L.S.K Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 hmm przypadkiem nie bedze w tym bloczku za mały przepływ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) tak sie tesh zastanawiałem, ale najwyżej zrobi się większe nacięcia między dołkami i bedzie w miare ok no nie iwem.... jeszcze pomyśłe to moze coś wymyśle a napewno coś wymyśłe <_< ale najbardziej mi chdzi żeby mieć materiał! ma ktoś jakiś sklep netowy do polecenia?! litości niech ktoś napisze!! Edytowane 29 Maja 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 POszukaj w agencjach reklamowych na 100% mają... A miedz w składach metali kolorowych... jak nie znajdziesz to poszukaj w skupach złomu często maj amiedziane płaskowniki o grubości 1 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 ok jutro sie popytam gdzie co i jak, tylko jak sie pytałem starszego to u nas jest tylko jeden złom, nie ma składu metali kolorowych... skandal no, żeby w necie nie było takich rzeczy!? skandal! :mur: mam nadzieje ze coś jutro znajde... bo jak nie... to bedzie lipton jak nigdy!!:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo911 Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Taki mały OT. Czy ktoś z was rozważał kiedyś zeby zamiast bloku zrobić taką jakby rórkę z metalu co by woda wplywała prosto na jądro CPU, obmywała je i wypływała?? Czy zdało by to egzamin?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 można ją przylutować smażąc proca... nie iwem niech sie lepsi wypowiedzą;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 proponował bym ci konstrukcje jak kraf'ta z bloki.pl ponieważ będzie łatwiejsza w wykonaniu i przepływ będzie lepszy są tarcze do ciecia do małej szlifierki kątowej o grubości 1mm tnij tym zamiast dremlem wyjdzie ci taniej i dokładniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 1471061[/snapback]Kiepska wizja duze opory i wydajnosc tez nie powinna byc rewelacyjna imo taki spód jak ten wyzej jest lepszy rozstaw otworków co 5mm wiertło 5,1mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 (edytowane) spoko... byłem w agencji i powiedzieli że trudnoo dostać taki mały kawałek a do tego mają macx o grubości 7 mm qmpel ma 6 mm.. a nie iem czy wysatarczy? qpować?? zdecydowałem sie..(narazie) na projekt podsunięty przez Misiu15go....:D a tak wogóle to narazie sie sprawdze jak mi to pójdzie i czy bede miał tak dużą frajde jak myśle :D (jak bede miał materiały) ;/ n oto wystarczy te 6 mm czy nie bardzo? Edytowane 30 Maja 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 Taki mały OT. Czy ktoś z was rozważał kiedyś zeby zamiast bloku zrobić taką jakby rórkę z metalu co by woda wplywała prosto na jądro CPU, obmywała je i wypływała?? Czy zdało by to egzamin? Takie chłodzenie nazywa się "direct die". Jeden z pierwszych tematów w googlach: http://www.sysopt.com/articles/Direct_Die/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 to ta pleksa... ma 6mm gubości i nie jest przeźroczysta i jest za free :D nada sie na bloczek czy nie bardzo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 to ta pleksa... 1474035[/snapback] Why not? Ja uwazam ze sie nada ale niech sie spece wypowiedza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 yha trocze za cięko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Zwykle stosuje sie 15 czy 20 milimetrową.. Cięzko będzie kroćce wkręcić bo mała grubość dla gwintu, poza tym już przy 10 mm obecność uszczelki może powodować wyginanie sie pleksy..przy 5 mm to będzie masakra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 hm. 10 mm to ja mam i za uja nie moge jej wygiąć, predzej pęknie. swoją drogą - mam jej kawałek na zbyciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 cienka? napisałem do jakiejś agencji reklamowej i może bedą w stanie mi wyciąc takie obłe kształty tych plex... am nadzieje... tylko nie iwem ile sobie krzykną... ile wart jest taki kawałek 8x6x1.5cm....? a za tamtą musze podziękować:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Zwykle stosuje sie 15 czy 20 milimetrową.. Cięzko będzie kroćce wkręcić bo mała grubość dla gwintu20mm? Stary, toz to nie dosc ze drogie to i nieefektywne, taki gruby blok. 8mm, to co innego, pod warunkiem ze pod kroccami stosujesz oringa (krociec 3/8 ma 8mm gwintu i 2mm na oring, 1/4 ma 6mm gwintu i 2mm na oring) 10mm to minimum bez oringa dla 3/8 i 8mm dla 1/4. poza tym już przy 10 mm obecność uszczelki może powodować wyginanie sie pleksy..przy 5 mm to będzie masakra. 1474598[/snapback] Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z tym wyginaniem na uszczelce, ale cos ci sie chyba jeblo. Jakos z powodzeniem stosuja 8mm plekse i sie nic strasznego z nia nie dzieje... The bigger the better? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Spokojnie masz zły dzień? Tak gdzie moge kupić plekse to np te 10 mm 15 czy 20 toc standardowe wymiary z taką 8 mm mogły by być problemy. A czasami pleksa musi być gruba - zrób kanały z gwintem 3/8" w topie na gpu w 8 mm pleksie. A jak rowek na oring jest nieco za mały to pleksa 10mm potrafi sie nieco ugiąc. A top powinien przylegać ściśle do spodu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Spokojnie masz zły dzień?Tak i nie, sesja idzie ;) A czasami pleksa musi być gruba - zrób kanały z gwintem 3/8" w topie na gpu w 8 mm pleksie.Rozmawiamy tutaj o bloku na cpu z kroccami prostopadlymi do bloku, nie rownoleglymi. W tym drugim przypadku zgadzam sie z toba. A jak rowek na oring jest nieco za mały to pleksa 10mm potrafi sie nieco ugiąc. A top powinien przylegać ściśle do spodu... 1474680[/snapback] Jesli oring uszczelnia, to top moze i odstawac :) przyleganie to tylko kwestia estetyki :) Ale nawet, jak plexa nie przylega do bloku, to raczej jest to spowodowane tym, ze oringi sa bardzo twarde i jak wejdzie go troche pod plexe, to nie da sie jej dokrecic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 A jak rowek na oring jest nieco za mały to pleksa 10mm potrafi sie nieco ugiąc. A top powinien przylegać ściśle do spodu... nie zgodze sie - w moim bloku - którego budowę zarzuciłem niestety, przerosła mnie - pleksą 10 mm sciskałem oringi różne - grube na 5 mm i na 2 mm bez żadnego kanału na oring! a ona nic, prosta jak była i ściskała aż miło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 znalazłem firme co mi zrobi taki top:D znaczy wytnie go:P potrzebuje teraz wymiary, najlepiej zeby wszystkie otowry pod różne sockety były wycięte w pleksie-zero metalowych części;) Do tego potrzebuje jeszcze wymiarów miedzi z której bedzie spodek, mam zamiar w nim wyciąc rowki, wywiercić dziurki... vodzi mi o wymiary gruboś czerokość długość itp... czy to jest uniwersalne tzn czy pod każdy sochet podejdzie taki am rozmiar spodu ? ale głównie chodzi mi o grubość:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 wymiary pod rozne sockety masz tu: http://www.vr-zone.com.sg/?i=1356&s=1 wymiary bloczku miedzi ? no to juz musisz sam zdecydowac czy 50x50, czy 45x45 czy moze jakis inny; grubosc optymalnie 6 lub 8mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Pojawił sie na mojej drodze kolejny problem-zastanawiam sie czy jak zrobie w topie z pleksy otwory pod wszystkie sockety to czy nie bedzie to przeszkadzać tzn czy jak zamontuje na mobo pod a64 to odstające fragmenty pleksy np od mocowania pod LGa nie bedą przeszkadzac...? A może jest gdzieś jakiś gotowy projekt uniwersalnego topu? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Ja bym nie polecał robienia uniwersalnego topu, tyle dziur chyba estetycznei wyglądać nie będzie. To jest tylko moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 A może jest gdzieś jakiś gotowy projekt uniwersalnego topu? :D 1481386[/snapback] To jak sądzisz... Dlaczego jeszcze takiego topu nie ma w produkcji? Sa tylko zapinki... Dlatego ze ów nie pasowałby na wiekszosc pły.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) Reaktywacja Kończy sie szkoła i sie zabieram do roboty;) Przede mną problem, gwintowniki(miedź i poliwęglan w drodze;) ) Byłem w skklepach u mnie i nie można qpić pojedynczo 3/8'', jak coś to komplet za 109 zł :/ Pogrzebałem w garażu i znalazłem takie kolejno : dwa M10, Dwa M 11, dwa M 12... i M 18 ;) nie wiem czy któryś to ejst to upragnine 3/8 cala, i o to mi chodzi, bo mi wyszło że 3/8'' to prawie 1cm, a M 10 to 10mm(?) Więc prosze o odpowiedź, czy któryś gwintownik sie nada? a tu coś z innej beczki szlifierka stacjonarna, myślicie ze bedzie przydatna w "produkcji"? Z resztą chyba nie mam innego wyjścia, 5 szlifierek zarżniętych przeze mnie i dziadka leży na stole i czekają na elektryka....:( Coś chyba pomęcze sie żeby zrobić "automat" do cięcia rowków;) Sorry za jakość, ale zdjecia jak zawsze z fona.. Edytowane 20 Czerwca 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 żaden z tych 3/8" będzie miał takie oznaczenie 3/8" a otwór pod gwint to fi 15 ja wiem czy ci sie przyda no zależy co potrafisz na niej zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 (edytowane) żaden z tych 3/8" będzie miał takie oznaczenie 3/8" a otwór pod gwint to fi 15 ja wiem czy ci sie przyda no zależy co potrafisz na niej zrobić 1506689[/snapback] czyli sie nie nadają, bo nie wiem co napisałeś:? gdzie takie qpić....? A można coś inneggo zastosować zbliżonego do 3/8'' ? króćce jakie i śrubki jakie? Chciałbym wiedzieć jak im to powiedziec w sklepie.... :lol: Byłem w metalowni;) i mi powiedzieli że komplet 2x 3/8 '' 78zł!! o_O czy to nie zdzierstwo?? Edytowane 21 Czerwca 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Na allegro jest od pyty gwintowników :) I w dość atrakcyjnych cenach :) Ciekawe ile to warte ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 no dobra znalazłem, ale nie myślicie ze to jakiś szajs, bo cena całkiem inna od tej w sklepie... 3/8'' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...