Skocz do zawartości
Gość -Dejf-

Dziwna Awaria Samsunga 8,4gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dysk Samsung 8,4GB zamontowany w drugim kompie. Jestem właścicielem tego dysku od początku, mam go od ok. 6 lat. Do tej pory wszystko było z nim ok. Jednak pare dni temu zauważyłem, że jest coś nie tak z tym dyskiem.

Pojechałem do kolegi żeby mi zgrał gre na tego samsunga. Kumpel podłaczył go do swojego kompa, zgrał mi tą grę i wszystko było ok. Wracam do domu, podłączam dysk do swojego głównego komputera (ten z sygnatury), bios widzi dysk, windows też, ale jak wchodze na jedną z partycji i jak chce skopiować plik z grą na swój dysk, to system nagle sie zawiesza. Próbowałem podłaczać dysk do róznych kanałów, jednak ciągle były zwiechy. Włożyłem dysk do jeszcze innego komputera i wszystko ładnie chodziło, gra sie skopiowała bez najmniejszych problemów. Pare dni później znów pojechałem do tego samego kumpla, żeby mi zgrał na tego samsunga inną grę, znowu wszystko ładnie sie skopipwało bez najmniejszych problemów. Ale jak wróciłem do domu i odpaliłem dysk w swoim kompie, to znowu zwiechy. W końcu odpaliłem scandiska, na samym początku skanowania gruntownego wykrył błąd (nie bad sector), którego jednak nie był w stanie naprawić. Odpaliłem fdiska, usunołem partycje D (bo na tym samsungu 8,4GB miałem 2 partycje), ale partycja C nie chciała sie skasować, bo jakaś dziwna etykieta sie sama zrobiła. Więc sformatowałem partycje C, usunołem ją fdiskiem. Stworzyłem 1 partycję zawierającą całe 8,4GB. Sformatowałem ją i odpaliłem scandiska. Przeszedł bez żadnych bad sectorów (kilkugodzinne skanowanie gruntowne spod dosa, dysk cały czas był na FAT32). Odpaliłem dysk u siebie w kompie, wszystko ok. Myśle, że dysk już będzie działał. Wyjołem go ze swojego kompa. Włożyłem ponownie po paru godzinach, odpalam antywira, nic nie znalazł, chce skopiować coś na ten dysk i znowu zwiechy!!

Nie mam zielonego pojęcia co jest grane z tym dyskiem.

Czy da sie go jakoś naprawić??

Czy miał ktoś podobny problem??

Czy jest jakiś program do testowania i naprawiania dysków??

Proszę o pomoc, z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi