Skocz do zawartości
NeuroPL

Wydajny Blok Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

AndyN napisał(a):

Jak te współczynniki można przełożyć na temperatury? Jaka była różnica w st. C pomiędzy bloczkami przy pełnym obciążeniu np. po pół godziny? Te współczynniki niewiele mi mówią ....

Jaka była realna różnica temperatur? Bo jak wyjdzie 2-3 stopnie .....

1485218[/snapback]

Wiec ja moze Ci odpowiem:

Cala ta jednostka powstala aby okreslac wydajnosc bloku niezaleznie od reszty ukladu.

Liczy sie tu tylko temperatura wody (i przeplyw ktory pominelismy gdyz na roznych blokach sa naprawde minimalne roznice wiec mozna uznac go za taki sam - realny na poziomie 500l/h)

I teraz wylicza sie z tego temperature dla naszego sprzetu. Biezemy temp wody jaką jesteśmy w stanie uzyskac na full load (powiedzmy 30 stopni) do tego moc naszego procesorka (powiedzmy niech to bedzie 55W) i wyliczamy to z takiego wzoru

C/w * Moc naszego procesora + Temp wody = Temp procka :)

Slowem przy C/w na poziomie 0,15, mocy 55W i temp wody 30stopni temp naszego procesora powinna wyniesc troche powyzej 38 stopni (38,25)

A tak w ogole to wystarczy sie troche wysilic i poszukac - jakbys pzeczytal to co bylo nad wykresami w arcie to byl tam taki fajny link http://www.jet-pc.com/index.php?option=com...file=tester.htm - Tam jest napisane jak my wyliczamy to wiec mozna sobie latwo odwrocic rownanie.

W ta strone jest troche tylko problem z okresleniem jaka bedziemy mieli temp wody....

My nie mamy tego problemu. Przy robieniu testu bloku mierzymy temp wody wpadajacej do bloku i temp rdzenia i na pdostawie tych danych i dokladnie mocy grzelki wyliczamy c/w (ostatnio ktos mi mowil o troche lepszej jednostce - K - ktora uwzglednia jeszcze powierzchnie styku bloku z procesorem ale narazie nie mialem czasu by o niej pomyslec)

Edytowane przez fireblade3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ryba napisał(a):

btw A64 wydziela strasznie malo ciepla

1487979[/snapback]

nie bardzo rozumiem... ja znalazlem jakies dziwne informacje chyba, bo wg. amd a64 wydziela tyle samo ciepla co moj prescott. ale przeciez amd moze sie mylic..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fireblade3

To co piszesz, wcześniej w tym wątku napisał pbuda: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=135860&st=77

Czemu w tym teście nie ma oprócz wykresu ze współczynnikami C/W wykresów prezentujących temperatury w st. C? Te dane musiały być zbierane żeby wyliczyć C/W

------------------------

Ile watów mocy może pobierać A64 Winnie podkręcony na np. 9x300 przy 1,5-1,55?

Bo żeby se policzyć według tego wzoru to trzeba se zgadnąć ile watów procek ciągnie ....

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to ja juz spiesze z odpowiedzia:

Test przeprowadzany jest przez 4h na bardzo duzej mocy (sotsunkowo) jest to realna moc 110W. I powiem tak: przy takiej mocy najlepszy blok osiaga temp rzedu 50 stopni - czy uwazasz ze takie temperatury przewmowia do ludzi?? - Odwiedzaja nas rozni ludzie czasem zaczynajacy dopiero przygode z wc. I wolle aby oni dopytali lub doczytali o c/w niz uciekli w poplochu widzac temp na poziomie 60 stopni...

ide sie dalej uczyc bo jeszcze obleje i bedzie kicha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fireblade3

Powodzenia na egzaminie .... :)

Jeśli najlepszy bloczek miał 50C, to ile miał najgorszy? ;)

Ale czy ta grzałka dobrze odzwierciedla zachowanie realnego procka? Zapakowanego w obudowę?

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pit202 napisał(a):

:D niestety nie, moja chlodnica jest w kompie , "zasilana" dwoma crystalami , w pokoju mam okolo 19-20*C , woda tez pewnie ma cos kolo tego.

1488149[/snapback]

I chcesz wmowic nam ze masz w idle 20 stopni? Yyy, ja nie uwierze :) Chyba ze odczyt z mobo,z dupnego czujnika... Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pit202 napisał(a):

:D niestety nie, moja chlodnica jest w kompie , "zasilana" dwoma crystalami , w pokoju mam okolo 19-20*C , woda tez pewnie ma cos kolo tego.

1488149[/snapback]

Ty Pit uwazaj bo zaraz nam tu ujemne C/w zrobisz :D

AndyN napisał(a):

fireblade3

Powodzenia na egzaminie .... :)

Jeśli najlepszy bloczek miał 50C, to ile miał najgorszy? ;)

Ale czy ta grzałka dobrze odzwierciedla zachowanie realnego procka? Zapakowanego w obudowę?

1488144[/snapback]

Thx

Wlasnie dlatego to przemilczymy :D - jak koniecznie chcesz wiedziec to odezwij sie kiedys na prw to Ci pocichu powiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pbuda napisał(a):

nie bardzo rozumiem... ja znalazlem jakies dziwne informacje chyba, bo wg. amd a64 wydziela tyle samo ciepla co moj prescott. ale przeciez amd moze sie mylic..........

1488077[/snapback]

to zle szukasz, poczytaj i wroc, btw A64 ma C'n'Q EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ryba napisał(a):

to zle szukasz, poczytaj i wroc, btw A64 ma C'n'Q EOT

1488443[/snapback]

zle szukanie.........

Z tego wynika, ze A64 3000, 3200 i 3500 na 90nm maja 67W, reszta jak leci ma 89W, A64FX maja 104W a dwujadrowe 110W - to tak jakby sie komus nie chcialo. Poza tym, co ma CnQ do emitowania ciepla przy maksymalnym wykorzystaniu procesora??

Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie zrozumcie, że jak proc np. chodzi na 4x200 MHz =800MHz i na napięciu poniżej 1V to może mieć taką temperaturę jak woda... :mur:

A tak A64 może chodzić w idle na C'n'Q.

Kolega napisał, że ma 20 st. w idle i ja mu wierzę, bo czemu miałby nie mieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enigma... no w takim razie jak to sie ma do tego co mowil fireblade?

Jak bloczki testowane są na grzałce a nie w kompie to co to za test?

AMD 3000+ (winchester) przy podkreceniu do 2,8 ghz osiaga jakies 100W.. i tyle ciepła musi zostać oddane do bloku... wiec gdy wszystko wstawimy to do wzoru.. to wyjda nam temperatury znacznie wieksze niz na AC... cos tu nie tak... Czy nie możnabyło wszystkiego normalnie przetestowac i podac osiagane temperatury w idle i w loadzie? Przeciez wlasnie takie wspolczynniki odstraszaja nowicjuszy WC, bo po obliczeniach wychodza im straszne temperatury...

Ale jak to wszystko ustosunkowac do wyników Pita? wychodzi na to ze wspolczynnik c/w cos miesza... hmmm nic nie kapuje... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CNQ - mam wylaczone, czy mobo zle pokazuje ? nie wiem, po prostu pisze to co sam widze, czy ktos mi wierzy czy nie to jego sprawa, ja tu nic nie reklamuje , ktos pytal - odpowiedzialem - chetnych zobaczenia na zywo zapraszam do mnie do chałupki :D

btw : dlaczego w idle nie moge miec 20*C ? przeciez w pokoju nie mam 25*C tylko mniej niz 20*C , no i bez przesady - na antarktydzie tez nie mieszkam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NeuroPL napisał(a):

Jak bloczki testowane są na grzałce a nie w kompie to co to za test?

test zawyzajacy :) w komputerze powinny byc mniejsze temperatury niz w tescie, a jesli uzyskasz lepsze rezultaty niz w tescie, to chyba jest mile zaskoczenie (milsze niz np. jak wsiadasz do samochodu ktory pali 4l/100km i nie mozesz nim zejsc ponizej 5.5l)

NeuroPL napisał(a):

AMD 3000+ (winchester) przy podkreceniu do 2,8 ghz osiaga jakies 100W.. i tyle ciepła musi zostać oddane do bloku... wiec gdy wszystko wstawimy to do wzoru.. to wyjda nam temperatury znacznie wieksze niz na AC... cos tu nie tak...

Wszystko jest tak jak powinno. Nie chce mi sie szukac, ale ciekaw jestem jaki jest C/W dla XP-120. Oczywiscie tutaj mozna w latwy sposob zanirzyc wartosc przed mocne dmuchniecie, ale...

NeuroPL napisał(a):

Czy nie możnabyło wszystkiego normalnie przetestowac i podac osiagane temperatury w idle i w loadzie? Przeciez wlasnie takie wspolczynniki odstraszaja nowicjuszy WC, bo po obliczeniach wychodza im straszne temperatury...

1488607[/snapback]

I testowac to dla kazdego procesora, dla kazdego steppingu, itp. itd? Po prostu wystarczy przyjac, ze wyniki tego testu to jest absolutnie pesymistyczne zalozenie i juz.

Tylko ze smiem twierdzic iz troche zanadto zboczylismy z tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"wyniki tego testu to jest absolutne pesymistyczne zalozenie.."

No to przepraszam co to za test? Nic nie wskazuje, a w innych warunkach (proc, a nie grzalka) mogloby byc zupelnie inaczej... Prosze Cie nie przesadzaj z tym kazdym steppingiem, ale jezeli mialby to byc wiarygodny test to wypadaloby chociaz podac temperatury na danym procku... Jak widać Panowie z overclockers lepiej sie spisali... Osobiscie wierze Pitowi bo jako jedyny zaprezentowal swoje wyniki i mysle ze nie zrobil tego dla promocji swojego bloczku. Jeżeli tak sie spisuje PowerX to wybor jest oczywisty :)

A co myslicie o tym? http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewIt...ssPageName=WD2V

Chyba bym bral w ciemno :D sama konstrukcja jest bardzo wiarygodna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NeuroPL napisał(a):

Jak widać Panowie z overclockers lepiej sie spisali...

1488733[/snapback]

Bo podali gole temperatury? Wybacz, ale patrzysz na taki test, podniecony kupujesz blok i nagle sie okazuje ze u ciebie nie jest 8 stopni roznicy tylko 11 i mowisz sobie K*$#$% co to za J*U$#$ test byl? Moze i kupisz procesor ktory ma 67W a moze kupisz taki ktory ma 110W, z golych temperatur nie masz mozliwosci nawet okreslenia szacunkowych temperatur jakie bedziesz mial. Nie bede bronil jednostki C/W bo osobiscie uwazam ze jest za bardzo zmienna (bardzo czesto zalezna od przeplywu), ale gole temperatury tez mowia tyle co nic. A kupowac 3 sprzety do testwania bloku to IMHO jednak troche za duzo kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pbuda napisał(a):

Bo podali gole temperatury? Wybacz, ale patrzysz na taki test, podniecony kupujesz blok i nagle sie okazuje ze u ciebie nie jest 8 stopni roznicy tylko 11 i mowisz sobie K*$#$% co to za J*U$#$ test byl? Moze i kupisz procesor ktory ma 67W a moze kupisz taki ktory ma 110W, z golych temperatur nie masz mozliwosci nawet okreslenia szacunkowych temperatur jakie bedziesz mial. Nie bede bronil jednostki C/W bo osobiscie uwazam ze jest za bardzo zmienna (bardzo czesto zalezna od przeplywu), ale gole temperatury tez mowia tyle co nic. A kupowac 3 sprzety do testwania bloku to IMHO jednak troche za duzo kasy.

1488903[/snapback]

pbuda, ale kto tu mowi o kupowaniu 3 sprzetow tylko do testow? przeciez kazdy z nas posiada komputer (jak nie wiecej), rowniez Panowie testujący... Osobiscie uważam ze ten test na jet-pc nie jest zbyt wiarygodny i raczej sklanialbym sie do tego na overclockers... Ty masz inne zdanie, ok, rozumiem i szanuje to, ale powiedz mi tylko po co te nerwy?

Uważam, że w testach bloków wodnych powinny zostać podane wszystkie te wartości, ktore widzielismy dotychczas + temperatury osiagane w idle i load. Wtedy nie byłoby takich problemów, ktory bloczek jest najwydajniejszy, a temperaturki sluzyly by do porownania z np. innymi bloczkami lub AC. Zreszta jednostka C/W w wiekszosci przypadkow zalezy od reszty zestawu chlodzacego, a nie tak jak wszyscy mowia ze ogolnie... C/W w testach obliczane jest dla danego zestawu... a na jet-pc w dodatku dochodzi jakas pseudo grzałka wiec IMO wogole nie ma to sensu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może trochę sprostuję ;) Każdy sposób ma swoje plusy i minusy, najlepiej byłoby przeprowdzić test na prof. stanowisku testowym, tyle, że taki sprzęcik kosztuje ok 10 000$ ze wszystkimi bajerami, miernikami i dostawą, jeżeli nie więcej...

Testu bloków wodnych w Polsce na miarę takich procedur, nie oszukujmy się, jeszcze nie ma, chociaż po woli się do tego zbliżamy. Oczywiście ważną kwestią jest tutaj cena zakupu takiego urządzenia nowego bądź już używanego, tak czy inaczej wysoka i jeszcze nie na kieszenie polskich serwisów bez sponsora. Tymbardziej, iż niektóre zagraniczne serwisy mają np. tester zasilaczy właśnie dzięki sponsorowi.

Z mojej strony, serwisu Overclockers, mogę napisać, iż wyniki uzyskane w naszym teście odpowiadają (w sensie miejsca w rankingu, różnic wydajności) rezultatom osięgniętym bodajże przez Fiero, bądź ekipę z Dzikie'go, Kyniek o tym wspominał kiedyś, teraz, niestety, nie pamiętam do kogo konkretnie się odwoływał. A to chyba jest najważniejsze, aby testy z jednej do drugiej redakcji się potwierdziały, bo inaczej można sądzić, że coś jest nie tak.

Oczywiście metodologia pomiarów jest równie ważna. Z tego co wiem, to Fireblade był chętny na ustalenie jednej procedury (chociaż być może chodziło tylko o podawanie jednostek C/W a różnica temp., jednakże mam nadzieję, że o coś więcej). Z chęcią ustaliłbym jakąś jedną procedurę, nawet gdyby miało się podawać wyniki zarówno w C/W jak i różnicy temp. co by było chyba najlepszym rozwiązaniem po ustaleniu stałego stanowiska testowego zarówno dla grzałki, jak i "żywych" platform (AMD Socket A, AMD S754/939, Intel S478, LGA775), bo jak wiemy temp. na platformach AMD a Intel potrafią być dość różne.

@ NeuroPL

Również uważam, że w testach można by podawać wszystkie czynniki wpływające na wyniki (temperatury wody/otoczenia/idle/load, moc grzałki, itd.). C/W jest zmienna, ale nie tylko ona.

Aby testy na innych blokach/ wentylatorach AC mogły być porównywalne, konfiguracja sprzętowo-testowa powinna być niezmienna (nie w sensie układów/urządzeń, ale ich właściwości) jeżeli chodzi o wszelkie współczynniki wpływające na zmianę wyników, ale to chyba naturalnie oczywiste :)

Może jednak wrócimy do pierwotnego tematu wątku? ;) Bo trocheza daleko odeszliśmy od niego, ten temat można by kontynuować osobno.

Edytowane przez Allen3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"C/w * Moc naszego procesora + Temp wody = Temp procka"

"w pokoju mam okolo 19-20*C , woda tez pewnie ma cos kolo tego." wiec liczmy ze woda ma 20 stopni. masz cos pewnie power-iksowego niech to ma tam c/w 0.15

0.15*x + 20 = 20

po wykonaniu prostych czynnosci rownaniowych wychodzi jak w morde strzelil ze twoj proc w idle wydziela cos kolo 0W to faktycznie mocne idle bym powiedzial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwazam ze test na jet-pc jest ok , test ma nam pokazac ktory blok jest konstrukcyjne lepszy ( to pokazuje ) i jak bardzo rozni sie od innych ( to tez pokazuje , chociaz nie wiadomo o ile ). nie mozna zrobic testu w ktorym byloby pokazane ze na takim bloku bedziemy mieli 25*C w idle a na innym bloku 30*C w idle , to chyba jest niemozliwe, prawdopodobnie kazdy z nas bedzie mial inne temperatury nawet na takim samym bloku, dlatego ze prawie kazdy ma inną pompke, inne weze, inną chlodnice i co najwazniejsze inną temperature otoczenia , inaczej ulozony komputer, ja mam pod biurkiem, ktos ma na biurku, ktos ma we wnęce. teraz mam 20*C w idle, przyjdą upały i bede mial 25-30*C w idle - test na jet-pc chyba najsprawiedliwiej pokazuje ktory blok lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pit202 napisał(a):

uwazam ze test na jet-pc jest ok , test ma nam pokazac ktory blok jest konstrukcyjne lepszy ( to pokazuje ) i jak bardzo rozni sie od innych ( to tez pokazuje , chociaz nie wiadomo o ile ). nie mozna zrobic testu w ktorym byloby pokazane ze na takim bloku bedziemy mieli 25*C w idle a na innym bloku 30*C w idle , to chyba jest niemozliwe, prawdopodobnie kazdy z nas bedzie mial inne temperatury nawet na takim samym bloku, dlatego ze prawie kazdy ma inną pompke, inne weze, inną chlodnice i co najwazniejsze inną temperature otoczenia , inaczej ulozony komputer, ja mam pod biurkiem, ktos ma na biurku, ktos ma we wnęce. teraz mam 20*C w idle, przyjdą upały i bede mial 25-30*C w idle - test na jet-pc chyba najsprawiedliwiej pokazuje ktory blok lepszy.

1489109[/snapback]

Dlatego taki test powinien byc robiony zawsze w takich samych warunkach. Opinie uzytkownikow to zupelnie co innego. Wedlug mnie, test na jet-pc dobrze ukazuje C/W danego bloku, jednak ma to sie nijak do wydajnosci na prockach, poniewaz jest wynik wyliczony dla platformy testowej, ktora w tym wypadku nie jest komputerem.

Logan, w tym momencie dokładnie ukazuje nieprecyzyjnosc jednostki C/W z jet-pc i ew. stosowania jej do obliczania mozliwych temp. uzyskiwanych na danym procku. Jednak wiele początkujących (w tym ja) posługiwała się tym wspolczynnikiem do obliczania mozliwych temperatur i napewno wiekszosc zastanawiala sie nad sensem WC, bo osiagane wyniki nie byly bardzo interesujace, a co najgorsze, nieprawdziwe...

Allen3, wiadomo, każdy by chciał mieć profesjonalne stanowisko testowe i na nim wykonywać pomiary ale czy nie mozna testowac blokow na danym zestawie, tak jak to jest robione przy AC? W czym tkwi roznica? Podobnie moznaby podawac cala konfiguracje sprzetu i chłodzenia + warunki pogodowe w trakcie pomiarow. Napewno taki test bylby wiarygodniejszy niz zabawy z C/W na grzałce... A nowicjusze chłodzenia wodnego napewno z takiego testu wyciągnęli by jasniejsze wnioski niz z C/W i znalezli by najwydajniejszy blok. W tym momencie musze potwierdzic zdanie Pita - test na jet-pc ukazuje blok najlepszy konstrukcyjnie i oczywiscie ma to przełożenie na wydajnosc chlodzenia danego zestawu. Jednak temperatur mozliwych do uzyskania mozemy sie tylko domyslac....

Najwydajniejszy jest PowerX. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NeuroPL napisał(a):

(...)

Allen3, wiadomo, każdy by chciał mieć profesjonalne stanowisko testowe i na nim wykonywać pomiary ale czy nie mozna testowac blokow na danym zestawie, tak jak to jest robione przy AC? W czym tkwi roznica? Podobnie moznaby podawac cala konfiguracje sprzetu i chłodzenia + warunki pogodowe w trakcie pomiarow. Napewno taki test bylby wiarygodniejszy niz zabawy z C/W na grzałce... A nowicjusze chłodzenia wodnego napewno z takiego testu wyciągnęli by jasniejsze wnioski niz z C/W i znalezli by najwydajniejszy blok. W tym momencie musze potwierdzic zdanie Pita - test na jet-pc ukazuje blok najlepszy konstrukcyjnie i oczywiscie ma to przełożenie na wydajnosc chlodzenia danego zestawu. Jednak temperatur mozliwych do uzyskania mozemy sie tylko domyslac....

Najwydajniejszy jest PowerX.  B)

1489282[/snapback]

NeuroPL no właśnie. Przecież na realnej konfiguracji też można wyliczyć C/W i zaprezentować go. I podać realne temperatury i też je zaprezentować. Nieprawdaż? Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam jakoś nie wierzę w żadne testy. I owszem czytam chętnie różne porównania ale wyniki traktuję z przymrużeniem oka :wink: . Spróbujmy naprzykład porównać wyniki bloków testowanych przez różne serwisy na przykładzie RBX-a i X3M-a. Na jet-pc.com wygrywa X3M jednak juz w testach z overclockers.com sytuacja jest dokładnie odwrotna z kolei na systemcooling.com bloki idą niemal łeb w łeb z niewielka przewagą RBX-a. Kto ma rację? Czy to ważne? Przeciętny użytkownik nawet nie zauważy różnicy, blok ma chłodzić procesor przy normalnej eksploatacji i rozsądnym OC a do bicia rekordów jest FC. Co do rzeczywistych temperatur w normalnej eksploatacji pomiary podawane przez płyty i tak są zwalone na maksa więc jednemu pokaże wiecej innemu mniej. Do czego zmierzam? Różnice pomiędzy blokami często są tak niewielkie że przy różnych konfiguracjach układu (jak zreszta widać na powyższym przykładzie) wyniki testów mogą być zaskakujące. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi