Suprboar Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Witam posiadam MSI NX6800gt (karta rewelacyjna jezeli chodzi o wydajnosc) ale z okazji upalow mam 2 pytania pierwsze wynika z ostatniej mojej malej usterki ( jeden plat od wiatraka wygiol sie i zaczepil o oslone przez co chlodznie sie zatrzymalo zjawisko to trwalo na oko chyba z 1h i jakos po godzinie tak mie naszzlo by sprawdzic temperature karty bo i patrze a tu 92 C troche duzo i pozniej dopiero znalazlem usterke po wylaczeniu kompa i naprawilem, i teraz przechodze do pytania czy cos karcie moglo sie stac w tym czasie kiedy chlodznie stalo i temperatura doszla az do 92 C(choc nie wiem czy szla stopniowo czy to byla maxymalna temperatura z wylaczonym chlodzeniem- ze reszte ciepla jakos odprowadzly radiatory) i czy moglo to w jakis sposob uszkodzic karte jezeli tak czy mozna sprawdzic to w jakis softwareowy sposob bo karte wachalem nie bylo czuc zapachu spalenizny i sprawdzalem ja w 3d markach to milalem takie same ilosci jakie wczesniej. 2 pytanie pzez te upaly karta czesto mi dochodzi nawet do 68 stopni(ale wyzej juz nie idzie) czy mozna np jakos jej ulzyc npp obnizyc troche taktowanie(chodzi mi cos jak cool & qiet) lub jakis sposob by troche stuningowac podstawoe chlodznie np dac radiator na dola na PCB lub jakis wiatrak(ale przy tym jyz bylo by troche kosztow dlatego narazie wazniejsza jest moja pierwsza propozycja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Dobrze ze doszło ci "tylko" do 92 st. 1 Karcie raczej nic nie powinno sie stać jeżeli normalnie chodzi to spox, dla pewności przejedź 4pętle 3dmarkiem 03,05 jeśli nie zobaczysz artefaktów i nic sie nie będzie działo to nie musisz sie martwić :wink: 2 Co dotego to mozesz założyć jakiś cichy wolnoobrotowy wiatrak dodatkowo na grafe albo dać jakiś na tył budy żeby wydmuchiwał powietrze na zewnątrz, zmiana taktowania to chyb a zły pomysł :? na standardowych powinna śmigac bez problemu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Witam posiadam MSI NX6800gt (karta rewelacyjna jezeli chodzi o wydajnosc) ale z okazji upalow mam 2 pytania pierwsze wynika z ostatniej mojej malej usterki ( jeden plat od wiatraka wygiol sie i zaczepil o oslone przez co chlodznie sie zatrzymalo zjawisko to trwalo na oko chyba z 1h i jakos po godzinie tak mie naszzlo by sprawdzic temperature karty bo i patrze a tu 92 C troche duzo i pozniej dopiero znalazlem usterke po wylaczeniu kompa i naprawilem, i teraz przechodze do pytania czy cos karcie moglo sie stac w tym czasie kiedy chlodznie stalo i temperatura doszla az do 92 C(choc nie wiem czy szla stopniowo czy to byla maxymalna temperatura z wylaczonym chlodzeniem- ze reszte ciepla jakos odprowadzly radiatory) i czy moglo to w jakis sposob uszkodzic karte jezeli tak czy mozna sprawdzic to w jakis softwareowy sposob bo karte wachalem nie bylo czuc zapachu spalenizny i sprawdzalem ja w 3d markach to milalem takie same ilosci jakie wczesniej. 2 pytanie pzez te upaly karta czesto mi dochodzi nawet do 68 stopni(ale wyzej juz nie idzie) czy mozna np jakos jej ulzyc npp obnizyc troche taktowanie(chodzi mi cos jak cool & qiet) lub jakis sposob by troche stuningowac podstawoe chlodznie np dac radiator na dola na PCB lub jakis wiatrak(ale przy tym jyz bylo by troche kosztow dlatego narazie wazniejsza jest moja pierwsza propozycja) 1470217[/snapback] W edytorze rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\NVIDIA Corporation\Global\NVTweak utwórz klucz CoolBits (Reg_Dword) i nadaj mu wartość 3. Od tego momentu będziesz mógł regulować taktowanie w sterowniku karty( także w dół). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...