Skocz do zawartości
xxxpablo

P4 3,4 W Gigabyte I Widzi 2,8

Rekomendowane odpowiedzi

Sorka że wrócę do offtopa ale tak dla uświadomienia osób kłucących się o znaczenie literki "J".

To wszyscy mieliście rację :D bo ta literka wnosi obie funkcje :)

1474515[/snapback]

Po tym posie obiecuje ze nie bede poruszał wiecej tego tematu :), bo

Irytująca literka "J" nie dała mi spokoju wiec postanowiłem napisac mejla do człowieka z intela ( Technical Support ) . Moje pytanie brzmiało "... My point is : what does the letter "J" mean on yours procesors - Execute Disable Bit or lower recruitment of power " , a odpowiedz którą dostałem brzmiała nastepująco

"Thank you for contacting Intel® Technical Support.

'J' designator:

This letter designator identifies Pentium® 4 processors that support the Execution Disable feature.

For more information about Execution Disable Bit feature please visit:

<http://www.intel.com/cd/ids/developer/asmo-na/eng/149308.htm> "

mam nadzieje, ze ten mejl skończy głupią i nie na temat kłutnie

finito :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki za zainteresowanie tym tematem.

Dotarłem do testów w czasopsmachgdzie testowali współpracę różnych mobo z Prescotami i doszli do wniosku że jak nie wgrali najnowszego biosu to prawie każda ustawiała na 200X14 czyli 2,8GHz. Problem znikałnatychmiast po upgrade biosu. U mnie problem polega na tym że nie ma nowszegobiosu pod tą płytkę niż z 2003r.

Finał jest taki że odesłałem Płytę do nieuczciwego sprzedawcy z Allegro (obiecał zwrot gotówki)

Kupiłem już nowego Gigabita 8IPE 1000G (tylko ta płyta była dostępna od ręki w mojej dziurze) Sklep otwierdził że jest stabilna i schodzi im to na kilogramy.

Jestem zadowolony sprzęt dział dobrze ale,

-Temperatura na procku na luzie 58stC. Powiecie słaby wentek hmm i ja tak myślałem. Po 5 minutach w 3Dmarku2001 komp się zresetował po kolejnych trzech minutach eksplodował mój stary zasilacz 300W. Popędziłem do sklepu kupiłem rasowego 400watowca i Pentagrama 100Cu+ i co temperatura na luzie spadła do 53-55stC a 3Dmark2001 przechodzi już teraz cały ale temperatura w stresie dochodzi do 74stC (toż to smażalnia)

Co byście teraz zrobili na moim miejscu? Zostawić jak jest ?Czy może kombinować dalej? Bo w nsumie jest stabilnie, a skończyły mi się pomysły.

No jeszcze podejrzana jest wartość Vcore ustawiona automatycznie przez bios 1,460V (opuścić nie mogę tylko podnieść) W specyfikacji procka zakres napięć jest od 1,25 do 1,4

Co wy na to? Gdzie jest problem ,czyżby w płycie lub procku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popędziłem do sklepu kupiłem rasowego 400watowca

1481327[/snapback]

a jaki ten zasilacz 400W ? tez jakis NoName ? :>

1481534[/snapback]

@lukas-comp: widocznie nie jest tak źle

@xxxpablo: tym v-core to sie nie przejmuj zabardzo. z tego co wiem to granica rozsadku dla prescottów to 1,55V. U mnie jest jakies 1,44V na seryjnym zegarze.

nie poddawaj sie i kręć!

Edytowane przez Ganeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukas-comp: widocznie nie jest tak źle

@xxxpablo: tym v-core to sie nie przejmuj zabardzo. z tego co wiem to granica rozsadku dla prescottów to 1,55V. U mnie jest jakies 1,44V na seryjnym zegarze.

nie poddawaj sie i kręć!

1481928[/snapback]

dla niektórych rasowy zasilacz to codegen lub modecom :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki w końcu koniec moich męk.

Okazało się że problem w nowej płycie znowu leżał w starym biosie.

Zrobiłem upgrade , temperatura spadła na luzie do 38 st a w stresie do 57st.

Kompa trzymam w dziupli za ścianą o wymiarach 1,2mX1,2mX1,2m tak więdz te wyniki to rewelacja

Jestem zadowolony ze sprzętu jak cholera z pentagrama też a co do zasilacza to nie pamiętam jaki (nie chce mi się rozkręceć obudowy) ale chyba rasowy bo ma dwa lata gwarancji.

Tylko kręcić się za bardzo nie chce bo stabilność uzyskałem na FSB 215 i ani grama wyżej (pewnie to wina płyty) ale jak na kompa bez kręcenia to mistrz świata ,pliki graficzne obrabia teraz dwa razy (tak tak o 100%) szybciej niż mój poprzedni zestaw p4 2,4 na MSI z 845eMAX 533.

Reasumując rewelacja

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi