Skocz do zawartości
Dudi83

Delphi

Rekomendowane odpowiedzi

hej mam taki problemik

dostalem projekt dotyczacy rysowania schematow blokowych, ale potrzebuje do niego zrobic biblioteke zawierajaca symbole, tzn cale procedury rysujace bloki, strzalki itd.

zrobilem to w dll :-P

ale problem w tym ze mam to poprawic bo biblioteka ma byc tekstowa i musi miec mozliwosc edycji zeby zmienic np miejsce rysowania jakiegos punktu

w zwiazku z tym oczywiscie powyrzsza biblioteka nie moze byc ladowana podczas kompilacji ale po wlaczeniu programu :blink: wiec moj pomysl z unitem odpada :-|

wiec w wielkim skrocie to potrzebuje biblioteke dll, ktora mozna edytowac :mur:

bylbym wdzieczny za wszelka pomoc i jakiekolwiek wpisy z pomyslami bo potrzebne mi to ze tak powiem na wczoraj :lol:

czemu ja zawsze zadaje takie pytania na ktore nikt mi nie umie odpowiedziec :sad:

Edytowane przez Dudi83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by chyba w programie zrobic obsluge wlasnych skryptow.

Ogolnie chodzi o to, aby wymyslic sobie jezyk skryptowy - tak prosty jak sie da i przy tym logiczny. Nastepnie zrobic w programie jakis "interpreter" tego jezyka - aby polecenia tego jezyka byly wykonywane w konkretny sposob przez program. Na koniec napisac skrypcik w swoim jezyku.

Np napisze sobie skrypcik:

dla (i, 1 do 20) wykonuj:

rysuj_piksel(5,i,czerwony)

Program odczyta 1 linijke, zauwazy ze to petla for, odczyna nazwe zmiennej (potrzebna w dalszej czesci), odczyta przedzial, przeczyta 2 linijke i wykona:

for(odczytany przedzial)put_pix(5,i,czerwony)

Wiem, ze odpowiedz jest dla C, ale to tylko sam sposob rozumowania..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra dzieki wszystkim za pomoc

dopytalem kolesia ktoremu mialem to oddac okazalo sie ze ma to byc plik tekstowy i poprostu napisane m,x,y,l,x+3,y-5,itd(move(x,y), line(x+3,y-5)) i to mialo byc poprostu sprawdzane w czasie uruchamiania programu :D

ale dzieki wszystkim za pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi