Skocz do zawartości
rolandzio

Male Oc I Problem Z Xp !

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie!

stalem sie posiadaczem nowego kompa a ze mam dobrych znajomych mam tez oryginalnego WIN XP --->> :mur:

i to jest wlasnie problem!

po malym OC i wgraniu nowego biosa do plyty ten syf wykryl mi kompa jako calkowicie nowego i puscila mi sie jakze mila informacja o ponownej reaktywacji produktu :mad: pomyslalem zniszcze ich wlasna bronia i dalem przywroc systema i to byl duzy blad! od tego system wogole sie juz nie ladowal do konca tylko odrazu aktywacja a jak nie to wyloguj i nara :cry:

wrzucilem instalke i "naprawilem" go niby ale komp jest wyraznie zamulony podczas rozruchu i ladowania systemu

co poradzacie?? nie chce na nowo instalowac tego badziewia jakim jest winxp i znow dzwonic to tej calej ich oblugi klienta

wiec ???

dodam ze system jest z wzystkimi mozliwymi aktualizacjami wlacznie z sp2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po prostu go aktywować? Po co masz gdzieś wydzwaniać. Stawiaj windę na nowo i aktywuj. Ja kiedyś po zmianie platformy trzy razy w przeciągu tygodnia aktywowałem, i nie musiałm nigdzie wydzwaniać żeby się spowiadać. Potem jeszcze trzy razy stawiałem co miesiąć z powodu padających dysków ;) Potem znów zmiana płyty i instalka... Nigdy nie miałem z tym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś nie łapię. Nowy klucz? Masz oryginalną windę i nie masz klucza? (mam na mysli numer na śmiesznej naklejce). U mnie zawsze to wygląda normalnie: stawiam sytem, wyskakuje mi żeby go aktywować, daję aktywuj, dziękują mi za aktywację i po ptokach. A zmieniałem już dwa razy poważnie platformę, i też miałem pietra czy się nie zbiesi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś nie łapię. Nowy klucz? Masz oryginalną windę i nie masz klucza? (mam na mysli numer na śmiesznej naklejce). U mnie zawsze to wygląda normalnie: stawiam sytem, wyskakuje mi żeby go aktywować, daję aktywuj, dziękują mi za aktywację i po ptokach. A zmieniałem już dwa razy poważnie platformę, i też miałem pietra czy się nie zbiesi.

1476257[/snapback]

tak nowy klucz!!! przeciez napisalem ze mialem juz systema postawiony sie z!@#$% i nie przyjmowal starego klucza tylko chcial NOWY wkoncu to jest REAKTYWACJA a nie format i jazda na nowo <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, dziwne. Jak zmieniłem pierwszy raz bebechy, to nie stawiałem systemu na nowo, tylko po prostu włączyłem kompa. Powykrywał urządzenia, a po tym napisał, że nastąpiła duża zmiana konfiguracji i konieczna jest aktywacja w ciągu (bodajże) 6 dni. I nie musiałem mieć nowego klucza. No ale to i tak są już tylko takie sobie dygresje, bo skoro u Ciebie wymagał nowego klucza, to widać tak musiało być. W końcu Bill wie lepiej, co dla nas maluczkich dobre :D

Zaraz, zaraz, coś mnie błysło! Co znaczy że wrzuciłeś instalkę i "naprawiłeś"? Stawiałeś system na nowo, mając już jeden zainstalowany, czy użyłeś opcji napraw istniejącą instalację?

Edytowane przez Prodigal Son

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż ja na to mogę? Jedynie ubolewać :) Olej to i postaw windę na nowo, bo skoro udało ci się jakoś nałożyć na starą instalkę, to sie nie ma co dziwić, że chodzi jak traktor, skoro ciągle się z czymś gryzie. Jeśli system w miarę świeźy, to nie ma sensu bawić się w szukacnie dziury w całym, i naprawianie tego co jest, bo szybciej i lepiej będzie postawić go na nowo.

Mała dygresja: jak po tej pierwszej zmianie, po powykrywaniu urządzeń itp, zacząłem używać normalnie kompa, to działy się dziwne rzeczy: czasem w czasie staru stawał na pół minuty, czasem więcej, a restart to już w ogóle się nie udawał. Potem doszedłem, że w menadżerze urządzeń ciągle ma sieciówkę, której już w kompie nie ma. Co ciekawsze, nie dało się jej usuną, bo twierdził, że to urządzenie jest niezbędne do uruchomienia kompa. W każdym razie objawy podobne jak u Ciebie: przymulanie przy starcie. Skoro po podkręceniu i zmianie biosu wykrył Ci jakieś niby nowe urządzenia to może być podobnie, że ciągle trzyma sobie w menadżerze te "stare".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co tu wyczytalem to kolega ma orginalnego windows XP ale nie BOXowanego tylko OEMowego

a wiec

trzeba dzwonic do centrali MS w polsce aby dostac od nich klucz aktywujacy, ktory przydzielany jest na podstawie specjalnie wygenerowanego klucza pasujacego tylko do naszego komputera - a wiec wniosek taki, ze ten windows mozemy instalowac na naszym komputerze tak dlugo jak nie zajdzie zmiana w konfiguracji - czasami jednak nawet zmiany biosu powoduja "zmiane konfiguracji" - chodz czasami trzeba az zmienic plyte glowna zeby wykryl, ze jest "cos nowego".

poza tym z tego co wiem, to ci nie dadza drugiego klucza aktywacyjnego bo ci powiedza, ze chcesz instalowac system na drugim komputerze - no chyba, ze sie bedziesz DLUGO i SKUTECZNIE klucil z nimi przez telefon.

Edytowane przez alcapone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba, ze sie bedziesz DLUGO i SKUTECZNIE klucil z nimi przez telefon.

Ja zawsze mówiłem że przeniosłem karte muzyczną z jednego slotu do drugiego bo zamontowałem nowy witraczek na grafie :) i zawsze skutkowało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi