m-c-ool Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Witam Mam windowsa XP professional i mam jedne konto na nim i na tym końcie muj brat ząłożył mi hasło !! mam dostep do kompa ale nei umie sie zalogowac bo nie znam hasła jak moge je zlikwidowac albo zmienic albo sprawdzic jakie to haśło bez logowania sie do windowsa ??!!?? pPomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Uruchom wina w trybie awaryjnym i wówczas logujesz się na wbudowane konto o nazwie Administrator. hasło do tego konta podawałeś podczas instalacji windowsa, a jak nie podawałeś to nie ma tam hasła. Pod tym kontem wszystko można zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Uruchom wina w trybie awaryjnym i wówczas logujesz się na wbudowane konto o nazwie Administrator. hasło do tego konta podawałeś podczas instalacji windowsa, a jak nie podawałeś to nie ma tam hasła. Pod tym kontem wszystko można zrobić. 1474232[/snapback] Dobra tylko że ten system mój brat instalował i nie znam chasła administratora gdybym znał to bym to juz dawno zrobił !! da sie jakos inaczej odgadnąc te hasło albo je zlikwidować !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Jak twój brat instalował, to on niech decyduje o hasłach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 (edytowane) Odzyskanie hasła na XP teoretycznie jest niemożliwe gdyż XP jest bardziej zabezpieczony niż Windows 98. Zaszyfrowane hasło jest zlokalizowane w ukrytym pliku SAM (C:\WINDOWS\system32\config). Ten plik jest częścią rejestru zapisaną w formacie binarnym. Więc jeśli marzysz o czymś takim jak prawy klik na plik i Otwórz za pomocą i podglądnięciu hasła jak to było w Windows 98 z plikiem haseł PWL to zapomnij o tym raz na zawsze! Co więc można zrobić? 1. Ściągnij specjalnego bootdiska NT Password & Registry Editor. Jest to bootdisk linuxa mający zdolność widzenia haseł i rejestru Windows. On zresetuje hasło którego ty nie pamiętasz. 2. Podobna akcja to start z bootdiska win 98 (jeśli masz XP na FAT32) lub z bootdiska NTFSDOS (jeśli masz XP na NTFS) i zmiana nazwy pliku SAM np. na SAMOLD. Jeśli masz możliwość przepięcia dysku na inną maszynkę to ten plik jest osiągany jeszcze łatwiej. Po tej akcji restart kompa co utworzy nowe konto administratora z pustym hasłem. 3. Shackowanie pliku SAM czyli ekstrakcja zaszyfrowanej zawartości na format tekstowy. Trudne i nie dla amatorów. 4. Niestety ............reinstall systemu................ Edytowane 1 Czerwca 2005 przez qura16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...