Vanitas Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 Witam. Mam w tej chwili serwerek oparty na linuksie z HTB, mrtg, DHCP, firewall i innymi ustrojstwami. Chce podłączyć kilka komputerów przez AP. Codzi o to żeby komputery (podłanczane przez wi-fi) pobierały adres z serwera z linuxem. Ewentualnie aby pakiety docierłay do linuxa z odpowiednimi adresami IP. Chciałbym też o jakąś opinię na temat AP-ów. Który byście doradzali, chodzimi mi o stabilnoąc działania i nieawaryjność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 każdy APek umożliwia działanie dhcp w sieci wifi... poprostu w konfigu APeka ustawiasz na bramę IP serwera... więc wszystkie kompy łączące sie przez wifi z serwerem za pomocą APeka będą pobierać sobie parametry sieci z serwerka.... jesli chodzi o konkretne modele AP to zależy: 1. ilu userów - jesli <10-15 to polecam ovislinka wl1120 2. jakie prędkości chesz uzyskać w połaczeniu wifi - jesli 11 mbit i to co w pkt 1. to... ovislink ;), jesli wyższe to nie bede sie wypowiadał bo nie używałem wyższych prędkosci w trybie AP 3. ile masz na to kasy ;) - jesli <300zł to.... ovislink wl1120 :) - jesli 300 - 1000 to AP500, AP1000 (dwa interfejsy radiowe), AP600 jesli 1000< to AP2000, tsunami, Mikrotik (choć tu z cenami nie jestem na bierząco ;) ).... tak że miłej lektury google.pl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanitas Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 Dzięki za odpowiedź. Już sobie poradzę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yavorr Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Ja polecam Mikrotika to kazdej sieci :> Prosty, profesjonalny, do wszystkiego :> instalacja na najslabszym kompie :> do instalacji wystarczy CF 64 mb (compact flash) zamiast dysku (zeby serwer za duzo pradu nie lykal), kilka wpisow i siec smiga elegancko :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...