Skocz do zawartości
mojpecet

Kiepski Zasilacz, Gubienie Sygnału, Zasilania?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aTaSerwis

... nie wytrzymałem ....

Człowiek sie nie zna, w wy mu tak "pomagacie" ze zaraz trzeba będzie nowego kompa kupować :P

Najpierw sami spece od "wymień zasilacz", teraz jakieś teorie spiskowe ...

Komputer kwalifikuje sie na serwis, albo powinien sie nim zająć ktos kto ma pojęcie o tego typu rzeczach i możliwość sprawdzenia podzespołów. Uszkodzenia typu "zawiesza sie co jakiś czas, ale nie każdego dnia" są bardzo trudne do zdiagnozowania.

Na początek proponuje wyjąć tą karte dźwiękową i poużywać przez 2-3 dni innej (na płycie jest chyba wbudowane AC97?). Potem ... a potem to jest do sprawdzenia wszystko. Począwszy od sterowników a skończywszy na FDD :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

anom... zdązyłem zauważyć że takie problemy są trudne do zdiagnozowania. Powoli trzeba wszystko sprawdzać, moze mi się uda w końcu znaleźć winowajce heh.

A tak na serio, to bylem dzisiaj w pewnym sklepie, tym w którym kupiłem płyte główną. No i opisałem dokładnie mój problem, ze zmiana zasiłki nie pomogła i takie tam. Wszysctko ze szczegółami. Co za ludzie! Mówie wam. Chyba następnym razem przejde sie do tego sklepu jak będe musiał wymienić plyte (gwarancja), bo wcześniej napewno do tych batów nie zaglądne. Kolesiowi wszystko totalnie zwisało, najchętniej jakbym od razu przyszedł do nich z kompem, zapłacił i zostawił sprzęt na tydzien. Rewelacja! No i mówie mu co i jak. Zaczął sie wypytywać o dysk, o grafike, ramy, po kolei wszystko szło. Uczepił się procesora i zapytał jakie jest chłodzenie, pasta itp. No to mówie ze AC działa rewelka, pasta OCZ 5+, i wszystkie temp w normie, proc nie więcej niz 30-35 stopni. A on do mnie od razu że już wie czyja to wina. Zapytał jaka to pasta (nie wiedział?) Jak powiedziałem że srebrna to odrazu było wielkie HAA! I mówi mi że przewodzi prąd i coś mi sie stało z procesorem. No to sie uśmiechnąłem i mówie mu ze pasta OCZ 5+ jak każdy wie, nie przewodzi prądu mimo że jest że jest srebrna, tak samo jak Arctic Silver 5, nie wie pan o tym? A on do mnie, że to nie możliwe. Powiedziałem że wcześniej miałem chłodzenie BOX'owe i paste taką jaka była a boxie, czyli silikonowa. Wtedy też miałem te zwisy, więc nie ma sie co roztrzygać o paste bo to napewno nie ten problem. Dowiedziałem się od niego, że serwis AMD jak tylko zobaczy że używana była pasta srebrna, nie uwzględnia gwarancji, więc chciał mi wmówić że to moja wina, i to pasta wszystko zrobiła. Potwtarzam mu drugi raz, że przez założeniem też sie tak działo, a pasta którą mam teraz należy do ogólnie stosowanych (chyba nie w tym sklepie) i najlepszych jakie mozna powszechnie dostać. Ale cóż... przystawał na swoim dalej. Zaśmiałem sie z kumplem i oznajmiłem skromnie, ze chyba do tego sklepu kompa nie oddam :D I wyszliśmy. Ludzie co za wiocha. Widzieliście kiedyś coś takiego? Szukam pomocy, jestem gotów zapłacić za serwis, ale bez przesady... Żeby mieć taki olewający stosunek do klienta i jeszcze taką niewiedze! Porażka po prostu.

Poszedłem do drugiego sklepu i tam juz było konkretniej, ale nic szczególnego się nie dowiedziałem. Musze jakoś posprawdzać każdą część, i sam dojść do tego co to może być, co moze być przyczyną tych zwiechów. Jak narazie planuje reinstalke systemu, format, nowe stery, i... wtedy się zobaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czeka cię sporo pracy. Jak najwięcej elementów sprawdzić na innym kompie (proc, pamięci, grafika, hdd, nawet fdd jak światle stwierdził aTaSerwis ). Moim zdaniem oddanie na serwis jest ostatnią deską ratunku z której tak naprawdę się nie korzysta. Jak zdjagnozuje się co szwankuje można im dany element zanieść. Kiedyś pracowałem w tej branży (sprzedaż kompów różnych firm) i sporo sprzętu zawoziłem do różnych serwisów. W 3/4 tak naprawdę nie wiedzieli za co się złapać. Kilka razy kompy wracały od nich w dalszym ciągu wadliwe. Tak więc pozdrawiam i życzę udanych łowów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za chwile zabieram się za systemik i formata. Nowe stery, i odrazu przepne muzyczną do innego slotu. A teraz małe pytanie: Czym sprawdzić pamięć, HDD, muzyczną, graficzną, sieciówke planeta wl-8305, procesor!, oraz płyte. Praktycznie wszystko :) Chodzi mi o programy. Jakiekolwiek, byleby sprawdzały jakość i poprawność w/w urządzeń. Zaznaczam że zrobiłem wszelkie benchmarki z Sandry 2004 PRO, RightMark AudioA 5.5 do muzyki, a także HD Tach, i nic nie wykazało. Tzn przy jednym benchmarku karty muzycznej programem RightMark AudioA 5.5 komp dostał zwisa, ale później robiłem dużo razy ten sam test i było dobrze. Polecacie jakieś programy do testów? O i jeszcze jedno: ważne żeby chodziły pod XP'kiem, a nie np uruchamiały sie pod dosem albo coś podobnego. Mam problemy z klawiaturką, chyba musze uaktualnić bios. no właśnie, czy to coś da? Może to być wadliwy bios? I przez niego tyle restartów i ziwchów?

EDIT: Ściagnąłem jeszcze Everest'a i zrobiłem ten test na odczyt do pamięci, zapis, i szybkośc dostępu. W zasadzie to nic poważnego, bo program chyba nei sprawdza poprawności tylko szybkosc i ilosc nie? Przepustowosc w tym przypadku nie jest najważniejsza :-|

Edytowane przez kaamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'Zapodałem' :wink: jeszcze Right Mark Memory Analyzer, i te dwa testy które w nim były, szybki i szczegółowy. Dokładny robił się ponad godzine, a wynik oznaczony jako STABLE i zero błędów. Pamieć jest ok, nie wiem jak by sie sprawowała na innym kompie. Zaraz zapuszczę programik z tej samej edycji tylko do CPU, zobacze jaki będzie wynik.

P.S. nie macie pomysłów na inne testy? Jakieś sugestie? Kurde ja nie znam tylu benchmarków żeby całego kompa posprawdzać do konca, z resztą i tak się nie da, ale warto spróbować, może akurat software'owo trafi się na winowajcę tych całych zwisów.

Edytowane przez kaamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem kolejny test programem CPU Right Mark Lite i też nic się nie działo. Wyciskałem z proca tyle ile tylko można, ale żadnych zwiechów. O dziwo nie mialem ani jednej zawieszki od rana, ale nic nie mówie, pewnie za chwile będzie. Nikt nic nie pisze, szkoda. Zanych propozycji na psrawdzenie podzespołów.

P.S. Warto uaktualnić bios w moim przypadku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaamien nie wal postów jeden po drugim bo oberwiesz płetwą od modera :)

Czytałeś co napisał aTaSerwis? Piszesz że zwiechy sa być może przez kartę dźw. - wyjmij więc ją i wszystkie inne niepotrzebne ustrojstwa PCI. Uruchom kompa tylko z potrzebnymi do tego rzeczami: CPU, pł. gł., RAM, zasilacz do tego podłacz dysk i sprawdź czy to coś dało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok daje już spokój z tymi postami, bo faktycznie może się to źle dla mnie skończyć. oj oj heh. A tak na serio to postawiłem już system, nowe stery, wszystko OK. Muzyke przepiąłem do innego slotu, sieciówke bezprzewodową też, dysk od nowa podzieliłem na partycje i... Od wczoraj ani jednej zawieszki! Nie chce zapeszać, ale jak narazie jest dobrze :) Jak chociaż raz mi się coś stanie, to tak jak mówicie, popracuje kilka dni na muzycznej zintegrowanej, a SB odłącze. Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stało sie! Znowu mam zwiechy. Ale teraz już praktycznie nie występują takie same jak wtedy. Tzn dokładnie od postawienia nowego systemu 2x tak mi się stało. A te zwiechy innej natury? Otóż przy włączaniu systemu, nie załaduje mi się do końca. Połowa ikon jest, oraz pasek na dole (ale bez zegarka, ikon i przycisków). Ctrl + Alt + Del >> wyloguj, i zaloguj jescze raz. Wtedy ładuje się już do konca. O tylko jedno oznacza: Dysk na wymiane! Chyba nie bede juz wiecej pisal w tym temacie, bo problem już rozwiązany. Czyż nie?

Dzięki wszystkim za porady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi