Skocz do zawartości
dexxter

Napiecia I Temeratury

Rekomendowane odpowiedzi

eh to co ja mam zrobic? to byly temperatury z otwarta buda :( Taki urok tych Maxtorow. Po 15 zapodam sobie jakies chlodzenie na hdd, bo jak zaczynam kozystac z dysku to tem idzie do 60 stopni :(

1476043[/snapback]

Temperaturki OKEJ tylko na dysku za duża!

Wiem coś o tym bo sam mam dwa takie maxtorki (sygnaturka) i to w RAIDZIE :D

Jednego polozylem na dnie budy a drugi 15 cm nad ! Postawiłem tam wiatrak AC Cooling 80mm i sa lekko cieple :D

Polecam ! - Cicho i wydajnie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Mam pytanko. Co sadzcie o napieciach i o temeraturze. Konfig jak w opisie. z gory dzieki.  1474227[/snapback]

Tez mam maxtora i tempetaruki na nim są nie zaciekawe, a o dzwiekach ktore sie z nigo wydobuja mozna by całą synfonie napisać :) U mnie poradził Zalman ZM-2HC2 . Bardzo fajna sprawa !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam maxtora i tempetaruki na nim są nie zaciekawe, a o dzwiekach ktore sie z nigo wydobuja mozna by całą synfonie napisać :) U mnie poradził  Zalman ZM-2HC2 . Bardzo fajna sprawa !!

1476199[/snapback]

Ale te napięca - jakieś takie nie przyjemne ;\

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bym mial wierzyc w napiecia ze speedfana to by mi komp nie dzialal ;)

1476434[/snapback]

no tak jesli ktos chce moge wyslac creen z AbitEQ i tam sa takie same. Moze mam wlasnietego Chiefteca 1136H czy jak tam go zwali ?

wlasnie szukalem teog Zalmana ZM-2HC2 i prawie spadlem z krzesla. Trzeba dac za niego ok 110 zl. Mysle ze za chlodznie hdd to troszke za duzo za duzo

Edytowane przez dexxter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak jesli ktos chce moge wyslac creen z AbitEQ i tam sa takie same. Moze mam wlasnietego Chiefteca 1136H czy jak tam go zwali ?

wlasnie szukalem teog Zalmana ZM-2HC2 i prawie spadlem z krzesla. Trzeba dac za niego ok 110 zl. Mysle ze za chlodznie hdd to troszke za duzo za duzo

1476652[/snapback]

Ten Zalman to drogi temat i wg mnie tez troche przeadzają z tą ceną, ale to nie tylko chłodzenie bo swietnie wytłumia wydobywające sie z dysku niechciane szmery, stukania, szurania ..... dla przykładu temp mojego maxtora w tym momence to 35 stopni :) i jest zupełnie niesłyszalny , a jak kazdy wie maxtory sa dyskami dosc glosnymi. To prawda ze treba dosc mocno beknąć za tego ZM-2HC2 ale potem wszystko rekompensuje cisza i temp. ( najlepiej to zapodac na niego jakieos niskoobrotowego dziada i wtedy to juz jest temat w ogole zamkniety )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam identyczny dysk co Ty. Jest podwieszony w zatoce(5,25) a pod nim został umieszczony wiatrak z boxa od intela puszczony na 5V. Po takiej operacji dysk ma 36*C w idle. Szykuje się do zrobienia bloczku na hdd tylko narazię "miedzi" na miedz nie mam.

Edytowane przez Małkoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi