Mardok Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Kupiłem sobie ogniwo Peltiera o mocy 74W (TEC 74 W). Posiadam 2 zasilacze 300 watowy ATX i 200 watowy AT. Chciałbym to ogniwo podłączyć do zasilacza AT, ale mam już tam podłączone: - 2 x Neon (2x3W) - 5 x Wentylator 80x80 (od 0,50 W do 1,8 W więc w najgorszym wypadku 9W) - 16 x dioda 3V (nie znam dokładnego poboru mocy) - 2 x dioda laserowa (nie znam dokładnego poboru mocy) Moje pytanie jest następujące czy owy zasilacz (200W AT) wytrzyma podłączenie ogniwa, czy też lepiej zaopatrzyć się w kolejny zasilacz lub też zmienić konfiguracje poszczególnych elementów (np. podłączyć do 300W ATX)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 powinien spokojnie wytzrymac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Powinien wytrzymać niezbyt pozytywnie to zabrzmiało :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewLSD Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 A na moje oko to bym nie był taki pewny... ten zasilacz AT to dla 12V ma pewnie 10 Amper... a sam pelt jako że jest 6A to powinien miec jakies 8 ;) różne skoki sie zdażają... i anomalia... Wiec moze wytrzymac ale pewnosci nie ma... Patrz na prąd a nie na ilość W... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 wg mnie 100% ze padnei zasilka widzialem taka akcje na wlasne oczy z zasilka 230W po odpaleniu mego peltka bez wlaczonego kompa chodzilo ale zasiola sie podgrzala kolega wlaczyl kompa z durniem 1@1.33 Ghz i temp od 15 st zaczela szybko rosnac i przy 37 poszly iskry z zasilacza i wywalilo korki zasilacz teoretycznei daje 200W na wszystkich anpieciach i musial by na 12V dac z 80W i przynajmnije 8A a te zasilki starsze At dawaly ok 6A ma 12V zreszta sam sprawdz ale pojdzie Ci zasilacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 mi terz sie wydaje ze padnie zasilka , umnie byl taki przypadek ak podpiolem ogniwo o takiej samej mocy do zasilacza terz 230W to normalnie chodzilo 20sekund a potem poszly dymy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Po pierwsze musisz znac Imax i Vmax tego TECa, a w naszym przypadku Imax wystarczy. Znalazlem 2 TECi, jeden 72W (Imax=8.5A) i 73W(Imax=8A), wiec roboczo zalozmy, ze Imax twojego bedzie te 8 amperow. Nie wiem tez jak z tym twoim zasilaczem, ale moj 200W AT ma na 12V zaledwie 8A. Jezeli tak jest tez w twoim przypadku, nie masz co nawet probowac. Jesli natomiast ma 10A, to musisz tez sprawdzic, czy faktycznie owe 10A moze ci dac, czyli czy moc na +12V jest 120W, jesli nie, jak wyzej. Moc liczysz ze wzoru P = U * I, te twoje wiatraki i inne bajery to razem liczmy 18W (przesadzam, ale margines bezpieczenstwa byc musi), czyli 1.5A, wiec musisz miec zasilacz, ktory na 12V da ci prad przynajmniej 10A i to da go faktycznie, czyli moc na 12V musi byc rowna 120W!!! Aha, chyba rozumiesz, ze zasilajac swojego TECa w ten sposob w efekcie bedziesz mogl nim odebrac tylko jakies 55W... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 A wiec TEC to 73W a nie jak pisalem wczesniej 74W i bierze 8A a zasilacz ma na 12V MAX 8A wiec moje pytanie brzmi czy gdybym puscil samego TEC na zasilce nie zobaczylbym siwego dymu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Mam jeszcze możliwosc zamienic TEC 73W na TEC 53W który potrzebuje 6A wiec czy na tym byloby juz OK bo ostatecznym wyjsciem byloby zalozenie TEC 33W on potrzebuje zaledwie (w porównaniu do powyzszych) 3,9A tu chyba zasilka by nie marudzila ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 A tak wlasciwie po co ci ten TEC? Wiec jesli to jest ten o 8A to teoretycznie zasilacz dalby rade, ale wiele tez zalezy od jego jakosci, no i jego zywotnosc raczej by ulegla delikatnemu skroceniu, jesliby mial pracowac na pelnej parze. Z 6A nie powinno byc natomiast problemu, nawet z reszta rzeczy, ktora tam masz podlaczona... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 A czy ty tym peltem chcesz "chlodzic" swojego athlona 2000+ co masz w stopce? jesli tak to doradzam, bo 74W to za malo, 120 to tak na styk, a jak 120 to raczej bez wc sie nie obejdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 troche malo ten zasilacz - bedzie sie grzal - i moze zmieniac troche napiecia - nie beda stabilne i moze cos sie uszkodzic :cry: ja bym ze 300W zasilke ale stabilizowana proponowal a nie kompowy impulsowy zasilacz :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Marsh pogrzebowy tra grać bo zasiłka padnie...co innego żeby połłączyć te 2 to by dawało mw.500 W mocy (a może jeszzce jeden to już by było 800/1000) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...