Skocz do zawartości
Spawacz

Procek Pod S478 Z Największym Potencjałem Do Oc?

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki procek pod ten socket ma największy potencjał do overclockingu jaka seria itd??

Słyszałem ze prescot 3.2 SL7PN wchodzą bez oproblemu na 4Ghz.

Czy znacie procek za podobną cenę po ten socket z lepszym OC ??

Za ile (naj taniej) można dostać taki procek u pewnego sprzedawcy?? Może ktoś z was kupił np. taki na allegro w dobrej cenie, prawny, nierozpakowywany??

No i ogólnie proszę abyście się wypowiedzieli :P bo chcę jak najtańszym kosztem zdobyć 4Ghz :D:D:D.

A i wogule czy wiecie u kogo można dostać tą serię (SL7PN)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celer0n "D"?

potencjał ma...

ale nie mocy...:/

a 4 Ghz przy w miare dobrej płycie i chłodzonku to chyba pociągniesz...(gdzies ktoś sie zmagał z 3.9Ghz... topic przyklejony...)

Northwoody p4 sie nie grzały i sie nawet kręciły...

z tego co wiem rotfl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki procek pod ten socket ma największy potencjał do overclockingu jaka seria itd??

Słyszałem ze prescott'y 3.2 SL7PN chodzą bez oproblemu na 4Ghz.

hehehe.... i powiedz od kogo to słyszałeś :-P :-P :-P

Ja na razie nie za badzo... :wink:

Może ktoś z was kupił np. taki na allegro

Chyba turzol całkiem niedawno nabył takiego....

gdzie można dostać tą serię (SL7PN)??

Możesz trochę pochodzić po sklepach i "pooglądać pudełka" :razz: raczej się nie namęczysz, jak trochę pochodzisz- no nie...... :wink: albo allegro. Możesz też jeszcze trochę poczekać - w wakacje ceny napewno spadną, ja osobiście tak zrobię.

slyszalem (i czytalem na forum overclockers.com) ze seria SL7KC spokojnie idzie z 3,2 na 4 - na powietrznym

cechy: 3,2GHz, steping DO i 89W ciepła (czyli nie duzo jak na prescotta)

Z tego co czytałem to stepping D0 gorzej się kręci od E0 :wink:. _Vip_ ma chyba D0 i trochę bardziej musiał się pomęczyć, aby mieć 4.0GHz niż turzol, który ma E0 Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem ze prescot 3.2 SL7PN wchodzą bez oproblemu na 4Ghz.

Za ile (naj taniej) można dostać taki procek u pewnego sprzedawcy?? Może ktoś z was kupił np. taki na allegro w dobrej cenie, prawny, nierozpakowywany??

No i ogólnie proszę abyście się wypowiedzieli :P bo chcę jak najtańszym kosztem zdobyć 4Ghz :D:D:D.

A i wogule czy wiecie u kogo można dostać tą serię (SL7PN)??

1467175[/snapback]

Hi!

TAK Prescott 3.2GHz E0 SL7PN kręci si bez problemu na 4.0GHz :) bez podnoszenia v.core ! u mnie jest 1.38V :D i Jestem bardzo z niego zadowolony :)

Kręci sie jeszcze na 4.0GHz D0 SL7E5 ale nie wiem jak z napięciem !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi!

TAK Prescott 3.2GHz E0 SL7PN kręci si bez problemu na 4.0GHz :) bez podnoszenia v.core ! u mnie jest 1.38V :D

U mnie default Vcore dla SL7PN to 1.28V ;] Wstaje na takim napieciu na 4GHz B) Przechodzi nawet SPI lecz np. Cinebench już go wywala. Full-stable mam przy 1.34V także też nieźle.

Proca kupiłem z allegro (550zł od kolesia z mojego miasta). Z tego co wiem to ma jeszce kilka sztuk 3.2 E0 - jakby co to podbijać do mnie na PW

W najbliższym czasie planuje Vmody na IC7 - Vdimm, VTT, VDD - mobo pozwala na fsb max 265MHz , a ja chce osiągnąć więcej. Na dobrym AC (XP-120 + Panaflo) myślę, że osiągnięcie 4.4 GHz jest możliwe przy zachowaniu optymalnych temp. W zapasie mam 2xPapst 4212H, które wieją na 12V jak oszalałe, więc ich użyje jako chłodziwo.

IC7 ma potencjał OC b,wysoki, ale ostatnio chodzi mi po głowie Dothan 730 + przejściówka Asus CT-479 - niestety działa TYLKO na płytach Asusowskich więc musiałbym pozbyć się mobo.

Myślę, że Dothan spełniłby moje oczekiwania co do sprzętu - wydajnie i cicho. Wiem - brak HT doskwierałby bardzo, ale wydajność jaką prezentuje na pewno się zwróci z czasem. Tym bardziej, że kupiłem 6800GT AGP i nonsensem byłoby pakowanie się w np. 925XE + proc na LGA + DDR2 (a takie plany miałem).

Póki co maszyna sprawuje się znakomicie - liczę UD, kompresuje video, gram od czasu do czasu i to wszystko w pełni stable przy 4.2GHz - cóż więcej mi potrzeba? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"P4 - jaka seria i rewelacyjny o/c" jasne... w domciu mialem egzemplarz D540J SL7PW ludzi robili na stock vcore 4,0ghz u mnie 3,6 nie chcial przeskoczyc... sami sobie odpowiedzcie o czym to swiadczy

Jesli zwracac juz na cos uwage w P4 od strony gut o/c to def vcore zazwyczaj to jest zwiastunem dobrego o/c im ono nizsze tym procesor bedzie sie lepiej krecic (oczywiscie sa wyjatki)

Pod S478 zeby wskoczyc na te 4ghz ze srednimi memkami (fsb 250) bedziesz musial sie zaopatrzyc w wersje D540J (3,2ghz) jesli masz dostep i mozliwosci potestuj sobie albo polookaj po allegro ludzie czesto sprzedawaja testowane juz procki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi!

Kręci sie jeszcze na 4.0GHz D0 SL7E5 ale nie wiem jak z napięciem !

1467572[/snapback]

Tak, ale z napięciem koło 1.5V

Póki co maszyna sprawuje się znakomicie - liczę UD, kompresuje video, gram od czasu do czasu i to wszystko w pełni stable przy 4.2GHz- cóż więcej mi potrzeba?

Napawdę fajny rezultat - 4.2GHz :-P. Przy jakim napięciu masz go stabilnego przy wspomnianej częstotliwości - 1.4V???

bedziesz musial sie zaopatrzyc w wersje D540J (3,2ghz)

Na s478 zostały jeszcze "normalne" oznaczenia tj. 2.8,...3.2, 3.4GHz. D540J to pocesor 3.2GHz ze steppingiem E0, tak jak cała seria J, ale przystosowany do LGA 775. Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napawdę fajny rezultat - 4.2GHz :-P. Przy jakim napięciu masz go stabilnego przy wspomnianej częstotliwości - 1.4V???

bedziesz musial sie zaopatrzyc w wersje D540J (3,2ghz)

Na s478 zostały jeszcze "normalne" oznaczenia tj. 2.8,...3.2, 3.4GHz. D540J to pocesor 3.E0, 2GHz ze steppingiem tak jak cała seria J, ale przystosowany do LGA 775.

1467631[/snapback]

oczywiscie ze tak literowka sie wkradla :]

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

260x16 także niepełne 4.2GHz (1.42V w biosie, 1.38V realne)

Do pełni stabilności brakuje vmodów na mobo- taka moja teoria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałem właśnie albo nad "combo" CT-479 + dothan albo nad kupnem prescotta 3.2E E0 SL7PN - zresztą jeszcze muszę sie zastanowić ,bo CT-479 nigdzie nie ma w polsce :/

Ale 4 ghz brzmi kusząco:-) Nie boję sie o temp :)

EDIT: sprzedam swojego P4 1.8 - seria SL6S6

Dobrze sie kręci - wierzcie mi :)

Pozdro

Edytowane przez Grzechu Sin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

260x16 także niepełne 4.2GHz (1.42V w biosie, 1.38V realne)

Do pełni stabilności brakuje vmodów na mobo- taka moja teoria

1467730[/snapback]

Całkiem to jest możliwe, bo płyta była w sumie projektowana pod Northwoody. Mam pytanko, czy opłaca mi się zmiana Northwooda 2.8C@3.6GHz na Prescotta takiego, jaki ty masz turzol (tzn. 3.2E E0 sl7pn) i ewentualnie ile za takiego NW mógłbym na obecną chwilę wziąć :razz:?????????? Northwood zegar w zegar jest trochę wydajniejszy od Prescotta, ale te 4.0GHz są trochę kuszące i może jeszcze w przyszłości wykorzystało by się sse3... A jescze jedno - z temperaturą Prescott'a na E0 chyba dużego problemu nie ma??????? czy się mylę...

turzol - z którego tygodnia produkcji jest twój procek i skąd pochodzi?????? :)

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem to jest możliwe, bo płyta była w sumie projektowana pod Northwoody. Mam pytanko, czy opłaca mi się zmiana Northwooda 2.8C@3.6GHz na Prescotta takiego, jaki ty masz turzol (tzn. 3.2E E0 sl7pn) i ewentualnie ile za takiego NW mógłbym na obecną chwilę wziąć  :razz:??? Northwood zegar w zegar jest trochę wydajniejszy od Prescotta, ale te 4.0GHz są trochę kuszące i może jeszcze w przyszłości wykorzystało by się sse3... A jescze jedno - z temperaturą Prescott'a na E0 chyba dużego problemu nie ma?? czy się mylę...

1467765[/snapback]

ale praktycznie jest to samo co na D0 ;]

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roznica miedzy D0 a E0 to ok 15W - czyli w granicach błedu pomiarowego?! :blink: (D0 mniej ciepła produkuje)

sl7kc 89W

sl7pn 103W

prawdziwe roznice sie zaczynaja miedzy s478 a lga... lga ma lepsze zasilanie (tak sa zaprojektowane chipsety), wiec latwiej dociagnac do 4+GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roznica miedzy D0 a E0 to ok 15W - czyli w granicach błedu pomiarowego?! :blink: (D0 mniej ciepła produkuje)

1467811[/snapback]

tez sie zastanawiam z czego wynika ta roznica tymbardziej jesli chodzi o ta sama podstawke i chipset... 15W blad pomiarowy :blink: chyba raczej sporawo jak na blad. Byc moze testy intela prowadzone byly na roznym napieciu vcore stad te dziwne wyniki... Przeciez defacto E0 na 478 nie wnosi nic nowego co wplyneloby na wieksze wydzialanie ciepla...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze

mam serie D0 ale na 3.6Ghz na standard napieciu niestabilny, na jakim napieciu moge dojść do 3750Mhz czyli 250x15 :) i czy uda sie z tego Pentiuma wycisnąć 275FSB czyli 4125Mhz acha czy na tych 3.75Ghz wytrzyma ten wentyl Aerocool bo Arctica frezzera będzie ciężko upchnać z powodu 2 wentli z tyłu budy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zależy od egzempalaża. podnieś toche napiecie - przewdz czy jest stabiln. -do uzyskania zadowalajacych parametrów, lub braku mozliwosci dalszego o/c

chłodzenie. muszisz sprawdzac na bierząco. tutaj tez nie ma regół. u jednych dany cooler sie lepiej sprawuje, u innych słabiej

problem moze lezec nie po stronie vcore, lecz panieci (niedowoltowane / zbyt ostre timingi). problem moze byc tez z zasilka... (u mnievcore sie tak buja ze postanowilem skrecic porcesor coby sie nie spalił... :/)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z wydzielaniem ciepła to różnie właśnie bywa :/

ponoć E0 w jest lepszy od D0

A intel czasem leci w kulki z procesorami - np mój proc nie ma podanej mocy!!!

link

EDIT : Ciekawy artykuł - polecam ARTUKUŁ

P.S. Na końcu piszą ,że E0 nie ukaże sie na S478 - dobrze,że intel jednak go wydał:)

Pozdro

Edytowane przez Grzechu Sin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze Ciebie rajcuje wynik OC w procentach :|

Co się z tym światem dzieje.... cyfry.. ;|

-> Kupisz P4 2,4 (@3,6) za 460zł

-> Kupisz P4 2,8 (@3,7) za 490zł

Z tak zadanego pytania jak Twoje wynika że P4 2,4, bo go bardziej OC, ale i tak bedzie słabszy niż 2,8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko szukam procka lepszego od mojego a P4 2.4 na pewno do takich nie należy :D

1468814[/snapback]

Tak?

A podkręcisz swojego na 4,2Ghz? Nie? No widzisz, a ja tak....

Druga sprawa...

-> Chodzi o potencjal podkręcania, a nie o to "Najtańszy P4 którego najbardziej podkręce"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale co sugerujesz że powinienem przesiąść się na P4 2.4 bo da się podkręcić go do 4.2Ghz tak ?

No to mogę powiedzieć o najlepiej przesiąść się na P4 1.6 bo Javx trafił serie którą z palcem w [gluteus maximus] mozna było kręcić na 3Ghz.

No tak ma on najwiekszy potencjał bo prawie 200% no tak to jest coś dla mnie ;(

Ale bez jaj trafiła ci się dobra seria+trochę umiejętności i teraz ah... Pokazujesz swoje.

Niech ci będzie od tej pory szukam "Najtańszy P4 którego najbardziej podkręce" bo trochę masz racji a trochę nie. Jakby serię E0 odpowiednio schłodzić to pewnie zostawiła by daleko w tyle twój procek jeśli chodzi o zegar, tylko ma np. 1MB cache który się mocno grzeje, a ty tego problemu poprostu nie masz. No i rózni ludzie różnie interpretują potencjał :D jedni na % a inni na Mhz :)

Heh trochę się rozgadałem jak baba na bazarze :D

Widzę chyba że nic lepszego niż SL7PN nie znajdę, więc może ktoś da cynk , gdzie go tanio dostać?? Wysyłałem PW do turzol ale odpowiedzi niestety nie dostałem :/ trochę też popytałem na allegro i narazie marne są tego skutki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale co sugerujesz że powinienem przesiąść się na P4 2.4 bo da się podkręcić go do 4.2Ghz tak ?

No to mogę powiedzieć o najlepiej przesiąść się na P4 1.6 bo Javx trafił serie którą z palcem w [gluteus maximus] mozna było kręcić na 3Ghz.

No tak ma on najwiekszy potencjał bo prawie 200% no tak to jest coś dla mnie ;(

Ale bez jaj trafiła ci się dobra seria+trochę umiejętności i teraz ah... Pokazujesz swoje.

Niech ci będzie  od tej pory szukam "Najtańszy P4 którego najbardziej podkręce" bo trochę masz racji a trochę nie.  Jakby serię E0 odpowiednio schłodzić to pewnie zostawiła by daleko w tyle twój procek jeśli chodzi o zegar, tylko ma np. 1MB cache który się mocno grzeje, a ty tego problemu poprostu nie masz. No i rózni ludzie różnie interpretują potencjał :D jedni na % a inni na Mhz :)

Heh trochę się rozgadałem jak baba na bazarze :D

Widzę chyba że nic lepszego niż SL7PN nie znajdę, więc może ktoś da cynk , gdzie go tanio dostać?? Wysyłałem PW do turzol ale odpowiedzi niestety nie dostałem :/ trochę też popytałem na allegro i narazie marne są tego skutki.

1468976[/snapback]

Ja mam serie E0, a konkretnie mam taki stepping a nie serie :]

Mniejsza

Ja na Twoim miejscu bym procka nie zmieniał, jak juz to coś na 775 z x64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1468976[/snapback]

No właśnie ja też napisałem do turzol i też bez echa..:( a też chce kupić taki procek. Więc jak ktoś może, to niech poda jakieś źródło do niego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi