywacji.

Wcześniej pisałem o tym tutaj, ale chyba tam chłopaki nie dają rady :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Idei nie będe się wypowiadał bo nie wiem.

Co do ery z autopsji - byłem w podobnej sytuacji przez pare miesięcy i nie mogłem podpiąć jakiegokolwiek normalnego dostępu ani stacjonarki:

- TRAGEDIA

Zasięg EDGE w poznaniu przynajmniej stan na luty tego roku był czysto wirtualny. Tj ani tam gdzie mieszkałem (os. Warszawskie [łapał najczęściej jakiegoś BTSa z okolicy Śródki] ) ani w śródmieściu (okolice Niepodległości od św marcina do królowej jadwigi) nigdy nie widziałem żeby szedł transfer > 5 kB/s więc był GPRS only.

Najgorsza jest interaktywność a raczej jej brak. ping w okolicach kilkuset ms nie tylko skutecznie dobija podczas korzystania z ssh ale nawet ładowanie stron jest koszmarem. Transfer 1, pojedynczego pliku faktycznie stabilizuje się na poziomie prawie 5 kB/s ale z naciskiem na jednego pliku. Telefon z którego korzystałem to Nokia 6230.

Wtedy jeszcze nie było blueconnect ale był ryczałt nocny. W godzinach koszmarnych, ale jakoś udało mi się to przeboleć, ale naprawde nie polecam nawet najgorszemu wrogowi. Nadaje się to może do ściągania poczty na palmtopa, można przeglądać sobie strony bez obrazków i mniejwięcej tyle. Momentami można było odnieść wrażenie, że cofnełem się w wspaniałe czasy kiedy korzystałem z sieci i BBSów na poczciowym Us Robotics V34.

Co do limitu 2 GB w BC to szczerze mówiąc biorąc pod uwagę jak fantastycznie to działa to bardzo wątpie czy komukolwiek starczy cierpliwości żeby dobrnąć do niego.

Ach jeszcze jedno: w ciągu dnia w centrum połączenie czasami kończyło się niepowodzeniem. Ciekawe czemu ;)

Sumując: jeśli EDGE jest nadal w równie zaawansowanym stadium jak był 3 miesiące temu to Ere odpuść zupełnie.

BTW: jeśli będziesz miał mieszkanie z kablówką to masz duże szanse że będziesz w zasięgu icpnet'u. Mają umowy na czas nieokreślony - jest wtedy troche drożej. Działa natomiast baaardzo przyzwoicie i montują w bardzo miłym terminie - u mnie po tygodniu przyszedł gość zamontować modem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi