Skocz do zawartości
remikk

Provider- Jak Z Nim Walczyć ? (pingi I Transfery)

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru miesięcy jestem "szczęśliwym" użytkownikiem internetu przez radio z jednej z lokalnych firm obsługujących chyba gdzieś około 1000 userów. Firma ta osiedla okablowała, jednak ja mieszkam w takiej lokalizacji, że możliwe było tylko radiowo. Ale do rzeczy...

Antena (talerz) na dachu skierowana na nadajniki (odległość ok 2 km bez żadnych przeszkód po drodze), a w domu karta radiowa Gigabyte, a obecnie jakiś Ralink.

Internet mam od 4 miesięcy i jest z nim różnie. Bardzo często muszę zgłaszać do technicznego, że transfer mam niezgodny z umową (256 kbs), a o pingach nie wspomnę.

Ostatni weekend siedziałem (z różnych przyczyn) w domu i zaobserwowałem pewną rzecz. W ciągu dnia (pomyślałem sobie, że ludzie nad wodą i mało kto siedzi na necie) pingi miałem rewelacyjne po 4,5,10 ms. No ale przyszedł wieczór i oto pingi:

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=77ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=66ms TTL=64

Upłynął limit czasu żądania.

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=139ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=83ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=78ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=125ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=232ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=76ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=62ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=164ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=14ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=73ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=32ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=6ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=180ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=61ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=6ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=220ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=151ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=192ms TTL=64

Pograć w CoD można zapomnieć. Transfer nagle zmiejszył się o połowę i w dodatku skacze jak głupi z 30 kb/s na 15 i z powrotem.

Sytaucja ta była wczoraj taka sama.

Przeczytałem temat obok, w którym jest mowa, że być może za dużo ludzi jest do tego samego nadajnika. Szczerze mówiąc spodziewałbym się tego. Ale z drugiej strony nie wiem jak walczyć już z tym providerem.

Wiele razy zgłaszałem ten problem. PRzesyłałem screeny, nagrywałem mpegi.

Kolesie przyjeżdżali i nagle o dziwo wszystko działa dobrze. (ostatnio nawet karte wymienili na Ralinka). Zdarzyło się oczywiście, że raz przyjechali i widzieli jak fatalnie to wygląda.

Nie znam się, aż tak bardzo na radiu, to jest dopiero pierwszy raz jak mam z tym styczność, ale chciałbym jakiegoś potwierdzenia rady na to co admini mi ściemniają.

Np. "To jest radio i raz jest dobrze, a raz źle i nikt tego nie może zagwarantować" - wiem, że na działania może wpłynąć pogoda (deszcz, śnieg), ale akurat tutaj tego nie można brać pod uwagę, bo ostatnie dni pogoda jest super.

Jak z nimi walczyć, biorąc pod uwagę, że nie chce brać neo. Jakie argumenty im rzucać i ewentualnie techniczne sprawy. Nie mam zamiaru być robiony w konia...

Uff trochę sie rozpisałem, a po napisaniu tego sprawdziłem pingi jeszcze raz.

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=4ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=416ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=162ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=11ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=194ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=123ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=51ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=170ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=429ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=326ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=132ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=127ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=219ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=20ms TTL=64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiesz może jaki sprzęt stoi na tej bazie skąd masz sygnał? bo tak jak kolega wyżej pisze to siada radio na bazie chyba... a znając realia to twoja firma poleciała po kosztach i kupiła jakiś tani syf... potem to tak wygląda... i wcale nie musi na tym działać nie wiadomo ile ludzi... wystarczy kilku gorliwych "emułków" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cóż. dziś postaram się zmierzyć długość kabla. będe musiał wejść na dach.

a co do quality to w takim razie, dlaczego jest tak że cały dzień ok, a wieczorem nagle jest kiszka. Ach dodam do tego jeszcze to, że admini z tej sieci twierdzą, że w całym mieście jest zaśmiecone pasmo radiowe przez konkurencje i dlatego też tak się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z reguły w dzień mniej ludzi korzysta z netu, siadają po 16 i siedzą do około północy... jesli w tych godzinach masz przestoje tzn że to wina AP na bazie, nie radzi sobie z dużym obciążeniem... jesli twierdzą że pasmo w miescie macie zasmiecone to co robią żeby to jakoś poprawić? masz pionową czy poziomą polaryzację? pytam bo wiekszość sieci działa jednak w poziomie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

promiennik przy antenie powinien mieć ustawienie na dwie polaryzacje (choć nie musi) .... w twoim przypadku polaryzacja nie jest ważna o tyle, ale może pomóc sie zorientować czy gadki o tłoku w eterze mają jakieś uzasadnienie. no i ogólnie możesz sie zorientować czy rzeczywiscie tyle radiówek u ciebie działa ze może być to powód... ogólnie to nieudolni admini mogą sie nawet tłumaczyć ze są plamy na słońcu i dlatego masz lagi ;)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam ten sam problem z intetrnetem i z adminem zgłąszałerm te sam problem co kolega wyżej mam podobne pingi :( i nic nie poradze admin powiedziłmiu że io yak mam lepiej niż inni i żebym nie mnarezekał bez sensu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam radiówe i powiem wam że jak jest to dobrze skonfigurowane to jest ok, ale jak biorą sie za to pały to szkoda gadać.

u mnie są podobne problemy, ale pingi to skaczą nawet do kilku tysięcy, jest też tak że gubi pakiety(często) i zawsze cos oni kombinują przy tym łączu, a to net nie działa bo sie zawiesił, piorun raz walnął w nadajnik, zmieniają części na lepsze, teraz przechodzą na 5GHz i tak w kółko nie ma tygodnia aby net dobrze chodził.

Raz to nawet net chodził dobrze przez kila dni, pingi w callu rzędu 90, ale zmora powróciła i teraz są znowu 200-400.

to wszystko wina tych specjalistów i krętaczy co tym zarządzają i to konfigurują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc z nowości.

Dziś dzwoniłem znowu, że mam duże pingi. Zasugerowałem delikatnie, że może mają przeciążonego Apka. Uzyskałem informację, że on nawet w połowie nie jest wykorzystany na to co przewidują jego wymogi.

Poinformowałem także, że na kamienicy obok mnie również ktoś ma radio od nich i czy nikt nie zglaszal, ze tez ma problemy? Uzyskałem odpowiedź "to jest właśnie radio, nikt nie jest w stanie zagwarantować. u jednego bedzie dobrze a u drugiego nie".

Dodatkowo uzyskałem informację, że zastanawiają się nad rozwiązaniem ze mną umową z przyczyn technicznych. Ręce mi opadły. Na szczęście jest jeszcze konkurencyjna firma. Ciut droższa. Zobaczymy jak się sprawy potoczą, być może jeśli pójdą na układ, żebym w ramach testów dostał ich łącze na 2 tygodnie.

Edytowane przez remikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 1000 userow APeki nie wyrabiaja, to musi byc zawodowy sprzet do takiej sieci a nie APeki za 200-300PLN, a zapewne takie maja. Oszustwo i tyle, ja nigdy nie wierzylem radiowkowym firmom "Krzak"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....tupeciarze... pogadaj lepiej z tą konkurencją, może za przejscie dostaniesz jakieś zniżki ;), z "przyczyn technicznych" to pewnie mają na myśli że ich technika przerosła i nie wiedzą co sie dzieje ;), w sumie jesli robili sieć głównie po kablu to wifi jest dla nich lekko hardcorowe ;)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu właśnie mam podobne odczucia co ty.

Oni w ogóle zaczynali od tego, że najpierw mieli na radiu all, a później jak wygrali jakiś tam przetarg w spółdzielni mieszkaniowej to okablowali całe dwa duże osiedla.

I wygląda to mniej więcej tak, jak widziałem, że na 3 bloki jest jeden nadajnik postawiony na dachu. Dodatkowo z tego co wiem to do jednego osiedla doprowadzony jest światłowód z Kolpaka. Faktem jest, że na tych blokach ludzie problemów nie mają.

Namierzyłem na szczęście kumpla, który ma łącze u konkurencji. Posprawdzam sobie jak u niego to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi