Skocz do zawartości
NeuroPL

Wydajny Blok Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

To informacja fireblade, ktory przygotowal calkiem nowy test z m.in PowerX, X2P rev2 (w ktorym juz nie chodzi tylko o rozwiercony sprayer), w ciagu tygodnia ma sie pojawic na jet-pc.

Trzeba zaczekac na test i bedziemy wiedziec wiecej.

1477103[/snapback]

o to widze ladnie sie dzieje sroko robimy testy pod publike bo sie wszystkim cos wydaje... pewnie ze mozna zrobic test w ktorym ktorys blok wygra... kwestia odpowiedniego dobrania parametrow... hyhy no ale coz... fajnie sie robi... zreszta eot ;)

wiadomo ze Fierro pracuje przy polepszaniu x2p i wcale sie nie dziwie ze w koncu cos z nim zrobili ze jest lepszy... poczekamy zobaczymy... szkoda ze nic nie mowil podeslal bym f2s rev2 ;)

edit

a jesli zmienili cos wiecej niz tylko sprayer tzn ze to juz nie jest x2p rev 2 tylko 3 ;)

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie (chłopcy) z jet-pc też raczej testują na 'oko'. XX- Flow drugim co do wydajności blokiem? Bez komentarza

1477173[/snapback]

No właśnie też się nad tym zastanawiałem...

Wogole to wybor jest niezawielki... Jak nic porządnego się nie pojawi to pewnie wybiore F2S lub X2P ... bo na PowerX`a to nie ma co liczyć... ehh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a tak naprawde to zaden test nie pokaze jak jest na prawde... to sa tylko jakies pkty odniesienia... i male roznice pomiedzy x2p i f2s sa i beda czasami wygra jeden czasami drugi... a dlaczego? bo zawsze jest za duzo zmiennych... nigdy nei zrobisz idealnie identycznego testu, nawet jesli bedzie on cholernie zblizony moze sie powalic pomiar czy cos... dlatego testy ogolnie trzeba porownywac na wielu serwisach z powodu tego, iz wtedy masz jakis pkt odniesienia... i wiecej danych do porownania w jakich warunkach jakie bloki jak sie zachowuja... i dobrac warunki ktore odpowiadaja nam najbardziej... i tylko sie modlic aby test nie byl podplacony :lol: (aby nie atakowali zaraz - nikogo nie oskarzam!)

fajne sa tez testy ludzi ktorzy nigdy nie widzieli innego bloku na oczy, np (sytuacja zupelnie wymyslona!) zlozyl sobie ktos kiedys sprzet z nukleonem v2 i ktos zadaje pytanie o Urielu. Koles NIGDY nie widzial na oczy Uriela ale pisze ze to gowno bo on ma Nukleona i on jest wypas... porownywanie czegos na oko tak modne w tym kraju i na tym (i nie tylko) forum... ale nie odnosi sie do niczego i nikogo.

wiec co jak co - PL ma dobre bloki kwestia wyboru ze wzgledu na rozne aspekty... jakosc wykonania, marka, wyposazenie, jakosc, dostepnosc... na to musisz sobie odpowiedziec sobie sam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie (chłopcy) z jet-pc też raczej testują na 'oko'. XX- Flow drugim co do wydajności blokiem? Bez komentarza

1477173[/snapback]

Po pierwsze nie chłopcy ok?

A Po drugie testy nie są robione na oko, bo zaplecze testowe mamy bardzo dobre.

Jeśli nie wierzysz wynikom to twój problem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samhain, no wlasnie też powoli dochodze do wniosku, że te testy polskie to niczego dokladnie nie obrazują. Jedynie ten na overclokers.pl wydaje sie być konkretny i rzeczowy i właśnie z testowanych tam blokow wybiore najlepszy.

A właśnie, jak to jest z tym X3M dostępny jest gdzieś? czy mozna tylko pomarzyć?

Rodzima produkcja? - http://www.nexustek.nl/h2o2000.htm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samhain, no wlasnie też powoli dochodze do wniosku, że te testy polskie to niczego dokladnie nie obrazują. Jedynie ten na overclokers.pl wydaje sie być konkretny i rzeczowy i właśnie z testowanych tam blokow wybiore najlepszy.

A właśnie, jak to jest z tym X3M dostępny jest gdzieś? czy mozna tylko pomarzyć?

Rodzima produkcja? - 1477468[/snapback]

Nie tylko polskie testy, ale skonczyl bym temat...

dostepny jest (raczej bedzie) ale nie na wszystkie mobo a64 pasuje... (z tego co mi wiadomo ale kontaktuj sie z producentem - moja konkurencja ;))

a co do Nexusa... tak to projekt X4pro... tylko na jakich zasadach sprzedany niewiadomo i raczej nikt nie powie... niedlugo ma sie pojawic nastepca, ale to takze do producenta odsylam...

a ja nadal bede namawial na stosunek cena/jakosc = F2s :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok chłodzi PowerX'em - jeśłi chodzi o Krafta to używał go Spiderman - sprzedał wszystko bo na laptopa się przesiadł :( ale opisywał jak się sprawuje Kraft :) odczucie bardzo pozytywne - Hmmmm szkoda że innych nie miał by porównać.... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PowerX u Mardoka też spisuje się raczej w porządalu.

Swoją drogą, głupia sprawa, że wydajność bloków jest praktycznie nie do porównania bo testów z prawdziwego zdarzenia brak. Trzeba szukać po pojedynczych user'ach, pytać, ryzykować zakup w ciemno.

Zupełnie jak na Zachodzie...

...10-12 lat temu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok chłodzi PowerX'em - jeśłi chodzi o Krafta to używał go Spiderman - sprzedał wszystko bo na laptopa się przesiadł :( ale opisywał jak się sprawuje Kraft :) odczucie bardzo pozytywne - Hmmmm szkoda że innych nie miał by porównać.... :(

1478346[/snapback]

ta spidermen powiadasz :> jak on pisal ze ma 60 na procku (odczyt z mobo) a z aerogate mial cos kolo 30 to wiecie :D imho kraft jest mierny no grubosc dna to tylko 0.8mm

co do mardoka to po przesiadce na px 0.35mm, z dd maze4 mial cos kolo 5-6 lepiej z tego co mowil, a wiec wynik calkiem spoko B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aerogate 2 myli się o ~2*C, aerogate 3 myli się o 0,5*C. Więc wyniki 30*C można uznać za najbardziej zbliżony.

1478607[/snapback]

ale epox na nf3u i A64 ma odczyt w procku i raczej nie ma takich jaj z odczytem (no chyba ze procek ma efekt "goracej czapki" czy jakos tak) EOT

z mojej strony chcem zapowiedziec ze poczatek tegorocznych wakacji = nowe bloki PowerX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, przejżałem jeszcze raz wszystkie polskie testy (wiarygodne i troche mniej B) ) i myślę że wybór najwydajniejszego bloku na s939 (dostepnego w Polsce) jest oczywisty.

Według dzikie.net - http://www.dzikie.net/index.php?art=bloki_part3&ap=1&cpage=1

1. X3M

2. Nukleon N2

3. Frost 2 Slim

Według overclockers.pl - http://www.overclockers.pl/txt.php?id=waterblocks

1. Power X

2. Uriel 2 - Nukleon N2

3. Frost 2 Slim

Według pcarena.pl - http://pcarena.pl/art-141,0.html

1. Uriel 2

2. Nukleon N2

3. Crystal C3

Według jet-pc.com - testy i rankingi

1. X3M

2. Uriel 2

3. Frost 2 Slim

4. X2P

5. Nukleon N2

* - jeżeli ktoś posiada linki do innych testów bloków prosiłbym o umieszczenie ich w tym temacie.

Podsumowując wszystkie testy i biorąc pod uwagę wiarygodność wybrałem następujące bloki: X3M, PowerX, Uriel 2, Frost 2 Slim. Problem polega na tym, że tylko jeden z nich jest aktualnie w sprzedaży <_<

Jeżeli ktoś posiada chociaż jeden z wyżej wymienionych bloków, to prosiłbym o napisanie swoich spostrzeżeń.

Osobiście uważam, że najwydajniejszą konstrukcją jest PowerX, potem X3M... reszta jest jakby z "niższej półki". Ale jak ryba mówi że w wakacje mają być Power X`y to poczekamy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem niektóre...

PowerX podobno stwarza duże opory.... nie zauważyłem... może ciut ponadprzeciętne... ale co z tego - przepływ nie daje dużo w blokach które swą wydajność zawdzięczają powierzchni oddawania ciepła (PowerX, Uriel i różne wersje Prisona)

F2S - średni-wyższy bloczek za niewygórowaną cenę ze świetnym wyposażeniem

Uriel - fajny bloczek jak sie zatka środkowy króciec.... na chu... mi 3 króćce :mur: po zatkaniu środkowego króćca uzyskujemu takiego PowerX'a ale trochę gorszego...

X3M.... ciekawy przypadek... jak byś pogrzeba dawne tematy to swego czasu było sporo nażekań na wysokie temperatury - rzędu 50C -głównie spowodowanych złym ułożeniem bloku czy brakiem nadmuch na blok :blink: nie miałem osobiście więc nie wiem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem niektóre...

PowerX podobno stwarza duże opory.... nie zauważyłem... może ciut ponadprzeciętne... ale co z tego - przepływ nie daje dużo w blokach które swą wydajność zawdzięczają powierzchni oddawania ciepła (PowerX, Uriel i różne wersje Prisona)

F2S - średni-wyższy bloczek za niewygórowaną cenę ze świetnym wyposażeniem

Uriel - fajny bloczek jak sie zatka środkowy króciec.... na chu... mi 3 króćce  :mur:  po zatkaniu środkowego króćca uzyskujemu takiego PowerX'a ale trochę gorszego...

X3M.... ciekawy przypadek... jak byś pogrzeba dawne tematy to swego czasu było sporo nażekań na wysokie temperatury - rzędu 50C -głównie spowodowanych złym ułożeniem bloku czy brakiem nadmuch na blok  :blink:  nie miałem osobiście więc nie wiem....

1481958[/snapback]

Urielowi mowimy więc papa...

X3M, PowerX, F2S i Prison? hmm gdybys ktos go mogl porownac np. do F2S to wiele by to wyjaśniło, a w ciemno to raczej nikt nie chce kupować...

oczywiscie wszystkie te bloki pasują na amd 64? Bo uriel chyba nie pasował, nie wiem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...X3M.... ciekawy przypadek... jak byś pogrzeba dawne tematy to swego czasu było sporo nażekań na wysokie temperatury - rzędu 50C -głównie spowodowanych złym ułożeniem bloku czy brakiem nadmuch na blok  :blink:  nie miałem osobiście więc nie wiem....

1481958[/snapback]

A co może dawać nadmuch na blok? Owiewanie okolicy socketu może obniżać jedynie temperatury odczytywane z czujnika pod prockiem tylko co to ma wspólnego z x3m?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ze swojej strony powiem tyle chcesz miec wydajnie to zainwestuj w chłodnice da ci to wiecej wydajnosci niz róznica miedy w/w blokami

nie bede ci doradzał bloku bo nie miałem ich wszystkich jedyne co moge doradzic to nie biez uriela bo to akurat zauwazalnie słabsza konstrukcja od PX jak z pozostalymi blokami to pozostawie bez komentarza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ze swojej strony powiem tyle chcesz miec wydajnie to zainwestuj w chłodnice  da ci to wiecej wydajnosci niz róznica miedy w/w blokami

nie bede ci doradzał bloku bo nie miałem ich wszystkich jedyne co moge doradzic to nie biez uriela bo to akurat zauwazalnie słabsza konstrukcja od PX  jak z pozostalymi blokami to pozostawie bez komentarza

1482332[/snapback]

nie no chlodniczke mam zajebista :D - http://allegro.pl/show_item.php?item=52711654

Pozdrawiam Mechlina :P

No to X3M, PX i F2S.... innego wyjscia nie widze :D (wole PowerXa :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PBA ma 3 chlodniczki takze jak Ty masz jedna i to nie wymiarow 50X20X8 to moze mu sie malo wydawac =)

1482710[/snapback]

hehe :D nie wszyscy chcą się otaczać metalem :P

a nawiązując do bloków... powerx ma sie pojawic w sprzedazy.. a X3M? temat jakby ucichł.. nic nie wiadomo.. co jest grane? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi