Skocz do zawartości
NeuroPL

Wydajny Blok Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Allen3, wiadomo, każdy by chciał mieć profesjonalne stanowisko testowe i na nim wykonywać pomiary ale czy nie mozna testowac blokow na danym zestawie, tak jak to jest robione przy AC? W czym tkwi roznica? Podobnie moznaby podawac cala konfiguracje sprzetu i chłodzenia + warunki pogodowe w trakcie pomiarow. Napewno taki test bylby wiarygodniejszy niz zabawy z C/W na grzałce... A nowicjusze chłodzenia wodnego napewno z takiego testu wyciągnęli by jasniejsze wnioski niz z C/W i znalezli by najwydajniejszy blok.

Najwydajniejszy jest PowerX.  B)

I owszem, wszystkie bloki w recenzji na Overclockers.pl były testowane na jednakowej konfiguracji sprzętowo=testowej (klik). Testująć w warunkach typowych dla przeciętnego Użytkownika (tzn. na komputerze a nie na grzałce, na którą niewiele osób stać, a nawet jeżeli to czy na prawdę chciałoby się im sprawdzać wydajność na grzałce? woleli by zapewne w realnych warunkach).

Problem tkwi w tym, że w takim komputerze nie mogłaby być zmieniana konfiguracja sprzętowa, ponieważ to automatycznie mogłoby wpłynąć na wyniki (chodzi o sprzęt PCta, nie układu chłodzenia wodnego, ponieważ wymieniająć, np. pompkę z jednej, na drugą o takiej samej charakterystyce raczej dużych różnic nie odnotujemy). A jeżeli komputer jest jednocześnie przeznaczony do codziennej pracy i jest w rękach zapaleńca Water Coolingu, to naturalnym jest, iż długo jednakowa konfiguracja nie wytrzyma. Nam udało się przeprowadzić testy na jednakowej konf. sprzętowo-testowej w ciągu ok. pół roku.

Obecnie daliśmy odpocząć konfiguracji i zbieramy pomysły na zbudowanie odpowiedniego stanowiska testowego, pewne dane dotyczące procedury testowej mam w posiadaniu (tip: chodzi o testy serwisu o tej samej nazwie, tyle, że zagranicznego ;)).

Pewne jest jedno, że zarówno na Jet-PC, jak i na Overclockers zwyciężył PowerX (na Overclockers ustępując minimalnie Storm G4, ale wiadomo obecnie jeszcze 2 konstrukcja na świecie pod wzgl. wydajności, w razie czego odsyłam do Procooling po testy zagraniczne).

Donulung, myślę, że masz dużo racji, obecnie bloki weszły w taką fazę techniczną, że różnice pomiędzy najlepszymi konstrukcjami są wręcz minimalne (0,5-1*C), decydują na prawdę detale w procedurze testowej o tym, który blok okaże się najwydajniejszy. Obecnie można chyba tylko kombinować z materiałami o lepszych właściwościach przewodnictwa, aby skonstruować lepszy blok, bądź wpaść na genialny pomysł stworzenia jeszcze lepszej konstrukcji. Z tego co dostrzegam, to pomimo, iż wymyślane są obecnie bardzo fantazyjne wzory, bardzo trudno jest im sprostać w ten sposób lepszym wynikom w wydajności.

Edytowane przez Allen3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma co sie oszukiwac - czy uzyjemy komputera czy stanowiska z grzalka to wyniki dotycza tylko tego danego zestawu

testy moga jedynie pokazywac ktory blok jest najwydajniejszy i to wlasciwie dla danej POMPKI - nie dla przeplywu ,tylko wlasnie dla pompki ,bo idac do sklepu kupujemy pompke ,a nie przeplyw

wiec idac dalej musimy zatroszczyc sie tylko o stala temp otoczenia i stala temp wody - to do testow

teraz idac dalej ,kazdy ma inna chlodnice o innym oporze ,wiec bedzie mial inny przeplyw dla takiej samej pompki

wiec moze testowac dla roznych przeplywow?

a po co skoro w zlozonym ukladzie nie mamy jak oszacowac przeplywu

jest tyle zmiennych dla ukladu domowego ,ze mozemy tylko cieszyc sie,ze bloki sa na bardzo zblizonym poziomie wydajnosciowym

smutne ,ale prawdziwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku powiedzmy, że mamy TYLKO 10 różnych pompek i 10 różnych nagrzewnic ( pod wzgl. charakterystyki, nie licząć na razie innych podzespołów układu chłodzącego, przyjmujemy, że konfiguracja sprzętowa domowego PCta jest stała):

Kombinacja dla pompki ( z 10 wybieramy 1) + Kombinacja dla nagrzewnicy ( z 10 wybieramy 1) = 100 (skrócony zapis ;))

Zatem dla 10 różnych pompek i 10 nagrzewnic możemy złożyć aż 100 różnych zestawów, czyli wg tego co mówi KGB teoretycznie możemy uzyskać 100 różnych wyników w teście pojedynczego bloku! A różnych pompek i nagrzewnic jest chyba więcej niż 10 dla każdej? ;]

Testy dla różnych przepływów mogły by być dobrym tipem :) Przeprowadzać testy dla małych, średnich i dużych przepływów. Bardzo Dużo roboty, ale wiadomo, że wyniki byłyby bardziej reprezentatywne/lepiej obrazujące możliwości bloku dla potencjalnego czytelnika.

Tip: Może wydzielić te posty tyczące się testów? imho wątek odchodzi od bloków na S939...

Edytowane przez Allen3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy warto wymienić Uriela 2.0 na PowerX? Chcę chłodzić A64 Winni. OC jakie tylko da się wycisnąć.

Reszta komponentów:

-GPU - Atira CFD

-chipset - Weland CFD

-Eheim 1048 + rezerwuar AGB-O-Matic

-BIX2 + 2xQoltec 120 mm

Wszystko zamknięte w obudowie big tower chieftec DA-01W-D

W najbliższym tygodniu wszystko złożę do kupy (prezentacja zdjęć na forum planowana) na razie z Urielem ale może go wymienię. Pytanie czy jest sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ale myslisz ze komus by sie chcialo za kazdym razem kompa rozbebeszac by robic test?? - Zasponsorujcie mi platforme to bede robil chetnie icon_smile3.gif

fireblade3, jakoś wszystkim testującym AC to nie przeszkadza, wiec nie wiem dlaczego "watercoolingowcy" sa tacy leniwi...

Problem tkwi w tym, że w takim komputerze nie mogłaby być zmieniana konfiguracja sprzętowa, ponieważ to automatycznie mogłoby wpłynąć na wyniki (chodzi o sprzęt PCta, nie układu chłodzenia wodnego, ponieważ wymieniająć, np. pompkę z jednej, na drugą o takiej samej charakterystyce raczej dużych różnic nie odnotujemy). A jeżeli komputer jest jednocześnie przeznaczony do codziennej pracy i jest w rękach zapaleńca Water Coolingu, to naturalnym jest, iż długo jednakowa konfiguracja nie wytrzyma. Nam udało się przeprowadzić testy na jednakowej konf. sprzętowo-testowej w ciągu ok. pół roku.

Czyli problem nie tkwi w konfiguracji sprzetowo-testowej tylko w otrzymaniu wszystkich blokow i przetestowaniu ich jednego dnia? Przeciez kazdemu producentowi zalezy aby jego bloczek byl wiarygodnie oceniony a co najwazniejsze doceniony w srodowiskach zapalencow WC.

Allen3, piszesz o sporej ilosci mozliwosci... ale kto tak naprawde tego oczekuje? Przecietny uzytkownik i poczatkujacy watercoolingowiec potrzebuje tylko testu na danej platformie (nie grzalce) wraz z podaniem C/W i temperatur, do tego dochodzi pelna konfiguracja komputera i zestawu chlodzacego. I naprawde zachodu przy tym jest tyle samo jak zabawa z pseudo grzałką. I o to mi cały czas chodzi, test na jet-pc jest niewiarygodny bo jest robiony dla grzałki. Mysle ze ten podtemat moznaby wydzielic i zrobic osobna dyskusje.

AndyN, jezeli cos mozna wymienic to pewnie ze warto, zalezy czy jest to opłacalne do tego co chcesz osiagnac... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN ja po przejsciu z uriela na px zyskałem sporo w oc ~ 80 mhz dla mnie to duzo zwłaszcza jezeli mówimy o maxymalnych wartociach

co do samego testu na jet pc

jak czytam to co piszecie to mam wrazazenie ze u niektórych fizyka jest przedmiotem nadobowiazkowym na ktory raczej nie uczesczacie

temp 50c na wc na A 64 Który wydziela tak mało ciepła jest nie mozliwe :mur:

A 64 wydziela mało ciepła na 1.4v i 1.8GHz a nie na 1.65v i 2800mhz nie wydaje wam sie ze pod podkreceniu do takich wartosci wydzielane przez niego ciepło jest "troche" wieksze niz nominalnie ?

grzałka ponad 100 w jest najrozsadniejszym wyborem z kazdego punktu widzenia (jak dla mnie)

strasza was duze temp a 100w to za duzo ?

ale za to wiekszosc z was kreci te proce a uzyskaną moc chyba wykozystuje skoro tak to ile w wydziela wasz proc podczas stresu ?

co mnie obchodzi temp jak nic nie robie ?

obchodzi mnie temp proca jka go zostawiam na nnoc do ripowania filmu zeby mi sie nie spalił nie zwiesił ... chyba wiadomo ze jak przezyje stres o przezyje tez codzienna prace z winampem i przegladarką

co do kolejnych nie mozliwych rzeczy 26-28c na 2700mhz winchester temp otoczenia 23c bez włączonego c'q nie mozliwe ?

a jednak mi sie udało i nie wątpie ze nie jednej osobie tez sie uda

ale jak ktos nigdy nie miał do czynienia z takim sprzetem sie rozpisuje i zabiera głos jak by był profesorem h**j wie czego to potem mozna przeczytac o takich cudach...

test na jep pc jest zły wiec podam wam odwrotnosc tego co jest na pcjet czyli to czego wy chcecie

temp procka na procesorze ktory wydizela mało ciepła (Pentium M Turion ) testy na wile pompkach poczawszy od akwariuwek po pomki z przepompowni bo moze jakis blok jest wrazliwy na prezpływ wody w hektolitrach . Test bez wzorów a najlepiej to bez jednostek i jakiejkolwiek skali same słupki bo reszta bedzie za trudna do zrozumienia (dla niektórych)

warunki testowe winamp + saper nie iwecej niz 10 bomb na planszy wieksza ilosc moze spowodowac za duze obciazenie i temp mga wyjsc za wysokie

paranoja

cieżcie sie ze komus chce sie robic testy ludzie poświecaja swój czas i zaginają mózgownice zeby zrobic dla was jak najlepiej a wy niezastanowicie sie nie poszukacie a juz na pewno nie poomyślicie i czym predzej zbluzgacie kogos i nazwiecie jego prace bezsensowną bo wasze resztki muzgu mają problem z opanowaniu paru wzorów

jak komputer i chłodzenie go jest za trudne to kucie se liczydło a jak stwierdzicie ze opanowaliscie jego obsługo pomyslcie nad klakulatorem ...tylko jakims prostym

nie bede zucał nikami mam nadzieje ze ci co pisza bzdury nastepnym razem uzyją tego co nosza na szyi i nie beda pisali takich bajek jak w tym temacie

sory za wszelkie błedy ale nie pisze ksiazki tylko posta na szybkomam nadzieje ze dzieki temu co napisałem ktos zaoszczedzi troche czasu na próby zrozumienia waszych chorych teorii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli problem nie tkwi w konfiguracji sprzetowo-testowej tylko w otrzymaniu wszystkich blokow i przetestowaniu ich jednego dnia? Przeciez kazdemu producentowi zalezy aby jego bloczek byl wiarygodnie oceniony a co najwazniejsze doceniony w srodowiskach zapalencow WC.

Nie, nie o to chodzi. Miałem na myśli to, że ciężko jest utrzymać zestaw komputerowy o jednakowej konfiguracji sprzętowej na dłuższą metę, jeżeli używamy go również do pracy na co dzień i ma go w posiadaniu fanatyk chłodzenia wodnego, który by chciał go ciągle ulepszać, poprawiać, etc.

W jednym dniu nawet byś nie zdążył przetestować wszystkich bloków, tymbardziej, że test pojedynczego bloku na Overclockers trwał nieprzerwalnie 72h (3 dni), aby temperatury się ustabilizowały, gdyż w początkowych godzinach mogą wystąpić wahania temperatur, które mogą wpłynąć na obrazowanie późniejszych wyników. Dzięki 72h ciągłej pracy uniknęliśmy tego.

każdy producent chciałby, aby jego produkt wypadł najlepiej, wiadomo, że to niemożliwe, więc wyniki testu pokazały, który jest lepszy, a który gorszy pod wzgl. wydajności w bezpośredniej konfrontacji, test z resztą ukazuje odpowiednio czołówkę poszczególnych modeli jak na innym serwisie, więc wyniki tymbardziej powinny być wiarygodne. Jak widać również w środowisku związanym z chłodzeniem wodnym interesanci wybierają głównie te produkty, które okazały się najwydajniejsze, chyba mogę jednocześnie napisać, iż obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się PowerX i F2S.

Allen3, piszesz o sporej ilosci mozliwosci... ale kto tak naprawde tego oczekuje? Przecietny uzytkownik i poczatkujacy watercoolingowiec potrzebuje tylko testu na danej platformie (nie grzalce) wraz z podaniem C/W i temperatur, do tego dochodzi pelna konfiguracja komputera i zestawu chlodzacego. I naprawde zachodu przy tym jest tyle samo jak zabawa z pseudo grzałką. I o to mi cały czas chodzi, test na jet-pc jest niewiarygodny bo jest robiony dla grzałki.

Nie wiem ile osób tego by potrzebowało, stwierdziłem tylko przykładową ilość możliwości konfiguracji zestawu, które zasugerował KGB.

Gdyby dało radę wyliczyć moc oddawaną z układu podczas testu, a potrzeba do tego jakiegoś miernika, to jestem w stanie dodać do testu również współczynnik C/W i po problemie, jeżeli komuś nie pasuje współczynnik za pomocą temp. :)

grzałka ponad 100 w jest najrozsadniejszym wyborem z kazdego punktu widzenia (jak dla mnie)

Zgadzam się, ponieważ obecnie procesory AMD/Intel Desktop wydzielają co najmniej 70W w standardzie, po podkręceniu o kilkaset MHz są to wartości powyżej 100W, wydaje mi się, że średnio ok. 130W, więc to chyba samo mówi za siebie, że warto testować w takich warunkach, tymbardziej, iż osoby, które korzystają z chłodzenia wodnego, w większości swoje procesory/karty graficzne podkręcają.

cieżcie sie ze komus chce sie robic testy ludzie poświecaja swój czas i zaginają mózgownice zeby zrobic dla was jak najlepiej a wy niezastanowicie sie nie poszukacie a juz na pewno nie poomyślicie i czym predzej zbluzgacie kogos i nazwiecie jego prace bezsensowną bo wasze resztki muzgu mają problem z opanowaniu paru wzorów

Ostro powiedziane ;)

Gdyby nie tacy altruiści (być może przesadziłem z terminem, chociaż niekoniecznie;)), testów by nie było, co za tym idzie, nie wiadomo co wybrać...

Mysle ze ten podtemat moznaby wydzielic i zrobic osobna dyskusje.

Przychylam się do prop. ;) Edytowane przez Allen3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWER BY AMD

Zluzuj trochę. Może niektórzy spali na lekcjach fizyki (czyżby?) ale Ty chyba spałeś na lekcjach dobrego wychowania, dyskusji (dyskutuje się z opiniami a nie obraża oponenta w dyskusji) oraz gramatyki i ortografii.

Szczerze doceniam wysiłek włożony w przeprowadzenie tego testu. Jednakże pewne uwagi, które w tym wątku się pojawiły mogą posłużyć do przeprowadzenia jeszcze lepszych testów w przyszłości. Nieprawdaż?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już robi się test to po to żeby wykazać wyższość jednego bloczku nad drugim. Jak już pisałem wcześniej na przykładzie RBX-a i X3M-a jeżeli w jednym teście wychodzi że jeden blok jest lepszy KLIK to trochę dziwne że w testach prowadzonych przez inny serwis wychodzi coś całkiem odwrotnego KLIK Skolei testy prowadzone tutaj KLIK robione były przy różnych przepływach i krzywe opisujące wydajność jakoś nie przecinają się a wszyscy twierdzą że testują wszystkie bloki przy tej samej konfiguracji układu. W takiej sytuacji nie wiadomo kto ma rację i który blok jest lepszy (Może POWER BY AMD opisze to fizycznym wzorem i wyjasni sprawę bo nie spał na lekcjach). Wydaje mi się że jednak warto by było oprócz c/w podawać wartości z jakich zostało wyliczone tj. temp. wody i zmierzoną na bloczku oraz przepływ. Coś przecież musiało wpłynąć (zmiana parametrów układu testowego) na to że wyniki są takie a nie inne i trudno się dziwić że co do pozostałych wyników też można mieć wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. temperatura wody

2. temperatura procesora

3. przeplyw

Te trzy parametry wystarcza w zupelnosci. Jesli podaje sie C/W to moc realna grzalki zamiast temperatury proca lub wody. Z tego mozna wyznaczyc C/W@przeplyw i to dopiero bedzie mialo sens - ostatnio wreszcie znalazlem testy na procooling ;) i tam ewidentnie widac, ze dT maleje wraz ze wzrostem przeplywu.

co do kolejnych nie mozliwych rzeczy 26-28c na 2700mhz winchester temp otoczenia 23c bez włączonego c'q nie mozliwe ?

a jednak mi sie udało i nie wątpie ze nie jednej osobie tez sie uda

ale jak ktos nigdy nie miał do czynienia z takim sprzetem sie rozpisuje i zabiera głos jak by był profesorem h**j wie czego to potem mozna przeczytac o takich cudach...

Nie chce sie klocic, ale roznica 3 stopni, przy zalozeniu ze np. PowerX ma faktycznie C/W na poziomie 0.145 to ten procesor wydziela 20W. Zejscie do 1 stopnia roznicy oznacza 7W. Dla bloczka o wiekszym C/W te wartosci sa jeszcze mniejsze. Nie jestem 'profesorem', ani nawet magistrem, ale tak na zdrowy rozsadek, to chyba nawet jak na idle troche malo jak na procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWER BY AMD, tak jak to powiedział AndyN, spokojnie :wink: staramy się prowadzić kulturalną rozmowę, a Ty nam w tym nie pomagasz :wink: :wink:

Piszesz o 100W z grzałki, ale nie jest to odzwierciedlenie normalnego komputera i nie mow mi, że nie rozumiem wzorów...lol... większość osób udzielających się w tym topicu, chce wykazać tylko nieprecyzyjność jednostki C/W i wyrazić swoje zdanie odnośnie testów i podawanych wynikow. Troche wiecej szacunku dla innych, bo sam przeprowadzalem nie jeden test, ktory przyspozyl mi wiecej problemow i wiem doskonale ile jest z tym zabawy... Jak widać nie dorosłeś do dyskusji na poziomie... Jeżeli chcesz nadal się tak wypowiadać to proszę daruj sobie, bo spamu i nic nie wnoszących treści nikt sobie nie zyczy.

W jednym dniu nawet byś nie zdążył przetestować wszystkich bloków, tymbardziej, że test pojedynczego bloku na Overclockers trwał nieprzerwalnie 72h (3 dni), aby temperatury się ustabilizowały, gdyż w początkowych godzinach mogą wystąpić wahania temperatur, które mogą wpłynąć na obrazowanie późniejszych wyników. Dzięki 72h ciągłej pracy uniknęliśmy tego.

każdy producent chciałby, aby jego produkt wypadł najlepiej, wiadomo, że to niemożliwe, więc wyniki testu pokazały, który jest lepszy, a który gorszy pod wzgl. wydajności w bezpośredniej konfrontacji, test z resztą ukazuje odpowiednio czołówkę poszczególnych modeli jak na innym serwisie, więc wyniki tymbardziej powinny być wiarygodne. Jak widać również w środowisku związanym z chłodzeniem wodnym interesanci wybierają głównie te produkty, które okazały się najwydajniejsze, chyba mogę jednocześnie napisać, iż obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się PowerX i F2S.

Ok, już kapuje co miałeś na myśli odnosnie procedury testowej. :wink: Natomiast, wyniki testu rzeczywiście ukazują najwydjaniejszy blok pod względem konstrunkcyjnym, jednak jak juz po raz kolejny wspominam, dla przecietnego fanatyka WC przydalyby sie temperatury, bo konwersja C/W na temp. wychodzi strasznie :wink:

donulung, dokladnie tak jak mowisz :D od parunastu postów temat właśnie zszedł na problematyke pomiarów :wink: :wink:

Nie chce sie klocic, ale roznica 3 stopni, przy zalozeniu ze np. PowerX ma faktycznie C/W na poziomie 0.145 to ten procesor wydziela 20W. Zejscie do 1 stopnia roznicy oznacza 7W. Dla bloczka o wiekszym C/W te wartosci sa jeszcze mniejsze. Nie jestem 'profesorem', ani nawet magistrem, ale tak na zdrowy rozsadek, to chyba nawet jak na idle troche malo jak na procesor.

Już chyba raz o tym mowileś :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że autor rozważał zakup X3M, owy pojawił się na Allegro -> 1494944[/snapback]

Wiem wiem, dzieki :D zalicytowałem nawet ale za ok. 142zl nie oplaca sie brac uzywanca :D

hehe za 150zł mam najwydajniejszy polski bloczek :D :wink: Kazdy wie o co chodzi :P hehe :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem wiem, dzieki :D zalicytowałem nawet ale za ok. 142zl nie oplaca sie brac uzywanca :D

hehe za 150zł mam najwydajniejszy polski bloczek :D  :wink:  Kazdy wie o co chodzi :P hehe  :wink:

1496241[/snapback]

ekm... mozesz mi wytlumaczyc o co chodzi? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neuro wiesz skladam kompa... i juz mi sie miesza od tych tematow  :mur:

wiesz a64 i dfi to juz chyba z 300 stron  :mur:

czasami trzeba isc na latwizne  :lol:

no i dzieki za info ;-)

1503384[/snapback]

Nie no, tutaj troche mniej stron i bardziej na temat. W tych topicach "Wszystko o DFI" itp itd, to zadnych informacji nie ma, a wszyscy się plują żeby czytać cały. Po cholere? jak polowa to gadki nie na temat jakiś dzieciakow.. ehh, ale coż zrobić. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi