-K@mil- Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) Chce zmienic RAM. Obecnie mam 2 kosci antycznej pamieci SDR (196MB). Moja plyta glowna to K7VT2 firmy ASRock, procek AMD ATHLON XP 2000+. Co lepiej kupic 1GB RAM'u firmy GOODRAM (DDR 1024MB PC3200 (400MHz CL3) DUAL KIT (2 * 512MB)) czy osobno 2 kosci po 512MB (DDR 512/400 MB PC-3200) firmy KINGSTON (nie chodzi tu o cene bo to roznica 20zl) ?? Zastanawia mnie jeszcze jedno, w instrukcji plyty glownej znalazlem takie zdanie: 2 slots for DDR: DIMM1 and DIMM2 (PC1600/PC2100), Max. 2GB A w tych kosciach PC3200, czy w takim wypadku ta pamiec ruszyla by na mojej plycie glownej bez problemow? Domyslam sie ze by ruszyly ale z mniejsza predkoscia (ale w koncu wszystko bedzie szybsze od 196MB SDR :mrgreen: ). I jeszcze jedno, czy skok wydajnosci bedzie dostrzegalny przy wymianie obecnych 196MB na 1GB ? Edytowane 29 Maja 2005 przez -K@mil- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 kingstony zwykle sa slabiutkie kup goodramy, a pamieci powinny chodzic tyklo wolniej, i napewno bedzie roznica przejscia z sdr na ddr i to jeszcze na 1gb :) ale ja bym wolal kupic 2x256ddr lub 1x512 i zmienic plyte ;) pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Ja bym bral Kingstony. Goodramy moga byc problematyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Kingstone , sprawdzona marka mowi wszystko sama za siebie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) tere fere ;) nie dualowane seryjnie kingstony miewają problemy w dualu,, płyta bez duala ale może następna będzie,, z tych brał bym goodramy na brainpower pcb (kiedyś pocisną jakieś sensowne fsb) lub na bga (na 99% pocisną na dwójkach na tym zestawie),,, przyszłościowo lepszy pomysł pc3200 beda latac na plycie pod 2100 Edytowane 29 Maja 2005 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 nie beirz kingsotnow - juz lepiej goodramy - a najlepiej Samsungi TCCC z allegro po 140zl sztuka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_pr Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 A ja ci mówie żebyś wziął kingstony. U mnie taki zestawik pięknie się spisuje w dualu. w Aida 32 odczyt z pamięci mam 2781 a zapis 1176. Tylko że ja je trochę podkręciłem. Ale do tego że są lepsze od goodramów to jestem praktycznie pewien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 (edytowane) ja na moich goodramach i gownianym chipsecie sis mam odczyt 3.5GB/s zapis 1050 MB..... i to bez duala. jakbym na twoim konfigu mial taki wynik to bym sie bardzo gleboko zastanawial co jest nie tak... Edytowane 5 Czerwca 2005 przez Sir_ice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 (edytowane) porównaj wyniki z innymi p4 a potem się chwal ;) niewiele niższe (ponizej 10%) osiagi mam na AXP :P :P Edytowane 5 Czerwca 2005 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 przeciez sie nie chwale :mur: wiem ze mam lipny wynik... ale to przez ta syfna mbo :( juz w najblizszym czasie przesiadam sie na ic7 :-P to wtedy powalcze o osiagi goodramow moze nawet styknie mi na druga kostke to w dualu tez posmigaja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 trochę zgyźliwie napiałem,,, jego wyniki są w granicach normy,, no może kilku procent brakuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 tere fere ;) goodramy na brainpower pcb 1470257[/snapback] ? robią goodramy na brainpowerze? czyżbym coś przegapił? forest jak możesz zarzuć jakimś linkiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...