Skocz do zawartości
mpp

Pamieci - Konfiguracja Modułów Pod Amd64 S.939

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem i pytanie zarazem.

Jak to dokladnie jest z tymi modulami pamieci, dokladnie w obsadzaniu ich na plycie pod AMD64 (mam Asus A8V deluxe)

Posiadam Venice 3200+ (jak wiadomo ma poprawiony kontroler pamieci), pamieci to 2x512 Geil i wszystko dziala jak nalezy... dziwne zeby bylo inaczej.

Dolozylem jeszcze dwa moduly 2x256MB Micron i oczom nie wieze ale dalej system zachowal sie jak przypadku Winchester'a.... obnizyl czest. pamieci do 166MHz/333DDR...

Nie wiem co jest grane... probowalem ustawiac w BIOS na "sztywno" 200 dla ram ale to nic nie daje wciaz jest 166/333DDR...

Moze to jest przyczyna tego ze 2x512 sa dwustronne a 2x256 jednostronne ale nie wiem tego na 100% nie mam jak sprawdzic na dodatkowych dwoch modulach 2x512 (niemniej wiadomo ze ma dzialac OK przy 4x512 dwustronnych).

Jak ma ktos jakis pomysl tudziez rozwiazanie problemu to bardzo prosze i z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

znalazlem posta na temat wiec dolaczam sie z pytaniem,

potrzebuje dobrac pamieci pod porcesor A64, plyta gigabyte KNF8 ultra 9.

chcialbym podkrecic procka, wczesniej na pamieciach Kingstona 400Mgz, calosc moglem podkrecic z fsb 200 Mgz do ok. 213 Mgz, pozniej pamiec sie wieszala.

Chcialbym kupic pamieci taktowane troche wyzej np. 533 Mgz i pusic je na 266 Mgz,

Mam pytanie, czy ktos juz tak probowal?

co sadzicie o pamieciach DDR 2, maja wyzsze taktowanie ale tez wieksze CL, czy beda w sumie wolniejsze?

czy dac sobie spokoj z podkrecaniem i kupic pamieci na 400 Mgz ktore beda mialy male CL, czy moze w tej opcji caly komp bedzie chodzil szybciej?

dzieki za odpowiedz i mam nadzieje ze mpp nie obrazi sie ze dolaczylem sie z zapyaniem. :)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kontroler pamięci nie został poprawiony jakos super, tak jak na winchesterze obniża taktowanie pamięci, ale chyba przy 4 kościach mozna mieć 1T

2.Jak chcesz wsadzic ddr2 do swojej płyty?? ONE NIE PASUJĄ FIZYCZNIE :mur:

Możesz mieć każde pamięci, byle byś obniżył im taktowanie jak zwiększasz FSB, poczytaj trochę w FAQ o podkręcaniu

Edytowane przez Siuwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi