Skocz do zawartości
MarKar

Karta Graficzna Do Programów Cad/cam, Jaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co byście polecili z kart graficznych do programów CAD/CAM typu Solid Works itp? Zakres gotówki to ~1000zł.

A może macie propozycje jakiejś specjalnej konfiguracja całego zestawu? Na razie myślałem o:

-AMD A64 3000 (939)

-DFI LP UT NF4 U-D

-Twinmos DDR 512/400 SpeedPremium

-Seagate 160GB SATA 8MB NCQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do CAD/CAM najlepsze są karty Matrox, a w takim zestawiku to coś mi się widzi, że przydałby ci się tablet graficzny dodatkowo albo nawet zamiast myszki no i na pewno monitor o ostrym obrazie i możliwie dużej powierzchni. Kiedyś czytałem o monitorach - o ile pamiętam to do CAD'a najlepsze są monitory CRT z maską perforowaną. No ale mamy erę LCD a tu się nie będę wypowiadał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to z Matroxów na złączu PCI-E nic w tej cenie nie znajdę. Musiałbym przekonfigurować zestaw a tego wolałbym nie robić. Może ktoś ma jakieś dane jak radzą sobie karty, ogólnodostępne i raczej w nie wygórowanej cenie, z programami cadowskimi? Chodzi mi np. o płynność renderingu przy dużych złożeniach, wizualizacji itp. Wiem że kiedyś nVidia miała takie karty jak Quadro Fx przeznaczone do projektowania. W tej chwili mało na ten temat mogę znaleźć albo nie tu szukam :)

Co do tabletu to jest mi to chyba mało przydatne, raczej inwestowałbym w specjalne jojstiki 3d.

Co do monitora to wchodzi w grę 21" CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co wyczytałem na razie, Matrox już tak nie bije jakością obrazu w porównaniu do produktów ATI / Nvidia z górnej półki i dużo zależy od monitora. Po drugie dobrze mieć do twoich zastosowań dużo RAMu na karcie graficznej.

Dominik dobrze mówi, tylko coś nie mogę znaleźć o tych przeróbkach info.

Tu masz porównanie Nvidia Quadro FX VS. ATI FireGL, a tu i tu ceny Quadro FX'ów, ale sporo ofert w necie, no! czas do wyrka :D jutro się pobawię jeszcze na przykład na temat "ile RAMu by ci styknęło", bo sam jestem ciekaw ile do CAD/CAM ludzie polecają, no i może o tych przeróbkach Dominika coś się znajdzie w końcu

PS. niezłe MoBo - 2 x PCI-E x16. Firma i seria też nie w ciemie bite :]

...coś niby jest >> tu i tu, ale to przeróbka GF na AGP :/. Na www.tomshardware.pl znalazłem "Przeróbka GeForce na GeForce Quadro" ale link nie działa chyba

ja się poddaję :-P

Edytowane przez Bartas78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko pięknie ładnie tylko cena 2 tyś. za Quadro 1100 to nie dla mnie. Jakby się dało przerobić gforca (np. takiego: Gigabyte GV-3D1-XL (256MB/256bit)) byłoby w pytkę. Domyślam się że nie jest to kwestia wgrania biosu i sterów. Może Domik coś więcej na ten temat by się wypowiedział, jakieś linki, info mile widziane. Dzięki Bartas za naświetlenie sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna rzecz, poczytam sobie teraz porządnie, spróbuję przerobić starego gforca i zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie jeszcze nic nie znalazłem na temat modyfikacji nowych kart np. 6600. Mam jeszcze jeden ciekawy link: http://forums.newtek.com/discus/messages/2...html?1040230023

Bartas dzięki za pomoc, bardzo się przydała. Pozdrawiam

Edytowane przez MarKar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi