Skocz do zawartości
hinco

Moje Śmieszne Bloczki

Rekomendowane odpowiedzi

załatwione

za niedługo przyjadą do mnie:

>miedź

>pleksa

>króćce

>gwintownik 3/8

>kadett :D

Mam:

<śrubki

<M5

<tarcze

<wiertła

<zapał&chęci

<szlifierki,wiertarki

Blok bedzie pod Lga, wykonałem projekcik:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

uwagi mile widziane a nawet wskazane :D

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga nr1

procki maja wbrew w pozrom maly rdzen. To ze woda bedzie plynac po calej powieszchni heatspreadera to nie znaczy ze najlepiej go schlodzi.

Wedlug mnie bedzie za wolno plynac.

1519747[/snapback]

czyli zwężyć tor po którym ma płynąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<rozwazania kogos kto sie nie zna ani w praktyce ani w teorii>a ja sie nie zgadzam. przeciez to co jest nacudowane(wyfrezowane, wywiercone czy co tam jeszcze) na spodzie nie ma chlodzic rdzenia cpu, heatspreadera tylko spod bloczku. a to czy spod bloczku jest nagrzewany punktowo (rdzen cpu) czy caly od heatspreadera (ktory jest glupim pomyslem i jak widac jedna jego funkcja to oslona rdzenia) to nie ma znaczenia bo i tak cieplo sie bardzo szybko roznosi w miedzi i caly spod ma praktycznie jednakowa temp.</rozwazania kogos kto sie nie zna ani w praktyce ani w teorii>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Oblookaj jak jest skonstruowany PowerX"

jakby dali wiecej i dluzszych finow to wydajnosc by pewnie wzrosla, ale zobacz jak juz jeczy ryba ze to musi kosztowac 200zl bo to takie skomplikowane zrobic to na cnc. jakby bylo wiecej i dluzsze to by ryba kazal 350zl placic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prace ruszyły :D (żeby nie było że tylko gadam ;) )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zdjęcia jak zwykle z fołna, wiec wybaczcie, nie dorobiłeś sie jeszcze ;)

tyle udało mi sie zrobić w spartiańskich warunach ;)

zeszlifowane rogi to pod króćce aby woda lepiej wpadała

zastanawiam sie czy nie zeszlifowac pozostałych, ale moze sie powstrzymam;)

niestety jedna szlifierka poległa :(

i dlatego jest pare niedociągnieć...

w sumie myślałem że to i tak bedzie wiele wiele gorzej wyglądać...

Teraz powstało pytanie... jak zrobic finy i czym, aby wszystko było w miare wydajne;)

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Oblookaj jak jest skonstruowany PowerX"

jakby dali wiecej i dluzszych finow to wydajnosc by pewnie wzrosla, ale zobacz jak juz jeczy ryba ze to musi kosztowac 200zl bo to takie skomplikowane zrobic to na cnc. jakby bylo wiecej i dluzsze to by ryba kazal 350zl placic.

1520396[/snapback]

moze by wzrosła a moze nie, nie wiadomo ( moze kiedys sprawdze ) , wielkosc finow w bloku powerX jest narzucona z góry poprzez gabaryty jakie chcialem zachować , finy nie mogą być dłuższe ( no moze troche ) ani szersze , w szerokosci to juz wszystko do 1mm jest upchane. Powierzchnia finow ma 20x20mm a procek ( to zalezy ale ... ) pewnie ma 9x9mm ( a64 ) wiec czy to sie oplaca robic wiecej finów ? ( nie mowie o P4 bo wiecej ludzi ma A64 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak finy 0.5mm w odstepie 0.5mm to 115finów to 115 mm szerokosci ,

chyba ze zrobiles finy 0.25mm w odstepie 0.25mm to mozesz miec 1/2 tej szerokosci. czy zle mysle ?

1546071[/snapback]

odstępy ponad 1mm a same finy czy piny ;) tesh okkoło 1mm

poddstawa ma 5.5 x 5 cm

ścianki ~7 mm

wysokość ...hmmm a bedzie 13mm jak sie polutuje

grubość dna poniżej 2mm

wszystko robione brzeszczotem bo tarcze 1m są za grube ;)

odstęp między najwyższym punktem finów czy pinów a powierchnią ścianek bocznych to ok 2,5mm (jak sie zlutuje ( jeszcze zależy czy bede miał oring czy silikon:/), jush próbowałem ale mni nie idzie, może starszy mi pokaże co i jak żeby sie to udało... :D )

foty zapodam jak zainstaluje chociaż SP1 bo mi oprogramowanie komórki nie kce sie wgrać bez niego i nie moge przesłać fot na kompa:/

dzisiaj postaram sie to zlutować, i troche oganąć żeby jako tako wyglądało...

czuje że Wam coś nie pasi albo coś dziwi w tym spodzie... :?

hmm.... chyba wszystko napisałem co chciałem <_<

no to są fotki :D

zdjęcia sprzed paru dni zanim zacząłem próby lutowania, teraz jest wszystko prawie czarne:/

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli miałbym czym sie pokrzepiać bez przerwy to samo piłowanie to niedżo zajmuje w jeden dzieńsie można zmieścić [;

mi to zajęło nie licząc tego że sie musiałem odrywać staremu pomóc na budowie to chyba ok, 3h albo mniej (samo piłowanie gotowego kawałka, z jush obciętymi bokami)

brzeszczot nówka! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to się pochwalę ponieważ robie podobny bloczek, 5x5 cm, a właściwie już zrobiłem tylko jeszce podpiłować ty i tam i mnie lutowanie czeka , mój ma 140 pinów(miał 144 ale 4 na końcach mu przyciołem ,mam nadzieje że nie pogorszy mi się drastycznie wydajność :) ) , piny mają ok 2x2x8 mm a część " "zapinowana" to 35x36 mm , co do piłowania to ja piłowa przez cała płytke a boki odcinałem pózniej , tak że miałem więcej piłowani i mi to zajęło więcej czasu , teraz to już bym wolał kupić niż robic taki drugi :) może jak zkołuje jakąś cyfrówke to zapodam foty mojego rękodzieła a tymczasem życze powodzenia w dalszej pracy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lutowanie to nie lada wyzwanie [;

ja wyciąłem wyżynarką to co trzeba przylutować i jest w jednym kawałku ale mimo to niezłe jazzy są:/

na testowym jest ten tofik ;d

najcięższą rzeczą jest zlutowanie, tak to looooz

@ rhezus

ja mam przed sobą przynajmniej jeszcze dwa na NB i SB,,,, moze grafa.. a i na mosfety by sie przydało [;

nie można wymiękać ! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam na oku ale nie oring:/

takka do rur, kilku warstwowa, ale można obciąć jeden poziom i jest dobra tylko musi byc bardzo ściśnięta ( tak powiedzieli w sprzętem wodnym [;)

luknijcie na tetowe tam jest mój problem z lutowaniem i wyrażajcie swoje opinie pliz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam na oku ale nie oring:/

takka do rur, kilku warstwowa, ale można obciąć jeden poziom i jest dobra tylko musi byc bardzo ściśnięta ( tak powiedzieli w sprzętem wodnym [;)

luknijcie na tetowe tam jest mój problem z lutowaniem i wyrażajcie swoje opinie pliz!

1548081[/snapback]

Moja opinia to taka ze nie umiesz tego polutowac OT co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi na poczatku tez nie szlo, tym bardziej, ze probowalem to robic bez pomocy i rad ojca. Jak zlutowalem jeden koniec, to rozlutowywal sie drugi, bo za mocno go rozgrzalem (mam taki duuuzy palnik). Przyszedl ojciec, potrzymal palnij tak, aby nie rozgrzewal nadto miedzi i ja majac dwoje wolnych rąk polutowalem.

MUSISZ PRÓBOWAĆ !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkręca mnie ten temat :)

tak sobie myślę że w sumie znalazłbym wszystkie narzędzia potrzebne do zrobienia bloczku...tylko palnika nie mam :huh: ...i mam takie pytanko czy by sie udało polutować bloczek taką "zwykłą" lutownicą ??..no taką jak sie lutuję kabelki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkręca mnie ten temat :)

tak sobie myślę że w sumie znalazłbym wszystkie narzędzia potrzebne do zrobienia bloczku...tylko palnika nie mam :huh: ...i mam takie pytanko czy by sie udało polutować bloczek taką "zwykłą" lutownicą ??..no taką jak sie lutuję kabelki  :D

1548362[/snapback]

a kuchenke na gaz masz?? :wink:

terqaz kupiłem oringi i silikon i coś może zmontuje ]:->

cały czas lutowałem ze starym, starszy twierdzi że to jakiś felerny stop którego jakiś składnik jest anty cyna...

z resztą ktoś mi na forum tesh to powiedział

skręce śrubami i może bedzie

to początki...:D

Moja opinia to taka ze nie umiesz tego polutowac OT co

1548362[/snapback]

gdybym to tylko ja lutował to tak, mój starszy to lutował tysh nic:/

:[

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nudzi mi się troce i postanowiłem wykonać blok na nb ale do tego potrzebuje rozstawu otworów do montowania chłodzenia na nb na abicie nf7-sl??( przyda się również rozstaw otworów na plycie dfi ultra-d na którąs sie kiedyś przesiąde a chcę zrobic bloczek uniwersalny żeby nie robić pózniej) i jak jest układ otworów w stosunku do nb ???

1 o--[]--o

2 o--<>--o o-otwór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi