Skocz do zawartości
-K@mil-

Goodram Czy Kingston ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zmienic RAM. Obecnie mam 2 kosci antycznej pamieci SDR (196MB). Moja plyta glowna to K7VT2 firmy ASRock, procek AMD ATHLON XP 2000+.

Co lepiej kupic 1GB RAM'u firmy GOODRAM (DDR 1024MB PC3200 (400MHz CL3) DUAL KIT (2 * 512MB)) czy osobno 2 kosci po 512MB (DDR 512/400 MB PC-3200) firmy KINGSTON (nie chodzi tu o cene bo to roznica 20zl) ??

Zastanawia mnie jeszcze jedno, w instrukcji plyty glownej znalazlem takie zdanie:

2 slots for DDR: DIMM1 and DIMM2 (PC1600/PC2100), Max. 2GB

A w tych kosciach PC3200, czy w takim wypadku ta pamiec ruszyla by na mojej plycie glownej bez problemow? Domyslam sie ze by ruszyly ale z mniejsza predkoscia (ale w koncu wszystko bedzie szybsze od 196MB SDR :mrgreen: ).

I jeszcze jedno, czy skok wydajnosci bedzie dostrzegalny przy wymianie obecnych 196MB na 1GB ?

Edytowane przez -K@mil-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kingstony zwykle sa slabiutkie kup goodramy, a pamieci powinny chodzic tyklo wolniej, i napewno bedzie roznica przejscia z sdr na ddr i to jeszcze na 1gb :)

ale ja bym wolal kupic 2x256ddr lub 1x512 i zmienic plyte ;) pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tere fere ;)

nie dualowane seryjnie kingstony miewają problemy w dualu,, płyta bez duala ale może następna będzie,, z tych brał bym goodramy na brainpower pcb (kiedyś pocisną jakieś sensowne fsb) lub na bga (na 99% pocisną na dwójkach na tym zestawie),,, przyszłościowo lepszy pomysł

pc3200 beda latac na plycie pod 2100

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ci mówie żebyś wziął kingstony. U mnie taki zestawik pięknie się spisuje w dualu. w Aida 32 odczyt z pamięci mam 2781 a zapis 1176. Tylko że ja je trochę podkręciłem. Ale do tego że są lepsze od goodramów to jestem praktycznie pewien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na moich goodramach i gownianym chipsecie sis mam odczyt 3.5GB/s zapis 1050 MB..... i to bez duala.

jakbym na twoim konfigu mial taki wynik to bym sie bardzo gleboko zastanawial co jest nie tak...

Edytowane przez Sir_ice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez sie nie chwale :mur:

wiem ze mam lipny wynik... ale to przez ta syfna mbo :(

juz w najblizszym czasie przesiadam sie na ic7 :-P to wtedy powalcze o osiagi goodramow moze nawet styknie mi na druga kostke to w dualu tez posmigaja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi