ayem Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Witam moze spotkal sie ktos juzz takim problemem i wymyslil rozsadne rozwiazanie? Szczegoly: katalog domowe userow /home/* z prawami 755 (kazdy z public_html dla apachea - udostepnianie nie dziala jak kartoteka usera ma 700, a public_html 755) katalog /pub zawiera podmontowane kawalki dysku dostepne dla wszystkich userow ftp. problem w tym, ze wypadaloby zeby userzy mieli tez dostep do swojego katalogu domowego. utworzylem w tym celu katalog /pub/users, wewnatrz chcialbym montowac (jakos?) katalogi domowe userow ae tak zeby dostep do nich mial tylko wlasciciel czyli w skrocie jedna kartoteka, dostepna w 2 miejscach dysku ale z roznymi prawami :]. mozliwe ze zamieszalem i da sie to proscie uzyskac. jesli tak to pls oswieccie mnie. moze ktos juz cos takiego rozwiazal i wie jak to poustawiac? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sayetan Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 (edytowane) pierwszy problem: chmod 711 /home/* drugi problem: po co w ogóle chcesz takie coś robić ? zainteresuj sie parametrem --bind w poleceniu mount Edytowane 3 Czerwca 2005 przez sayetan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 heh u mnie dziala to mniej wiecej tak, ze mam w katalogu kazdego usera public_html - jesli katalog usera ma prawa inne niz 755 to public_html jest niedostepny dla apachea :| dodatkowm problemem jes to ze katalogi udostepnione sa z partycji ntfs wiec montuje je z umask=022. niestety na ftp chcialem udostepnic nie cale dyski windowsowe tylko kawalki. ogolnie rozwiaze to obe samba - chyba a ftp zrobie do odczytu tylko katalogu domowego - chyba ze jakies sugestie (--bind nei pomoze bo probowalem roznych montowan ktalogow a i tak nie osiagnollem zamierzen) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...