Skocz do zawartości
Zygfryd

Czy Zasilacz Wytrzyma?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Planuję kupić kompa o takiej konfiguracji:

Procesor

AMD Athlon 64 3000+ S939, BOX

Płyta główna

ASUS A8N-SLI Deluxe

Pamięć RAM

Kingston DDR 1GB/400 Dual Channel

Dysk Twardy

Samsung 160GB/8 SATA

Karta graficzna

GAINWARD PP! Ultra/1960 PCX XP Golden Sample

Obudowa

MODECOM Impact silver (bez zasilacza)

Nagrywarka

LITE-ON DVD-+R/RW SOHW-1673 BOX

Mam zasilacz Chieftec 360W (HPC-360-202DF-moze coś pomyliłem ale chyba tak)

Zastanawiam się czy taki komp nie zmieni tego zasilacza w węgiel? <_< Nie planuję narazie podkręcać tego kompa ani dokupywać drugiej karty. Żal mi znowu wywalać kasę na zasilacz, tego kupiłem 3 miesiące temu.

Dzięki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawać nie planuję B)

Zasilacz jest na 20pin a nie na 24, czytałem jednak że ta płyta wcale nie wymaga podpinania 24 pin. (dodatkowy molex koło karty graficznej spełnia tą funkcję)Prawda czy fałsz? Ewentualnie można kupić jakąś przejściówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

zasilacz sobie poradzi,nie martw sie

1467791[/snapback]

Sorki ale się nie zgodzę z Tobą. Pomyśl o 410W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ale się nie zgodzę z Tobą. Pomyśl o 410W

1468353[/snapback]

Poradzic moze i by sobie poradzil, tylko to nie o to chodzi (to dziala, a ja sie bede modlil...) Wiec zgadzam sie z kolega, tego 360W sprzedac i kupic cosik mocniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zygfryd - Kup sobie to co w podpisie, złóż i zasil twoim szefem.

Potem miernik w rękę i sprawdź co się dzieje pod obciążeniem.

Jak nie będzie wyrabiał, to go na allegro i wtedy pomyśl o czymś innym.

Aha, juk już złożysz to napisz czy szef wyrabia, bo ja stawiam na to, że da radę.

I dodam jeszcze, choć o to nie pytasz, ale znajdź temat "jaka nagrywarka dvd na rynku najlepsza" i po przeczytaniu zastanów się nad sensem kupna LiteOna. Nie mówie nie bierz, ale poczytaj, bo pomoże ci to w podjęciu decyzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Mam nadzieję że zasilacz da radę, a jak nie do sie kupi 420 Chiefteca.

Co do nagrywarki DVD

To już trochę czytałem o niej. Ludzie mówią że jest dobra, kumpel który ma taką też zachwala. Mastiff a co Ty sądzisz o niej? Napewno napisałeś to nie bez powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Mam nadzieję że zasilacz da radę, a jak nie do sie kupi 420 Chiefteca.

Co do nagrywarki DVD

To już trochę czytałem o niej. Ludzie mówią że jest dobra, kumpel który ma taką też zachwala. Mastiff a co Ty sądzisz o niej? Napewno napisałeś to nie bez powodu.

1468633[/snapback]

Kup 410 tkę chiefteca... bedzie zapas mocy i 2 linie 12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lepiej kupic ta 1693??

1468756[/snapback]

Czym różni się od modelu który ja proponowalem? Różnica w cenie to tylko 5 zł w sklepie w którym chcę kupywać ten zestaw. Jakie są argumenty za 1693?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz powinien wytrzymać, ale jak będzie za słaby to będzie umierał powolną śmiercią, aż zginie...

1468631[/snapback]

Nawet jak bedzie na styk to 'dobrze' mu nie bedzie, niby producent powinien przewidziec do 15-20% przeciazenie i duzo wieksze prady udarowe, ale ja bym tak kompa nie chcial usmazyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiliście mi taki mętlik w głowie że już nic nie wiem :blink: . Ale mogłem się tego spodziewać, każdy ma swoją opinię.

Znalazłem na stronie producenta tej płyty głównej tabelę z zestawieniem zasilaczy. Są tam wypisane zasilacze jakie są potrzebne do danej konfiguracji. Stawka zaczyna się od zasilacza 420W, konfigracja którą wytrzyma to:

a64 4000+, 2*Gf6800ultra, 2 dyski twarde, 2 napędy.

Mój komp będzie miał procka a64 3000, 1 6600gt, 2 dyski i 1 lub 2 napędy, no i tuner tv, do tego jeszcze ze 2 wentylatorki do obudowy.

Wszytko je po trochu mocy, ale w sumie się zbiera.

Spróbuję odpalić kompa na swoim Chiefie 360.

Co ewentualnie grozi komputerowi jak zasilacz nie wytrzyma? spali się wszytko czy tylko zasilacz? :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Chieftec ma zabezpieczenia, więc sam może paść ale, dodam że teoretycznie, nie pociągnie za sobą sprzętu.

Obawy możesz faktycznie mieć, nie zauważyłem wcześniej, że będziesz miał w configu GF 6600gt, a podczas grania ta karta może mieć "apetyt" na waty.

W każdym bądź razie możesz podłączyć na początku wszystko, co potrzebne do startu kompa (tylko jeden napęd i jeden dysk) i zapuść jakieś benchmarki (Prime; 3dMark 05) i koniecznie miernikiem sprawdź, czy masz stabilne napięcia na wszystkich liniach (o sposobach pomiarów jest na forum)

Jak będzie oki to podłączaj resztę i zrób to samo.

Jeżeli odnotujesz skoki napięcia większe niż 5% no to już zła oznaka.

Co do nagrywarki Litka, to mam niedobre doświadczenia, tyle, że nie odradzam ci zakupu, a jedynie zastanowienie się i poczytanie opinii o niej, bo sam posiadam 1653s i dla mnie ten napęd jest koszmarnie głośny i wolny jeśli idzie o rozpędzanie i odczyt płyt. Moja opinia jest subiektywna, są ludzie którym to nie przeszkadza, dlatego oni chwalą sobie napędy tej marki. Co do jakości zapisu, to niemarkowe płyty lepiej omijać z daleka, ale używam aktualnie TDK i jest w porządku, ale to miałbym też na NECu albo LG, a wiem, że z tych firm byłbym bardziej zadowolony, bo widziałem je w akcji u kumpli.

I jeszcze - różnica między 1673 a 1693 jest taka, że ten drugi nagrywa minusy dwuwarstwowe. Innych różnic nie znam, ale to znajdziesz na stronkach Liteona, albo www.cdrinfo.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie wydaje ze ten szef powinien spokojnie to pociagnąć, pamietam jak HQ ( sorki jak pomylilem nicka ) mial problemy z tym zasilaczem w podobnym konfigu ale z 7 napedami i zdaje sie qpil od VIPa enermaxa mocniejszego :)

pozdro

No ale najpierw zrob jak koledzy radza, podpinaj i sprawdzaj napiecia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp już jest. Działa na chieftecu ok. Podpięte są 3 orządenia USB i Tuner tv. Wszystko wygląda że jest OK. Odpalałem 3dMarki 03 i 05, nie było żadnej zwiechy. Jednak nie mam miernika i nie mogę sprawdzić napięć. Czy powinienem jednak to sprawdzać czy mogę dać se z tym spokój?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi