Skocz do zawartości
DR.Zepsu

Komp Nie Odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Troche nie do konca bo komp odpala ale jest czarny ekran i nie słychac tego "bip" na poczatku jak zawsze. Temat dotyczy tego drugie kompa z podpisu. Nie wiem co jest źle. Wkładałem do niego pamieci z pierwszego konfigu, dysk działa wcześniej na 100%, płyta była wcześniej w pierwszym konfigu także tez jest oki, zasilacz nowy.

Kiedy MSI i Athlon TB były w pierwszym konfigu to płyta szalała i pokazywała temp 125-130 stopni ale poza tym chodziła oki.

Pomóżcie bo to miał byc komp dla ojca. Nie wiem co jest nie tak.

Z góry dzieki za pomoc. Jak byście potrzebowali dodatkowych info to walcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poodłączaj wszystkie zbędne podzespoły typu karta dźwiękowa i zostaw tylko niezbędne minimum czyli płyta główna, pamięć RAM, procesor i karta graficzna (bez dysku komp sie uruchomi) jeżeli na tym konfigu nie będzie odpalał to znaczy że walnięty jest któryś z podstawowych podzespołów. Jeżeli komp będzie odpala to dokładaj po kolei dysk i inne karty rozszeżeń.

Podejżewam że przyczyną tego jest uszkodzona płyta główna. Też miałem taki sam przypadek i winna okazała sie płyta główna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli przy przekladce pamieci miales ciasno i ruszales/odlaczales wtyczki zasilania, to sprawdz je - wyciag i wloz jeszcze raz, docisnij dobrze.

Reset ustawien bios moze cos zdzialac. Jesli nie, to skladanie kompa opisane wyzej. Ostatecznie takze obstawiam, ze plyta poszla do piachu.

Sprawdz tez pamiec we wszystkich gniazdach - jesli wczesniej kosc nie byla docisnieta, to moglo slota upalic.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś czas temu miałem podobną sytuację, kombinowałem, cudowałem, przyczyna była rozaiczna :) poluzowała się jedna kość rau i robiła zwarcie, bios widział konflikt i nie poszczał systemu

Moja rada:

najlepiej rozkręć kompa powiciągaj wszystko, przczyść sloty jakims pendzelkiem, powkładaj i spróbuj, pamietaj tylko, aby wszystko dokładnie podociskać. czasm głupia sprawa robie kłopoty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi