roodin Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Mam zamiar kupić ten monitor ale nie jestem do końca przekonany. W licznych komentarzach jakie widziałem każdy pisze, że jest to monitor głównie do grania, i średniej jakości do innych zastosowań. Ja chciałbym go używać do programów cadowskich i obróbki grafiki; gry i filmy rzadziej. Czekam na opinie od jakiegoś posiadacza, oraz ewentualnie na konkurencyjne modele w podobnej klasie cenowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 (edytowane) Już chyba lepiej 910N Szukaj monitora z matrycą PVA, go grafiki lepsza niż TN. Edytowane 27 Maja 2005 przez Masaccio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 łe. on ma tylko D-Sub. sztrzerz sie takich - źle radzą sobie ze zmianami rozdziałki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 a do filmów i programów cadowskich chyba nie będzie pi potrzebna szybka matryca. Może lepiej byłoby kupić 910 lub inny z kątami 170 i wejsciem cyfrowym? w końcu 25ms to tez nie jest tak dużo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 roodin- faktycznie, z reprodukcją kolorów nie jest idealnie. Z pewnością nie jest to panel do pracy nad profesjonalną obróbką grafiki. PS. łe igomako- ignorant, nie mający pojęcia o czym pisze. Widziałeś bratku 913n w akcji? Czy paplasz 3 po 3 bo postów masz za mało? Już od ładnego kawałka czasu wszystkie conajmniej średniej (a takim z pewnościa jest 913n za ok. 1800PLN) jakości lcd'ki nie mają problemów z jakościa grafiki po przeskalowaniu (i dsub lub dvi mają guzik do tego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 (edytowane) hm. może to i racja, dawno monitorami sie nie interesowalem, a teraz znów zaczynam, na dniach kupuje (ja wybrałem 710T), chociaż jeden gość w madiamarku proponował mi 913n. tyle że własnie nie widziałem jej w akcji, bo stała wyłączona, i siem bojem w nią zainwestować, wolałbym sprawdzony 710T. co do dsub i dvi to dokładnie nie wiem, słyszałem tylko ostatnio opinie użytkowników obu, i sie kłaniały w stronę DVI. co do mojego ingnoranctwa - przypomina mi się tylko stwierdzenie mojej głupiej przyszłej teściowej - "ty jesteś idiota, bo nie masz takiego zdania jak ja" nie paplam dla postów, wiec na odległość nogi prosze :P Edytowane 30 Maja 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 draak - no to mi tylko powiedz - z twoją kartą odpalałeś gry na 800x600? jeśli tak to jak jakość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 800x600 nie. Ale 1024x768 czasem tak (głównie 3dmarki ;)) i nie wygląda to gorzej niż obraz na 19" flatronie crt. ... specjalnie dla Ciebie odpaliłem demo GTR'a w 800x600 + 4xaa i dalej jest ok. Naturalnie brak tej ostrości co w 1280x1024 ale raczej jest to spowodowane wielkością matrycy niż problemami z przeskalowaniem Co do d-sub i dvi- jasne, że lepszy jest dvi. Ale skoro 913n na d-subie wyświetla w grach/ filmach/ pracy z windowsem niemal idealny obraz (i nie jest to tylko moja opinia- poczytaj co sądzici o tym samsungu np. Reed) to po co dopłacać? Jeśli Twój monitor ma służyć głównie do tego typu zadań, to myślę, że jest to świetny wybór. Sprawdź go w sklepie- różnica między 17" a 19" jest chyba warta zastanowienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 A w tej cenie może warto by się zastanowić nad hp l1955. Matryca MVA kąty jakość i czas dobry, w dodatku ma dvi. Miał już ktoś styczność z tym monitorkiem? A może ktoś ma propozycje w podobnej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Mam zamiar kupić ten monitor ale nie jestem do końca przekonany. W licznych komentarzach jakie widziałem każdy pisze, że jest to monitor głównie do grania, i średniej jakości do innych zastosowań. Ja chciałbym go używać do programów cadowskich i obróbki grafiki; gry i filmy rzadziej. Czekam na opinie od jakiegoś posiadacza, oraz ewentualnie na konkurencyjne modele w podobnej klasie cenowej 1467150[/snapback] Jeśli mówisz o tym samsungu http://sklep.benchmark.pl/pelny_15527.html , to odradzam - nie do grafiki! W tej cenie ciężko jest cos wybrać.... pewnie pozostanie ci zakup tego 910N na pva...Od 1720 zł widziałem LG 1930B http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/7336... tylko z tego co mi wiadomo są robione zamiennie na S-IPS (te z kątami po 178 stopni) i PVA - też możesz rozważyć... Co do Hp to nie mam zdania, ale jakos nigdy nie byłem przekonany do tedo typu składaków :wink: (składak - HP nie robi własnych matryc).. a i cena tego modelu jest podana netto jakby ktoś nie zauważył: http://www.hp.com.pl/product/14454 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Co do ostatniej wypowiedzi, składaki to większośc monitów, bo lgphilips i samsung robią 80% wszystkich matryc na rynku. Jeżeli ktoś ma lub widział tego hp w akcji to proszę o oinię. A skoro 1800-1900 to za mało na dobra 19'' to może ktoś mi poleci 17'' do grafiki? Z tego co czytałem wolałbym na MVA lub PVA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0wer Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Do CADa bym się zastanawiał nad EIZO o ile cena nie za wysoka, a jeżeli samsung to może 193P ? PVA, 25ms, DVI... Właśnie testuję nowy nabytek - 913N więc może za jakiś czas coś napiszę więcej. Tylko jedna sprawa - obraz jest ostry pomimo że to tylko D-Sub, bałem się że będą problemy. No i coś dla nowych użytkowników LCD - prawdopodobnie od razu rzuci wam się w oczy jego jasność i kontrast, ale wystarczy wyregulować do światła i będzie cacy :) BTW witam na forum, zarejestrowałem się żeby właśnie TO napisać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Mam zamiar kupić ten monitor ale nie jestem do końca przekonany. W licznych komentarzach jakie widziałem każdy pisze, że jest to monitor głównie do grania, i średniej jakości do innych zastosowań. Ja chciałbym go używać do programów cadowskich i obróbki grafiki; gry i filmy rzadziej. Czekam na opinie od jakiegoś posiadacza, oraz ewentualnie na konkurencyjne modele w podobnej klasie cenowej 1467150[/snapback] Tylko nie TN, kup NEC 1970NX SIPS 1800zł Za 1600zł to samo co ten NEC tylko w wykonaniu LG (model 1930B) Na najnowszej matrycy samsunga PVA 8ms (niedługo model SAMSUNG 193P+) jest wspomniany wielokrotnie Fujitsu P19-2 1999zł: masz kolory, kąty, małe smuzenie i dobrą cenę jak nie chcesz FSC to czekaj na samsunga 193P+(miesiąc dwa powinien być) P19-2 miałem jest bardzo dobry SIPS ma ciut większe kąty widzenia ale jak 913 ci odpowiadała to juz na PVA będzie o niebo lepiej a kolory na P19-2 po prostu miodzio. Gucio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...