Skocz do zawartości
vowthyn

Kodowanie Znaków

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsza rzecz - zanim zaczniecie krzyczec - TAK, w opcjach regionalnych i językowych ->zaawansowane przestawiłem wszystko na Polski. Układ klawiatury również jest ustawiony na Polski (próbowałem też Polski 214). Mam WinXP.

Teraz do rzeczy

po 1: Polskie znaki w programach są wyświetlane poprawnie. Problem pojawia się, kiedy chcę coś NAPISAC. Wszystkie znaki również są wpisywane poprawnie za wyjątkiem jednej litery: "ć" . Nie rozumiem tego i doprowadza mnie to do szału, bo jak coś pisze to wszędzie muszę to "ć" wklejac. Uprzedzam od razu - nie to nie jest zepsuta klawiatura - pod linuksem wszystko działa poprawnie. Niedawno reinstalowałem system od zera, ale nadal jest to samo.

po 2: Wczoraj robiłem stronkę w Pajączku (zielony jestem). Kodowanie znaków w dokumencie próbowałem ustawiac na ISO, UTF-8, windowsowe CP. Za każdym razem efekt jest taki sam, tzn - Mozilla, której normalnie używam na co dzień wyświetla wszystkie znaki polskie bezbłędnie (czcionka nie gra roli, używałem Monotype Corsiva, Arial i Courier). Problem w tym że robiłem tę stronkę dla kogoś, kto używa Explodera, a ten za nic w świecie nie chce ustawic domyślne kodowania na "Europa środkowa ISO". W menu "widok" w opcji "kodowanie" zawsze na samej górze jest "Europa środkowa Windows" poniżej "Europa środkowa ISO". Niezależnie od tego, czy jest ustawiona opcja "wybór automatyczny" czy nie stronka ładuje się z krzakami zamiast polskich liter. Jeśli po załadowaniu strony wybiorę ręcznie kodowanie ISO, to polskie litery są OK, ale za cholerę nie można ustawic tego tak żeby samo się ustawiało i po każdym odświeżeniu stronki znowu wyskakują krzaki. (w ustawieniach Mozilli po prostu zmienia się kolejnośc preferowanego kodowania i przesuwa np ISO w górę czy jak nam akurat pasuje - explorer nie ma takiej możliwości, albo ja jej nie umiem ustawic). Po jaką cholerę w explorerze jest opcja "wybór automatyczny" jak i tak nic nie daje???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do 1 to pomogło :-). W życiu bym na to nie wpadł. Swoją drogą to dziwne, że się tego hotkeys'a nie da zmienić. próbowałem i zmienić na inny i w ogóle wyłączyć, ale zawsze po restarcie wraca do domyślnego ustawienia, więc po prostu odinstalowałem Control Center.

Co do Explodera to tak jak napisałem. Zmienić można, ale dopiero po wczytaniu stronki i wtedy jest OK, ale po każdym odświeżeniu krzaki wracają. Nie jest to wielki problem jeśli dotyczy tylko mojego kompa (nie używam explorera), ale robiłem te stronkę koledze na zaliczenie z informatyki a na uczelni mają oczywiście IE i bałem się że na każdym kompie z IE będzie się krzaczyć. Ale to dziwne że coś nie tak skoro system ma w tej chwili jakiś tydzień i to była pierwsza rzecz jaką w IE otworzyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi