Skocz do zawartości
adnet

Potrzebna pomoc z Abit KT7A !!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Brat składa drugiego kompa i zakupił sobie taką płytę KT7A rev1.2 (używka).

Płyta ma najnowszy Oficjalny bios Abita z 7.11.2002

Do gniazda poleciał mój stary T-bird 1.4ghz, z delikatnie (prawie niezauważalnym) obkruszeniem jądra - kiedyś o ty, pisałem na forum.

Wszystko to w badziewiastej obudowie z noname zasiłką, już zaniżającą napięcia: +5V na poziomie +4.86V, pozostałe też nieco niższe ale ok (jednak akceptowalny poziom), dysk to stary Seeagate 2.1gb i do tego grafa TnT2 M64 16MB.

Już w czasie instalacji windy'98 pojawiły się problemy. Po skopiowaniu plików i restarcie komp zaczoł sie zawieszać w momencie gdzie wpisuje się nazwę urzytkownika ipt.

Instalacja została powturzona od początku i znów to samo.

Wobec takiej sytuacji w biosie ustawiłem Load-Default-Failed czy jakoś tak i to samo.

Zmieniłem Ram na kumpla 128MB i timingi max w dół i to samo.

Olłem sprawe i poszedłem spać.

Rano komp poszedł, ale jako 10x133=1333mhz, dokończyłem instalacji windy i przestawiłem mnożnik na default (fabrycznie jest odblokowany) i jest git.

Do momentu kopiowania danych z mojej Barraki na starego medalista ->zwis!?

Oczywiście na goły system poleciały najnowsze 4in1.

Mp3, divix latają ok.

Temp proca to 60 stopni (bios), ale cooler Titan D5TF jest zaledwie lekko ciepły (dobrze przylega i smarnołem tą srebną postą od Titana).

Brat raportuje że przy obiżony mnożniku 10*133=1333mhz wszystko idzie ok, a na 1400 nie.

Wertuje FAQ Abita, ale proszę o wszelką pomoc.

Czyżby proc po uruszeniu nie biega ok? Jednak już chodzi na fbs133, a różnica 77mhz to naprawdę niewiele.

Sprzęt:

T-bird 1400mhz

Abit KT7A rev 1.2 bios 7.11.2002

96MB Ram

TnT2 M64

SB 128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeprowadzałem wiele eksperymentów i ostatecznie stwierdziłem, że system jest niestabilny i wykrzacza się TYLKO przy procu puszczonym na 10.5x133=1400mhz (fabrycznie odblokowany mnożnik).

Jak zmienie mnożnik na x10, to wszystko idzie 100% stabilnie - 3D Mark 2001SE, gierki, itp.

W oficialnym FAQ Abita do tej płyty jest informacja, że zanotowano problemy z Athlonami o czestotliwości powyżej 1333mhz. Pada sugestia żeby w BIOSIE ustawić opcję K7 CLK_CTL jako Optimal.

Problem jest taki, że na tej płycie (rev1.2) nie ma takiej opcji?!

Ewentualnie wgranie starszego biosu ma pomóc. Spróbuje tego, ale może ktoś wie czemu nie ma takiej opcji w biosie?

Czekam na propozycje, porady.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem - u mnie proce (na identycznej płycie z identycznym biosem) chodzą od Athl 1000 (10x100) po Athl XP 1600+ (10.5x133) a obecnie 1700+ (11x133). Mój rekord to (11x151 =1660) więc nie sądzę żeby to była wina płyty. Raczej kiepska zasilka, albo wpływ ukruszenia. Ew kupiłeś uszkodzoną tą płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...