Skocz do zawartości
gaz

+blok Wodny Ice+

Rekomendowane odpowiedzi

Ładne całkiem ładnie..jedyne co mnie troszke drażni to te śruby z mcs... zamiast tych

plastikowych nakręctek dał bym normalne metalowe motylki - będzie ładniej i do tego jakoś nie mam przekonania do solidności takiego gwintu w plastiku. Ale tio tylko taka mała pierdółka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne całkiem ładnie..jedyne co mnie troszke drażni to te śruby z mcs... zamiast tych

plastikowych nakręctek dał bym normalne metalowe motylki - będzie ładniej i do tego jakoś nie mam przekonania do solidności takiego gwintu w plastiku. Ale tio tylko taka mała pierdółka

1498092[/snapback]

gaz --> co jest z tymi zapinkami na 1 focie sie swieci a na innych nie co ty z nimi zrobiłes :D moje sie swieca a i ostre rogi lepiej wygladaja...

A ty co znowu cos masz do gwintu w plastiku weź juz daj spokój bo gwarantuje ze nie zerwał bys tego gwintu.... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wszystkich sie swieca oprocz fotki z `a64` bo tam przykrecilem strona matowa do gory i sruby ampuly zamiast tych kolpaczkow

ale jak widac czarne sruby nie pasuja do srebrnej zapinki ;}

--

Dzieki za mile komentarze i naprawde duze zainteresowanie bloczkiem - nie spodziewalem sie. Do konca tygodnia wykonam 2-3 nowe spody a potem... moze przedstawie coś na gpu :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świetna robota - ja bym nic już nie dodał nic ujął.... naprawdę jedyne co mogę powiedzieć to ja czuję sentyment do gwintu m4 a nie m5 ;) ale to kwestia gustu konstruktora i do tego wtrącać się nie zamierzam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misiu 1cm to juz zdecydowanie za dużo

wg testów na francuskim portalu (tam gdzie pokazywali bloczek heat-pipe z wodą) przy okreslonej powierzchni 300mm2 optymalnie jest 4-6mm, przy grubości podstawy 1/5 wysokości. (podobnie było przy tescie swichtecha 6002)

Można oczywiście zrobić jakiś prototyp i sprawdzić czy rożnica jest zauważalna jak jednak skłaniałbym się do zwiększenia powierzchni zagęszczaniem pinow a nie zwiększaniem ich wysokości.

---

Dołączona grafika

--

ps. Własnie kończe 12godzinny teścik, wyniki temperatury i wykresik podam za godzinke :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiam wyniki 12godzinnego pomiaru temperatury wody i temperatury CPU pod 100% obciążeniem. Różnica między temperaturami jest podstawą do określenia wydajności.

Dołączona grafika

Konfiguracja testowa:

AMD XP 1700+ @ 2300mhz / 1,8v

Abit NF7-S v2.0

Nagrzewnica Opel Rekord + 120mm wiatrak

Pompa ATMAN AT-303 + kufel do piwa jako rez

Weze Eheim 12/16

--

Wydajnosc na poziomie prisona, nie ma tutaj nic co moze polepszyc czy pogorszyc wydajnosc.

Prototyp z wieksza iloscia pinow i malym udziwnieniem przeplywu przedstawie po weekendzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tescik juz umowiony - w nastepnym tyg bede mial mozliwosc pokaleczyc sie blokiem :) - oczywiscie ja mu sie odplace duza iloscia Watow do odprowadzenia :D

Slowem stay cooled i czekajcie na tescik na jet-pc.com

Tescik juz podobno żbliza się do konca i po weekendzie będzie można przedstawić oficjalne wyniki :)

Wróble ćwierkają, że jest nieźle ;)

Tymczasem wziołem się za optymalizacje:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Piny zmniejszylem do 1,5 x 1,5 mm , szerokość krzyża 3mm

Piny ułożone w kształcie krzyża mają na celu bardziej zawirować przepływ,

by woda opływała na całej powierzchni bloku.

Dodatkowo użyłem 8mm materiału zwiększyłem wysokość do 6mm ale myśle, że zostane jednak przy 3,5 - 4mm - niewielkie zwiekszenie oporów a nakład pracy, zwłaszcza przy takich cieńkich kanałach znacznie wiekszy.

Wkrótce wyniki testów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koszt materialu - miedz, pleksa, do tego krocce, oring, srobki to tak łącznie 17-20zl

ale do tego dochodza jeszcze koszty frezu, gwintownika

no i czas poswiecony na frezowanie, szlifowanie, wiercenie, polerowanie, gwintowanie itd itd :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>gaz pojechał na miesiac gdzies (zapomniałem gdzie) wiec ci nie odpisze

Odpisze. Internet jest teraz wszedzie. :>

>Hmm az takie zle wyniki czy co?

>Przez 2 tygodnie test, chyba styknie by cos wiecej napisac?

Wyniki wlasnie bardzo bardzo dobre.

Fiero pisal mi juz tydzien temu ze wszystko gotowe, mial tylko zrobic fotki, napisac tekst i udostepnic - a tu patrze po tygodniu i widze ze nic nie ma.

> Wyjechal na miesiac i zostawil aukcje na allegro :/

Moi agenci, kontroluja sytuacje :>

Edytowane przez gaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi